M1: Edustusjoukkueella kiireinen alkuvuosi

01/30/2012 - 00:01

Miesten edustusjoukkue on pysynyt kiireisenä salibandykentillä viimeisen viikon aikana, siitäkin huolimatta, että kotisivuilla ei ole maltettu pitää minkäänlaista mekkalaa hyvin alkaneesta vuodesta 2012, joten muutama virke viikon aikana käydyistä otteluista:

21.1.2012 Pirkat – O2Jkl 3-4 (1-1, 1-3, 1-0)

Ampparilauma lähti ryöstöretkelle kohti Tamperetta, tarkemmin sanottuna Pirkkalaa orastavasti siipirikkoisena, poissa rosterista olivat mm. pakkipari Aromaa-Paalanen ja Il Capitano Asmo Hakanen. Reserveistä löytyi toki kovia pelimiehiä, kuten miehet Esko ”Esekiel” Väisänen ja Petri Romppanen.

Alkulämmittelyt olivat melkoisen väsynyttä neppailua, jo lievää kahtiajakoa oli havaittavissa ulkolämmöissä, sillä osa porukasta lähti lumisählyille ja osa taasen kuningaslaji jalkapallon tunteikkaisiin syövereihin. Lapoja erkatessa ja ulkopelien haavoja nuoltaessa, tuomaripari ilmoitti valmentajamme kautta, että pelissä otettaisiin tiukkaan mailaanlyönnit, mutta kropalla saisi pelata. Näin ottelun jälkeen tuo äskeinen ohjeistus oli kyllä pelkkää sanahelinää, sillä tuomarit olivat harvinaisen pahasti yössä koko ottelun.

Pelin luonne oli melko selvä, O2 luotti koko kauden toimineeseen tiukkaan viisikkopuolustukseen kytäten vastahyökkäystontteja, kun taas kotijoukkue hieman pallollisempana joukkueena keskittyi pyörittämään kuulaa. Erän puolivälin tietämillä sinipaidat ottivat jäähyn vaarallisesta pelistä, josta tarjoutuisi oiva sauma ampparipaidoille päästä sivaltamaan ottelun avausmaali. Liukas Pirkkalan urheilutalo yhdistettynä öljyttyyn punaiseen palloon kuitenkin teki tehtävänsä, eikä vaarallisia tontteja päässyt syntymään, kunnes muutama sekunti ennen Pirkkalauman täysilukuisuutta, kuin varkain pallo pelattiin ykkössektorilla lymyilevälle Anssi Huismanille, joka sivalsi ovelan puttinsa vasempaan alanurkkaan, tästä birdieputista hölmistynyt maalitykki-Huisman päätään pudistellen vaihtoon ja ensimmäinen byyri vierasjoukkueelle. Kaverin yv-vaarallisuus tiedettin ja siitä oiva esimerkki saatiinkin ensimmäisen erän loppupuoliskolla, kun tuomareiden oivallisella avustuksella kaverille tarjoutui muutama yv-tontti, joista toisen he käyttivät tehokkaasti hyväkseen, pudotus kulmasta hyvällä maalitekotontilla kyttäävälle Lauri Antilalle ja taululle 1-1. Veto oli aika uskomaton, joten tästä ei liimanäppi Lionel Peuraa viitsi torua. Ekalle mehutauolle tilanteessa 1-1.

Toinen erä ei pelin luonnetta muuttanut, Pirkat toki kävivät pikaisessa johtoasemassa. Kotijoukkueen johtomaali olikin ottelun ruskein, kun pallo kimpoili vissiin ympäri katsomoakin, kunnes löysi tiensä Peuran selän taakse. Tätä maalia ei kauaa jaksettu surra, vaan vahva hyökkäyspään kulmapelaaminen Eikan toimesta loi paikan Pölli Paanaselle. O2n Jarkko Immonen ei tuolta tontilta epäonnistu, vaan maalin edestä vierasjoukkue tasoihin. Sitten alkoikin melkoinen epäselvien tilanteiden suma, jossa vuorovedoin kulutettiin jäähypenkkiä, sekä huumorintajua sisäänlyöntien suuntanäytöistä. Näistä huolimatta O2 halusi enemmän maaleja ja onnistuikin Eikan ja Vessen toimesta. Voittomaaliksi jäänyt 2-4 maali, oli Vesa Hytösen 100. maali O2-paidassa!

Viimeiseen erään lähtiessä painotettiin uhrautuvaa puolustuspelaamista, sekä halua ratkaista ottelu mahdollisista vastahyökkäyksistä. Kolmannessa erässä ote siirtyi melko lailla täysin kotijoukkueelle, joka pyöritti palloa ympäri pajatsoa, luoden vetopaikat lähinnä keskiviivan tuntumasta. O2 maalilla on kuitenkin sen verran nokkela kaveri, että nuo pallot eivät menneet läpi, vaan päätyivät Juho Peuran näppeihin kera näyttävien liimauksien. Pirkkain Antila räpäytti ottelun toisen maalinsa, mutta muuten vedot siis jäivät joko Lionel Peuraan tai amppareiden uloimpaan orvaskesiin. Viimehetken rynnistys ei tuottanut tulosta ja kongin soidessa täpliä oli yksi enemmän, ja pisteet matkasivat mukanamme kohti Jyväääskyläää.

Ottelusta jäi kaikesta huolimatta positiivinen tunnelma. Kaverin yrittäessä vimmatusti tasoitusta O2 ei sulanut, vaan luotti vahvaan tekemiseensä ja pakotti vastustajan hakkaamaan päätänsä lujaan amppariseinään. Ottaen huomioon, että Pirkat valittivat synkkää tuomarilinjaa, täytyy näin punalasien läpikatsottuna todeta, että jos noin suotuisella tuomarilinjalle ei otteluitaan voita, niin kannattaa ensi kerralla otteluun lähtiessä käydä vilkaisemassa nopeasti kylpyhuoneen peilikaappia, vaikka sitä sisimmäistäkin peiliä kaiken varalta.

28.1.2012 O2Jkl – SCU 5-2 (2-0, 2-2, 1-0)

Sairastupaa saatiin tähän tuiki tärkeään kotiotteluun tyhjennettyä, vaikkakin muutama pelaaja otti tuvan puolella ns. läpystä vaihdon. Poissa tällä kertaa oli flunssainen Henri Forss.

Alkulämmöissä punaisen dominointi lumisählyssä todisti sen, että aamureenien tappio oli puhtaasti tilastollinen ja osasyyllinen tähän tappioon oli Fabien Barthezin aittokalliomainen töppäily maalin takana.

Itse ottelusta kuitenkin sen verran, että heti alkajaiseksi pelin henki oli selvä: nerazzurripaitainen Urbaanilauma keskittyi pitämään karvausmuodostelmansa melko passiivisena n. 60 rosentissa. 1-2-2 oli formaatin nimi, joten amppareiden työnä oli puhkoa tätä mökkiä hyvillä pallottomien pelaajien liikkeillä ja nopeilla pelinkäännöillä. Ensimmäistä maalia päästiin juhlimaan erän puolessavälissä, kun kolmoskenttä Scharin-Saukko-Huisman Nieminen-Suomalainen laittoi ison vaihteen päälle hyökkäyspäässä, muutamien puolittaisten paikkojen päätteeksi herra uimavalvoja Saukko röyhi pallon ykkössektoriin nousseelle Reetu Niemiselle joka lingotti kuulan miltei verkon läpi.

SCU ei juurikaan päässyt ensimmäisessä erässä paikoille, muutamaa puolittaista ylivoimahyökkäystä lukuun ottamatta. O2 antoi rohkeasti painetta SCUn alakertaan ja pyrki hidastamaan vastustajan melko mielenköyhää avauspelaamista. Ottelun ensimmäiselle erätauolle lähdettiin 2-0 johdossa, kun tärkeän pukukoppimaalin viimeisteli yläkulmalirpillä Vesa Hytönen. Esityön maalin teki Lauri Hyväri hyvällä keskialueen karvaamisella.

Toisen erän alkajaisiksi SCU sai kavennusmaalin, kun hieman epäselvien tilanteiden jälkeen pallo kimpoili kotijoukkueen maaliin. Tilanteen epäselvyyttä korostaa se, että maalin juhlimisen sijasta vastustaja keskittyi tappelemaan, että kuka maalin lopulta sitten teki. Toisessa  erässä SCU pääsi muutamaan vaarallisen vastahyökkäykseen, mutta viimeistely ontui. Joukkueen tähtipelaajan päästessä puolittaiseen läpiajoon hän tilanteen päätteeksi jäi vielä lapioimaan kotijoukkueen veskaria näpeille ja Andew Lewis tuli ja näki, että oli aika viheltää ottelun ensimmäinen rangaistus. Ylivoimaharjoitukset aamureeneissä toimivat näyttävästi, joten nyt oli aika toteuttaa sitä tositilanteessa. Kaverin ei kauaa tarvinnut lirkutella toimitsijatytöille, kun Ismo Nybacka ei taaskaan osannut pudottaa pakeille yv:ssä vaan linkosi itsekkäästi kuulan pussiin, eittämättä hieno maali, kun pallo jäi vielä jumiin verkon ja takaraudan väliin. Ottelu eteni samalla kaavalla ja molemmat olivat jo hyvässä vauhdissa menossa kohti toista erätaukoa kunnes kaveri sai puolittaisen vetopaikan, josta kuula jäi pyörimään kotijoukkueen maaliviivalle. Koko ottelun ajan paljon huomiota saanut Toimitusjohtaja Henri Nyberg ei ollut kiinni vaan lirvautti pallon maaliviivalta Pippo Inzaghimaisesti maaliin. Paha pukukoppimaali vastustajalle tuumi moni, mutta hirveessä tikkarissa oleva Anssi Huisman päätti toisin. 11 sekuntia ennen toisen erän päätösvihellystä maalitykki vei jälleen kotijoukkueen kahden maalin karkumatkalle.

Heti kolmannen erän alkajaisiksi kaveri sai mahdollisuuden päästä peliin mukaan ylivoiman muodossa. SCU on tilastollisesti sarjan tehokkain yv-joukkue, jossa suurimmat tehot ovat naputelleet joko ex-liigajyrä Jouko Honkanen tai edellä mainittu Henri Nyberg. Muutamien onnistuneiden poikkareiden jälkeen kaveri ei kuitenkaan onnistunut kuromaan maalieroa pienemmäksi. Erän puolessavälissä Jouko Honkanen passitettiin toistamiseen jäähypenkille. O2 halusi näyttää, että tilastot ovat vain tilastoja, tämänhetkinen kunto ratkaisee. Molemmista ylivoimista maalit, toinen yv-maali ja ottelun viides merkattiin Jari Aromaan nimiin. Tämän jälkeen kaverin oli pakko rohkaista karvaustaan, mutta tiedä sitten oliko jalka loppu vai oliko korkeaa karvausta niin vähän harjoiteltu, sillä O2 piti palloa miten halusi ja tappoi tarvittavat sekunnit kellosta. Kongi soi, tulostaululla 5-2 ja tärkeät pisteet jäivät Monnarin lauteille.

Summa summarum. Kevätkauden 2012 neljästä pelistä maalisuhde on 31 tehtyä ja 11 päästettyä, se tekee keskimäärin vajaa kahdeksan tehtyä ja vajaa kolme päästettyä. O2 on päästänyt otteluissaan ylivoimaisesti vähiten maaleja koko runkosarjassa (54), toiseksi vähiten päästänyt on ottanut 36 maalia (FBC Dux 90 päästettyä) enemmän omiin, joten voitaneen sanoa, että O2 on äärimmäisen vahva joukkue puolustuspelaamisessa. Toki tehdyissä maaleissa O2n maalimäärä ei ole kärkipäätä, mutta jos omiin menee otteluissa 3,6 maalia, niin jotain on tehty oikein?

Runkosarjaa on kuitenkin jäljellä vielä viisi kierrosta, ja se tekee näinkin huonolla matikkapäällä laskettuna yhteensä 10 jaossa olevaa pistettä, joten mitään ei vielä ole ratkaistu! Taistelu karsintapaikasta jatkuu ensi lauantaina 4pvä helmikuuta kotipelillä tamperelaista Soittorasiaa vastaan. Paikkana tuttu Monnari ja kiuas lämpiää klo 18.30!