M1: Duxilta päänahka kauden avausmittelöstä!

09/29/2012 - 10:59

Mennyt kesä oli sateinen ja kylmä. Syyskuu ei tee asiassa poikkeusta. Irtiotto Suomen vaihtelevasta ilmastosta tapahtuu monta kertaa viikossa Jyväskylän monitoimitalolla. Kauden 2012-2013 Sisä-Suomen 2-divarin pilotti, ampparipaitojen osalta, tarjosi sen perinteisen, karvasmantelin makuisen ja tunnerikkaan irtioton. Laidat rymisivät, mailat kolisivat, miehiä kaatui ja maalejakin syntyi. Kaikin puolin hyvällä kutinalla varustettu sabamittelö kaikille 163. katsojalle, vaikkakin naapurissa pelattiin SM-Liigahokia.

Duxia vastaan pelatut matsit ovat aina olleet tiukkoja, yleensä päättyen maalin erolla ookakkoselle.  Tänään tehtiin siinä mielessä poikkeus, että digitaalit taululla olivat 6-4 (1-0,2-2,3-2) loppusummerin soidessa.

Kauden ensimmäisen runkosarjapelin ensimmäinen erä. Miltä muulta se voi näyttää, kuin legendaarisen AC HaKin slogania siteeraten: ”Vauhti sata, kontrolli nolla”? Molempien esittäessä kuitenkin verrattain tarkkaa puolustuspelaamista, tekopaikat syntyivät lähinnä hyökkäyspään huolimattomuuksista. Mitään rakenneltuja kuvioita ei ensimmäisessä erässä päästy näkemään. Kauden ensimmäisen maalin pääsi kuitenkin tuikkaamaan Joutsan Brett Hull, Ilari Suuronen, Kuvansin cooleimman miehen, J-P Paalasen esityöstä. Veto ei ollut painava mutta, Ronaldon (se oikea Ronaldo) tyylinen, yllättävä sutaisu.

Duxi pääsi maalin makuun heti toisen erän alkajaisiksi, kun keskialueen pallonmenetyksen myötä sinipaitojen Perttu Anttonen pääsi laukomaan hyvältä sektorilta. O2-Jkln maalia vartioinut Jaakko Kaistinen sai torjuttua vielä Anttosen vedon, mutta kärppänä paikalla ollut wannabe-kovistelija Petteri ”Pylvänäinen” Mustonen haistoi tontin ja lusikoi pallon verkkoihin. Mitään flowta kaveri ei tästä saanut päällensä, vaan O2 otti pelin heti hallintaan. Ajassa 28:03 Hämeenlinnan oma sekopää Tuomas Pulkkinen vei jälleen ampparipaidat johtoon, kapteeni Nybackan avustuksesta. Leppoisa superman –tuuletus maalin perään vastustajan kannattajoukon edessä sai meiningin Monnarilla yltymään, ja lisää oli heti luvassa: O2-legendat, tohtori Vesa Hytönen ja Eino ”villiori” Jauhiainen juonivat komean kuvion päätteeksi  valkopaidat jo kahden maalin karkumatkalle. Oudolla tekniikalla Hytösen 3-1 –maalissa torjunut Tommi Tapio otti itsensä jääpussin kera vaihtopenkille ja sinipaitojen maalille tallusteli Joonas Viitala. Toivottavasti Tommin vamman laatu ei ole pahansuopea, paranemisia siis sinne, mieshän kuitenkin on aikamoinen velikulta!

Ookakkoselle tarjoutui toisen erän lopussa oiva tilaisuus naksutella vastustajan selkärankaa, kun jäähypenkille asteli Duxilta Tuomas Ojanperä. Varovainen ja hengetön yv onnistui kuitenkin maalinteossa.. eikun? Vastustaja pääsi nimittäin alivoimallaan 2 vs. 0 hyökkäykseen, joka päättyi lopulta maaliin, Jussi Uusimäen toimesta. Erätauolle tilanteessa 3-2.

Duxin vahvat erän alut saivat jatkoa, sillä kolmannen erän alkajaisiksi kaveri tasoitti pelin, kieltämättä melko oudolla tavalla. Vastustajan puolustajan laukoma pallo ei tarttunut kotijoukkueen maalivahdin orvaskesiin, vaan pomppasi maalin edessä miestä pitäneen Jari Aromaan pään kautta verkkoihin. Eittämättä ruskea maali, mutta kaikki lasketaan.

O2 ei laittanut päätänsä pensaaseen vaan samettikoura Anssi Huismanin kanttiveto vei valkopaidat jälleen maalin etumatkalle. Anssi lähetti, puikoista menneen maalin jälkeen, terveisiä kannattajajoukoille, että nyt sitä meisinkiä. Maali sytyttikin ottelun hyvään taisteluun, jossa alkoi näkyä tunnetta jo oikein urakalla. Miestä otettiin ja miestä annettiin, kiitos tuomareiden. Linja oli paikallismatsiin sopiva: kovaa pelattiin, mutta selvät rikkeet karsittiin. Kotijoukkueen viidennen maalin ja samalla ottelun voittomaalin viimeisteli kapteeni Ismo Nybacka, Henri Pitkäsen toimesta.

Valkopaidat tarjosivat vastutajalle mahdollisuuden tulla mukaan peliin, kun kovaotteinen O2-pakki Jari Aromaa otti Ismo Nybackan toisen erätauon kehotuksen vähän liian vakavasti: ”Ei pelata enää ainakaan yv:tä, nii kaveri ei saa maaleja.” Aromaan mennessä istumaan 2+2 minuuttistaan jatkuvasta ja vaarallisesta pelistä, pyöritteli myös Dux palloa melko näennäisesti. Hiekka tiimalasista alkoi loppumaan, eikä Dux päässyt, kuin muutamaan vaarallisen tekopaikkaan. Lopullisen niitin ottelulle iski Tuomas Pulkkinen, Duxin yrittäessä tasoitusta ilman maalivahtia. Ottelun toisen maalin viimeistellyt Pulkkinen oli yksi ottelun hahmoista, ketjukaverinsa kapteeni Nybackan ohella.

Vastustajan saadessa pientä kiimaa, hieman onnekkaalla Matias Lievosen päämaalikavennuksella, ottelussa säilyi jännite loppuun asti. Kongi kuitenkin soi viimeistä kertaa ja avausvoitto oli tosiasia!

Ottelu oli kaiken kaikkiaan haastava ja juuri tavanomainen ensimmäinen sarjapeli. Positiivista ottelussa oli se, että kaikki vastustajan maalit syntyivät lähinnä omista hölmöilyistä ja armottoman huonosta tuurista, ilman näitä lapsuksia paketti pysyi ajoittain hyvinkin mallikkaasti koossa. Se joka rohkenee olla eri mieltä, niin harvassa ottelussa vastustaja tehdessä neljä maalia, puolet tehdään päällä?

Kaiken kaikkiaan tärkeät pointsit ja kaudelle kelpo startti. Seuraava pysähdyspaikka onkin lauantaina Pirkkalassa, josta jatketaan Huittisiin, jonne cup-juna on meitä puksuttamassa… Niin, tähän mennessä O2-Jkl on pelannut kautensa ilman tappioita. Ei tehdä asialle muutosta.