N1: Voitto ja tärkeät pisteet!

01/28/2018 - 13:34

27.1.2018
Naisten Salibandyliiga
O2-Jyväskylä - ÅIF

Liigan häntäpään kamppailut ovat vähintään yhtä kiihkeitä, kuin liigan kärkijoukkueidenkin kohtaamiset. ÅIF nousijajoukkueena on tehnyt hyvää työtä ja onnistui kauden ensimmäisessä keskinäisessä kohtaamisessa viemään pisteet äärimmäisen tiukalla 4-3 voitolla Sipoossa. Myös SuomenCupin kohtaamisessa ÅIF oli O2-Jyväskylään parempi ja vei voiton, sekä jatkopaikan nimiinsä.

Tällä kertaa O2-Jyväskylän tavoitteet pelille olivat selkeät. Meidän playoff-pelit alkavat jo näistä peleistä ja kentällä halutaan nähdä pallovastuuta, kaksinkamppailuvoittoja, taistelutahtoa ja pelin päätteeksi voitto. Näiden tavoitteiden voidaan sanoa onnistuneen, kun O2-Jyväskylä taisteli itselleen kauden toisen voiton lukemin 3-0.

O2-Jyväskylän päävalmentaja Kari Saukkonen kommentoi voiton avaimia näin: ”Joukkue oli sitoutunut yhtenäiseen pelitapaan ja sitä toteutettiin kurinalaisesti. Pelissä näkyivät ne teemat, joita nostettiin jo torstaina pelin tavoitteiksi ja pallovastuuta haluttiin ottaa. Näkyi että haluttiin voittoa enemmän kuin ÅIF.”

Peliin valmistauduttiin koko viikko hiomalla omaa avauspelaamista ja viisikon tiiveyttä, ja jo perjantaina harjoituksissa nähtiin keskittynyt amppariparvi. Palokan tiivis salibandypäivä aiheutti haasteita koppien ja valmistautumisrutiinien osalta, mutta ennen peliä käydyssä palaverissa päätettiin, ettei näiden asioiden anneta keskittymistä häiritä.

Itse peli oli äärimmäisen tasaista vääntöä kaikki kolme erää. Sekä O2, että ÅIF olivat lähteneet peliin puolustusorientoituneesti, eikä kummassakaan päässä maalipaikoilla juhlittu. Jopa keskialueen ylittäminen pallollisena tuotti molemmille joukkueille haasteita, jolloin peli vaikutti ajoittain enemmän nopeatempoiselta shakilta, kuin salibandyltä.

Ensimmäisen erän alkuun taistelimme alivoiman Jenni Pekkarisen 2min estämisjäähyn vuoksi, mutta muuten ÅIF ei merkittävän vaarallisille paikoille pelin alussa päässyt. Pelin shakkimaisuudesta kertoo esimerkiksi O2-Jyväskylän toisen kentällisen avauspelaamisen hiominen vaihto vaihdolta, koska vastustajan pakkaa ei kyetty saamaan auki haluamallamme tavalla. Kentän quarterback Emmi Mörsky päättikin seuraavaksi toteuttaa pitkä päätyyn ja perään tyyppisen avauksen, joka onnistui heti. Pallo kävi jokaisella kentän pelaajalle ja ajassa 16:01 Silja Penttinen rusikoi pallon ÅIF:in maalin perukoille Jenni Kaipaisen syötöstä.

Toisesta erästä ei tasaisen väännön lisäksi ole juurikaan sanottavaa ja seuraavia tapahtumia olikin vasta kolmannessa erässä. Erän alkuun taistelimme toisen ÅIF:in ylivoiman, joka oli syntynyt toisen erän lopussa Satu Pöntisen tiukan halausotteen, eli kiinnipidon vuoksi. ÅIF:in ylivoima pelattiin kuitenkin jo erätauolla kopissa valmentajien fläppitaululla pois, joten selvisimme jäähystä ilman takaiskuja.

O2-Jyväskylän ensimmäinen kenttä näytti heti jäähyn jälkeen taistelutahdosta esimerkkiä ja oman päädyn kulmamyllyn päätteeksi Rina Rautala voitti oman kamppailunsa ja käynnisti tehokkaan vastaiskun. Sen päätteeksi Alisa Pöyry iski maalin edestä uransa ensimmäisen liigamaalin Veera Jalkasen syötöstä ajassa 42:21. Tämän jälkeen peli alkoi avautua molempiin päihin yhä enemmän, mutta kotijoukkueen maalilla pelannut Janita Spännäri nappasi varmoin ottein ne pallot, jotka puolustuksen ohi pääsivät.

Ajassa 48:20 Veera Jalkanen lisäsi vierasjoukkueen tuskaa ja teki Milja Alangon syötöstä tilanteeksi jo 3-0. Pian tämän jälkeen alkoi pelin viimeinen vaihe. Siihen sisältyi vastustajan pitkään tyhjänä ollut maali, johon palloa ei saatu vipeistä, vedoista, potkuista, juoksuista huolimatta. Kerran saatiin, mutta sekin oli sitten korkea maila kun Silja Penttinen ei malttanut odottaa, että pallo tippuisi noin 20cm alemmas. Yhden naisen ylivoimalla ei vastustajakaan pääsyt tolppia lähemmäs O2-Jyväskylän maalia ja kellon soidessa kotijoukkue ryntäsi kentälle juhlimaan. ÅIFin pelaaja Saara Järvelä oli kuitenkin pelin viimeisellä sekunnilla pelastanut pallon maalivahdin alueelta, josta tuomittiin rangaistuslaukaus, jota pääsi yrittämään Nelli Alanko. Tällä ei kuitenkaan ÅIF:in maalilla pelannutta Teea Lehikoista ohitettu ja jälleen kotijoukkue ryntäsi kentälle voittoa juhlimaan.

Ilmeisesti harva meistä osaa oman lajinsa sääntöjä, sillä peliä oli edelleen sekunti jäljellä ja yksi hyökkäyspään ylivoima-aloitus piti käydä VIELÄ ottamassa, ennen kuin peli saadaan kunniallisesti päätökseen. Viimeisen sekunnin farssi kesti noin 5 minuuttia, mutta sen viimeisenkin aloituksen jälkeen pääsimme oikeasti fiilistelemään 3-0 voittoa ja Janitan nollapeliä. Matka playoff-viivan paremmalle puolelle on edelleen pitkä, mutta yhtään voittoa ei ole vielä tulevista peleistä luovutettu. Vapise Classic.

(Jonka kohtaamme seuraavan pelinä 10.2. Tampere Areenalla)

# 63, Silja Penttinen

Esa Jokisen kuvia ottelusta