Maalivahtiharjoituksissa jaetaan oppeja vanhemmalta nuoremmalle

11/29/2014 - 16:57

Ampparit

O2-Jyväskylän tehostunut maalivahtivalmennus alkaa löytämään muotoaan. Syksyllä aloitetuissa harjoituksissa on käynyt jo lähes 20 nuorta maalivahtia harjoittelemassa. Harjoituksien vetämisestä vastaavat edustusjoukkueiden maalivahdit Henri TIkkanen, Olli Oksanen, Mika Lappi, Mailis Kuur ja Eeva Hänninen. Seuran vanhimmat maalivahdit ovat 16-vuotiaita ja nuorimmat 10-vuotiaita. Maalivahtiharjoituksissa on käynyt ikäluokkajoukkueiden maalivahtien lisäksi innokkaita maalivahteja myös amppariliigasta.

Alkusyksystä harjoituksia oli noin kerrran kuukaudessa, mutta viime aikoina ja tulevaisuudessa harjoituksia pyritään pitämään joka toinen viikko. Seuran maalivahtivalmentajat ovat aloittaneet myös maalivahtien henkilökohtaisen analysoimisen käymällä seuraamassa maalivahteja näiden omissa harjoituksissa ja antamalla palautetta mm. tekniikasta, sijoittumisesta ja pelinluvusta. 

Ampparit

 

Miesten edustusjoukkueen maalivahti Henri Tikkanen kertoo minkä takia on tärkeää, että maalivahdit saavat erikoisharjoittelua.

Pelkät lajiharjoitteet kenttäpelaajien kanssa ei vaan riitä. Oikeat tekniikat ovat edellytys tehokkaalle maalivahtipelaamiselle pelitilanteessa. Maalivahtiharjoitukset ovat paras tapa opettaa tekniikkaa. Sijoittuminen ja pelinlukutilanteet tulevat rutiinina pelien kautta sekä lajiharjoituksissa. Näihin pyrimme antamaan neuvoja maalivahtien omissa lajiharjoituksissa. 

 

Mitä maalivahtien kanssa on ehditty tehdä syksyn aikana?

Ollaan käyty harjoituksissa läpi liikkumistekniikoita ( työntö, töpötys sekä kuopasu ). Pallon heittämisen eri variaatiot, sijoittumisen perusperiaatteet ja perustorjunta-asento sekä siitä tehtävät torjunnat ovat olleet harjoitusohjelmassa. Edistyksen on kuulemma huomannut valmentajat joukkueharjoituksissa asti. Seuran B-juniorimaalivahdeille kävimme tekemässä myös heidän omissa joukkueharjoituksissa yksilöllisen maalivahtianalyysin. Tämän pohjalta pystymme kohdentamaan harjoittelua maalivahtien heikkouksiin. Miten oman urasi maalivahtivalmennus on toiminut?

Omalla "uralla" ei ole hirveästi ollut maalivahtivalmennusta. Itse on joutunut katsomaan vanhemmilta mallia miten mikäkin tehdään. Henkilökohtaista valmennusta olisi pitänyt olla nuorempana paljon enemmän.

 

Tuomas Pulkkinen