”Kenguruja” luotsataan nyt Ampparien opeilla – molemmat edarien päävalmentajat Australian maajoukkueessa!

07/31/2019 - 15:42

Seppo Pulkkinen Joonas Kaasalainen

Uskottava se on! Kengurut kirmaavat jatkossa Ampparien komennossa!

O2-Jyväskylän naisten edustusjoukkueen päävalmentaja Seppo Pulkkinen on luotsannut Australian maajoukkuetta kolmen vuoden ajan. Nyt Seppo on valinnut toiseksi apuvalmentajakseen Ampparien miesten edustusjoukkueen päävalmentajan Joonas Kaasalaisen. Valmennustiimin kolmas jäsen on niinikään jyväskyläläinen Janne Kainulainen.

Seppo ja ”Kaasa” luotsaavat Australian ensi helmikuussa Thaimaan Bangkokissa käytävään Australian–Oseanian alueen mestaruus- ja MM-karsintaturnaukseen. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Kainulaisen piti olla Sepon aisapari karsinnoissa, mutta tämän työ TPS:n päävalmentajana esti osallistumisen turnaukseen.

– Olimme jo aiemmin puhuneet Australian liiton kanssa, että haluamme tiimiin kolmannen miehen. Olimme Jannen kanssa yksimielisiä siitä, että Kaasa olisi sopiva täydennys tiimiimme. Kun kävi ilmi, että Janne ei pysty osallistumaan MM-karsintoihin, valinta aikaistui, Seppo selvittää.

Seppo kysyi Kaasaa tiimiinsä viime viikon alkupuolella. Lopullisesti asia varmistui, kun seura siunasi mielihyvin toisenkin päävalmentajansa maajoukkuepestin.

– Tämä auttaa Kaasaa kehittymään valmentajana ja kehittää välillisesti myös seuraa. Tämä on kaikille todellinen win-win-tilanne, Seppo huomauttaa.

Kaasalle Sepon soitto tuli ns. täysin puskista.

– Kumpikaan, Seppo tai ”Kainu”, ei ollut mitenkään vihjannut asiasta. Olin todella yllättynyt, sillä en olisi uskonut, että minut pyydetään tällaiseen projektiin. Tämä on hieno mahdollisuus, eikä vastausta tarvinnut kauan miettiä, Kaasa kertoo.

Kaasa toimi viime kaudella Ilkka Peltosen johtamassa ”Äyien” valmennustiimissä ja on vasta aloittelemassa ensimmäistä kauttaan miesten pääsarjajoukkueen päävalmentajana. Tämä fakta ei mietityttänyt Seppoa tippaakaan.

– Valmensin Kaasaa yhdellätoista kaudella Happeessa. Olen nähnyt hänen toimintaansa pelaajana, seuratyössä, A-juniorien valmentajana sekä työntekijänä Kuokkalan yhtenäiskoulussa. Sielläkin Kaasa oli minulla vuoden töissä. Väitän itseäni jonkinlaiseksi ihmistuntijaksi, ja tiedän, kenestä on mihinkin hommaan. Tämä homma sopii Kaasalle kuin nyrkki silmään. Tiedän hänen sitoutumisensa ja työmoraalinsa, Seppo kehaisee.

Seppo sanoo suoraan, että on halunnut auttaa ”omia poikiaan” myös valmennusuralla aivan samalla tavalla kuin auttaa pelaajia.

– Kun näen, että pojilla on intoa ja kykyä valmentamiseen, koen sen jopa tehtäväkseni. Ja teen sen ilomielin!

Joukkueelle Kaasa ilmoitti uudesta pestistään maanantaina. Joukkue oli vilpittömän iloinen valmentajansa puolesta.

– Joukkue, seura ja avopuoliso ovat sanoneet, että ehdottomasti tähän haasteeseen pitää tarttua. Kyllä tämä vahvistaa omaakin motivaatiotani valmentamiseen. Ja tämähän on hyvä jälki cv:hen. Se, tuleeko jatkossa uusia haasteita ja suosituksia, riippuu tietysti eniten siitä, miten hommasta suoriutuu, Kaasa miettii.

Äyien arjessa Kaasan uusi pesti näkyy tulevalla kaudella vain reilun parin viikon poissaolona tammi-helmikuun vaihteessa. Tuolloin Australia pitää ensin valmistavan leirin, jonka perään on vuorossa MM-karsintaturnaus.

– Se on jo sovittu, että ”Rautsi” (Pasi Rautio) ja Pauno (Kajoksinen) hoitavat sen parin viikon pätkän, Kaasa kertoo.

Ennen viime kautta Kaasa oli valmentanut Happeen A-junioreja ja voittanut kaksi Suomen mestaruutta. Kolmetoista kautta käsittäneellä peliurallaan hän voitti mm. Suomen mestaruuden Happeessa 2014. Peliura loppui loukkaantumiseen kaudella 2017–18. Tuolloin hän kuului loppukauden Happeen valmennustiimiin. Pelaajana Kaasa ei päässyt Hippoksen jäähallia suuremmille areenoille, mutta joulukuussa 2020 odottavat Hartwall Areenan kirkkaat valot.

– Tai olinhan minä Happeen apuvalmentajana kevään 2018 Superfinaalissa. Ainoan maaotteluni pelasin jossain pikkuhallissa Tshekissä, hän muistaa.

Sepon ja Kaasan tavoite on luotsata Australia Helsingissä 10 parhaan joukkoon, mikä olisi Euroopan ulkopuolisten maiden paras sijoitus salibandyn MM-kisoissa.

– Sen tavoitteen täyttyminen vaatii kovan onnistumisen, Seppo tietää.

Kaasa ei toistaiseksi tiedä Australian salibandystä juuri mitään.

– Pitää Sepolta vähän kysellä. Mutta sen tiedän, että pelaajat ovat todella motivoituneita. Pelaajat joutuvat maksamaan aika isojakin summia osallistumisestaan MM-karsintoihin ja -kisoihin, Kaasa tietää.

 

Seppo Pulkkinen Joonas Kaasalainen