Suomen U16-pojilla ensimmäiset kansainväliset ottelut - Matti Minkkinen mukana poikien maajoukkueessa!

03/27/2018 - 13:57

Ampparit

Suomen U16-poikien salibandymaajoukkue pelaa kaikkien aikojen ensimmäiset kansainväliset ottelunsa huhtikuussa Sveitsissä, ja joukkue tuohon tapahtumaan on valittu. Valmentajat Jussi Huovinen, Ilja Pantzar, Jarno Nikulainen ja Ville Jokinen ovat nimenneet ryhmään kaksi maalivahtia ja 20 kenttäpelaajaa.

- Valinta oli todella vaikea, sillä meillä on hieno 2002 syntyneiden ikäluokka, jonka taival U16:ssa käytännössä huipentuu tähän Sveitsin tapahtumaan, päävalmentaja Jussi Huovinen kertoo.
- Kaikki huiput eivät mitenkään mahtuneet mukaan ja moni todella hyvä pelaaja jäi vielä tällä kertaa rannalle. Olemme ennen kaikkea koettaneet löytää potentiaalia ja lähestyä valintoja sitä kautta, missä näillä jätkillä on eväitä myöhemmin pelata. Kaikki huippuyksilöt sekä joukkueessa että sen ulkopuolella ymmärtävät, että tämä on vain välietappi kohti kansainvälistä huippua miehissä.
Päävalmentaja lähettää ikäluokan kärkipelaajien seuroille lämpimät kiitokset hyvästä yhteistyöstä.
- Olemme päässeet käymään hyviä keskusteluja valmentajien kanssa, ja heillä on ollut ymmärrys, että vaikkei meitä aina katsomossa näkyisikään, se ei tarkoita, ettemme seuraisi ja tarkkailisi pelaajia. Valmentajilta on tullut hienosti videoita ja dataa, ja olemme katsoneet hurjan määrän videoita ja leikanneet pelaajien otteista klippejä.

Valinnoissakin näkyy, että U16-maajoukkuevalmentajat eivät ajattele pelaaja vain ”puolustajina”, ”keskushyökkääjinä” tai ”laitahyökkääjinä” vaan pelaajina, joiden rooli nykysalibandyssa vaihtuu tilanteiden mukaan.
- Ryhmässä on hyvin monipuolisia pelaajia, esimerkiksi paljon sarjoissa senttereinä pelanneita, jotka pystyvät pelaamaan myös laidalla, sekä pelaajia, jotka pärjäävät yhtä lailla hyökkääjinä kuin puolustajinakin.

Useiden pelaajien kanssa maajoukkuevalmentajat ovat jo päässeet tekemään suoraan yhteistyötä.
- Olemme jo prosessoineet muutaman pelaajan kanssa yhdessä matkaa kohti maajoukkuetta esimerkiksi analysoimalla videoita yhdessä ja kehittämällä sitä kautta pelaajien ymmärrystä eri pelitilanteiden ratkaisumalleista eli valinnoista. Fysiikkapuolella on annettu joillekin apua ohjeiden muodossa esimerkiksi liikkuvuuden suhteen, joka on junioreilla yksi keskeinen tekijä. Yhdessä fysioterapeuttimme Ilona Ihalaisen kanssa on kehitetty pelaajien liikkuvuutta, joka parantuneiden liikelaajuuksien kautta tuo juoksuun lisää nopeutta ja terävyyttä, Jussi Huovinen kertoo.

U16-maajoukkueessa keskitytään edelleen pallolliseen pelaamiseen pelitilanneroolien 1 ja 2 kautta.
- Syksyn ensimmäisellä leirillä painopiste oli keskialueen hyökkäyspelissä eli siinä, miten pallo pelataan kontrolloidusti hyökkäysalueelle. Sveitsissä on tarkoitus painottaa sitten hyökkäysalueen hyökkäyspeliä eli ruvetaan operoimaan hyökkäyspäässä niin, että siellä aletaan tuottaa tuloksia. Puolustuspelin osalta uskomme, että mukaan valitut pelaajat osaavat kyllä puolustuspelissä sijoittua oikein ja tehdä oikeita ratkaisuja, kunhan asenne on kunnossa. Tarkoituksena olisi olla Sveitsissä mahdollisimman paljon pallolla, niin ei tarvitse edes pallotonta peliä miettiä, Huovinen hymyilee.

Ohjelmassa Sveitsissä on kutsuturnaus, jossa nähdään Suomelta ja Saksalta nuorimpia maajoukkueita ja Sveitsiltä U17-aluejoukkueita sekä Tshekistä Tatran Stresovicen joukkue sekä jonkinlainen kokoomakokoonpano.

Lohko A

Czech Selection
Saksa U17
Sveitsi U17 Länsi
Sveitsi U17 Keski

Lohko B

Tatran Stresovice
Suomi U16
Sveitsi U17 Itä

Lohko A pelaa 2x20 minuutin ja lohko B 3x20 minuutin ottelut. Kaikkien sunnuntain otteluiden peliaika on 3x20 minuuttia.

Ottelut (ajat Suomen aikaa):

Pe 27.4.

Klo 19.00 Czech Selection - Saksa U17
Klo 21.00 Tatran Stresovice - Suomi U16

La 28.4.

Klo 10.00 Czech Selection - Sveitsi U17 Keski
Klo 11.30 Suomi U16 - Sveitsi U17 Itä
Klo 14.00 Czech Selection - Sveitsi U17 Länsi
Klo 15.30 Saksa U17 - Sveitsi U17 Keski
Klo 17.00 Sveitsi U17 Länsi - Sveitsi U17 Keski
Klo 18.30 Sveitsi U17 Itä - Tatran Stresovice
Klo 21.00 Sveitsi U17 Länsi - Saksa U17

Su 29.4.

Klo 10.00 A3 - B3
Klo 12.30 Pronssiottelu
Klo 15.00 Loppuottelu

Jos Suomi selviytyy finaaliin, se pelataan klo 12.30.

Suomen U16-joukkue Sveitsiin

Maalivahdit:

Aki Karjalainen LNM
Saku Kontulainen Steelers

Kenttäpelaajat:

Jimi Ahonen Happee
Tatu Havula Josba
Julius Huppunen NST
Jakob Kerola EräViikingit
Pyry Kauppinen Steelers
Daniel Kortetmäki TPS
Viljami Järvikangas SPV
Otto Kilpi FoSu
Alpo Laitila Classic
Valtteri Lämsä LNM
Tuomas Markkula GrIFK
Matti Minkkinen O2-Jyväskylä
Justus Mustonen Esport Oilers
Arttu Pylväläinen Happee
Oliver Sillanpää ÅIF
Mikael Sjöblom GrIFK
Joonatan Veijola Steelers
Waltteri Vesterinen TPS
Antti Vikstedt OLS
Roope Wikström Nokian KrP

Jussi Huovinen päävalmentaja
Ilja Pantzar valmentaja
Jarno Nikulainen valmentaja
Ilona Ihalainen fysioterapeutti
Ville Jokinen mv-valmentaja
Tommi Palonen joukkueenjohtaja


Lähde: Salibandyliiton uutinen