Akatemian A-pojat valtakunnalliseen Divariin!

08/28/2018 - 14:30

Ampparit

On perjantai ja Jyväskylän monitoimitalon kello näyttää 20.15. Huomenna pelattaisi Akatemian A-poikien kauden ensimmäiset, ja samalla omalla tapaa tärkeimmät pelit. Vielä keskitytään kuitenkin pelialueen puitteiden laittamiseen huippukuntoon. Pian taustalta alkaa kuulua töminää, kun rullalle käärityt liigamaton kaistaleet kaadetaan kumoon ja niitä aletaan levittämään. Päällysmieheksi paikalle on saapunut Edarin Äyien Markus Manninen, jonka ohjeiden mukaan matto menee jotakuinkin kertaheitolla kohdilleen. Reilun tunnin kuluttua kenttä on kaukaloa myöten valmis ja nuoret amppariuroot lähtevät koteihinsa valmistautumaan hyvien yöunien myötä kovaan karsintaviikonloppuun, jossa vastustajina ovat lauantaina Pelicans SB Lahdesta ja SBS Espoo MD Espoosta, sekä sunnuntaina GrIFK Kauniaisista.

Karsintaviikonloppu merkitsee isossa kuvassa tienhaaraa, jossa toinen haara johtaa kolmivuotissunnitelman suoraan epäonnistumiseen ja toisen myötä A-pojat jatkavat tavoitteensa jahtaamista. Tässä tienhaarassa on se hyvä puoli, että jokainen pelaaja tietää mikä tie johtaa mihinkin, ja kuinka ottaa se mitä halutaan. Näitä asioita ei olisi valmennus voinut tarpeeksi painottaa kesän aikana, varsinkaan kaksijakoisen edelliskauden päätöksen jälkeen. Viime keväänä A-poikien SM-haaveet kuihtuivat niukimmalla mahdollisella erolla, kun taas Akatemian miehet toivat balsamia haavoihin 2. Divarinousunsa myötä. Näistä tuntemuksista ammennettiin voimaa ja motivaatiota myös kauden 2018/2019 alkuun.

Karsintapäivän aamuna Ampparit ovat kokoontuneet Monnarille jo kello 9.15. Viimeisiä palopuheitaan pitävät niin valmentajat, kuin pelaajatkin. Tavoitteet ovat kaikille selvät: Lauantain saldoksi kelpaa vain kaksi voittoa, ja ne olisi rutiinisuorittamisella myöskin täysin otettavissa. Pitkien ja huolellisten lämmittelyjen, pukukoppipuheiden ja pelaajaesittelyjen jälkeen saadaan homma vihdoin käyntiin.

Ottelun alku näytti jo mitä tulemaan pitää. Akatemia hallitsi peliä Pelicansin vähälukuinen nippu joutui heti puolustuskannalle. Ensimmäistä maalia saatiin kuitenkin odotella yli 11 minuuttia, kunnes Santeri Taavitsaisen kärsivällisyys loppui, ja hän iski ottelun avausmaalin nopean vastahyökkäyksen jälkitilanteessa Justus Hirvosen syötöstä. Tämä intissä viime viikot majaillut kaksikko junaili vielä myöhemmin ottelussa kaksi lisämaalia Akatemialle. Avausmaalin jälkeen ketsuppipullo aukesi ja reilun kolmen minuutin sisään Akatemia teki kolme maalia lisää. Maalintekijöinä Väänänen, Taavitsainen (voittomaali) ja Kaari. Toisen erän alussa pienen vaikean pätkän ja Pelicansin ylivoimamaalin jälkeen Akatemia löi lisää löylyä kiukaalle ja toisen erän päätteeksi lukemat olivatkin jo 7-1. Kuuluttamossa Roope Pohjola alkoi päästä esiintymiskammostaan ja innostui ”hieman”, minkä lisäksi peli alkoi jo näyttää selvältä. Viimeisessä erässä kumpikin joukkue teki vielä yhden maalin ja lopputuloksen 8-2 myötä Akatemia siirtyi lohkonsa piikkipaikalle. Yli yhden pisteen pörssirohmuina Taavitsaisen (2+1) ja Hirvosen (1+2) lisäksi hääräsivät myös tehot 1+1 keränneet Leevi Väänänen ja Eelis Virtanen.

Ottelun jälkeiset tunnetilat olivat kaksijakoiset. Voitto maistui luonnollisesti makealle, mutta operaatio Ykkösdivari oli silti vielä pahasti kesken. Lohkon toisen ottelun tuloksen myötä oli jo varmaa, että voitolla Espoosta Ampparit pörräisivät ensi kaudella Divarissa. Asian tiedosti jokainen, vaikkei siitä ääneen puhuttukaan ja tilanne muotoutui tätä mukaa myöskin koko ajan enemmän paineistetuksi. Vastapainona edelliseen vastustajalla oli sen sijaan likipitäen pakkovoiton paikka, mikäli se vielä Divarista halusi haaveilla.

SBS Espoo MD:tä vastaan käydyssä ottelussa Akatemia lopulta kärsi kuin kärsikin pienistä käynnistymisvaikeuksista ja niiden myötä ensimmäisestä erästä tulikin erittäin haastava. Espoo siirtyi nopeaan 1-0 johtoon ja pian tuli lisää lunta tupaan Kimmo Heinon 5 minuutin väkivaltaisuusrangaistuksen muodossa. Pelistä paistoi ottelun panosten tiedostaminen sekä jännitys, mikä johti pelin pakonomaiseen suorittamiseen. Pakotusvaiheen jälkeen Akatemia sai kuitenkin henkisen yliotteen nollattuaan vastustajan ylivoiman täysin ja Joonas Saukonojan iskettyä ottelun erän viimeisellä minuutilla tasoihin. Ottelussa edettiin Akatemian hienoisessa komennossa tasatahtia 3-3 lukemiin ottelun viimeiselle viisiminuuttiselle asti, kunnes Daniel Kuhmonen ja Joonas Saukonoja paketoivat pelin. Lopputuloksena 5-3 voitto, jota tosin varjosti Espoon maalivahdin kivuliaan näköinen loukkaantuminen. Ottelussa tehomiehinä Väänäsen ketju, jossa Saukonoja ja Kuhmonen iskivät kaksi maalia mieheen, Väänäsen säestäessä kahdella syöttöpisteellään. Päivän ottelutulosten ollessa nämä, Akatemian divaripaikka varmistui jo lauantaina. Hunajata, hunajata, ja niin pois päin. Nannaa divaripaikan varmistuminen todellakin oli Amppareille, mutta huominen ottelu GrIFKiä vastaan olisi silti vielä pelattava, eivätkä karkelot saaneetkaan alkaa ihan vielä...

Sunnuntaiaamun ottelussa näki heti alusta alkaen, kumman divaripaikka oli jo varmistunut, ja kummalle voitto oli elämän ja kuoleman kysymys. Granin pojat veivät ensimmäisen erän aikana Amppareita kuin märkää rättiä. Ensimmäisen erän päättyessä vierailijoiden 5-1 johdossa oli selvää, että jonkinlainen ryhtiliike olisi tehtävä, tai ottelusta tulisi totaalinen nöyryytys. Ryhtiliike toden totta tapahtuikin, mutta se ei kantanut loppuun asti. Akatemia voitti ottelun kaksi viimeistä erää lukemin 3-2, mutta ensimmäisen erän töppäily kaatoi voittohaaveet. Oli niin tai näin, ottelutuloksen myötä sekä GrIFK, sekä O2-Jyväskylä pääsevät nauttimaan iki-ihanista yksittäisistä 60 minuutin otteluista, joita viimekautinen sarjajärjestelmä ei divarijoukkueille suonut. Lisäksi Akatemia saa miesten 2. Divisioonasta noin 20 yksittäistä ottelua lisää, joten kausi näyttää näiltä osin erittäin hyvälle.

Vaikka divariin pääsy oli Akatemialle helpotus, se ei ole joukkueelle mutta kuin virstanpylväs matkalla kohti suurempaa tavoitetta. Kuten viime vuonna A-poikien divarissa ja miesten 3. Divisioonassa nuoret Ampparit näyttivät, Akatemia ei ole valmis tyytmään muuhun kuin kärkisijoihin sarjassa. Näin ollen olisi silkkaa haihattelua olla puhumatta tänä kolmivuotissuunnitelman viimeisenä vuotena A-poikien tavoitteena mistään muusta kuin SM-noususta. Sarjajärjestelmän mukaan SM-karsintapaikkaan oikeuttavat Divarin sijoitukset 2 ja 3, ja suoraan nousuun riittää vain sarjan voittaminen. Näistä lähtökohdista O2-Jyväskylä Akatemia lähtee kohti tähän mennessä kovinta kauttaan, motivoituneempana kuin koskaan. Tervetuloa kotiotteluihimme kannustamaan O2-Jyväskylä Akatemia Divarin kärkeen kaudella 2018/2019.

Oheisesta linkistä pääset tutkiskelemaan karsintalohkomme tarkempia tilastoja:

https://salibandy.fi/tulokset/#/sarja/a-poikien-1-divisioona-karsinta-lohko-5/3307