P19: Alkusarja pelattu

11/22/2022 - 22:59

Vuoristoratamainen alkusarjamme nyt kirjailtuna

No eipä ehditty tänne syksyn aikana paljoa kirjailla. Mutta nyt ehdittiin! P19- Amppareiden osalta on nimittäin SM-Sarjan Alkusarja saatu pelattua, ja tällä hetkellä vietämme vielä yhden viikonlopun verran pelitaukoa, ennen kuin Jatkosarja alkaa. Tähän väliin kuitenkin ennen sitä otetaan pieni kertaus menneestä, tiiviin pelitahdin siivittämästä syksystä, ja luodaan lopuksi hieman ennakkokatseita myös jatkosarjaa kohti.

Joten nyt lue ja/tai nauti jos siltä tuntuu, tässä tulee P19 Amppareiden syyskauden kertaus:

Kuten tuossa ylhäällä mainittiinkin, niin pienoista vuoristorataahan se oli. Toki sellaista vähän erilaista, jossa mentiin kerran ylös ja tultiin kerran alas, noin niin kuin kuvainnollisesti. Otetaanpa tähän kaikista peleistä lyhyt lukaisu myös, niin varmaan saadaan paras kuva:

O2-Jyväskylä - Karhut 8-6, 10.9.2022 Ampparipesä

Kauden avauksessa vastassa pitkästä aikaa Karhut. Meiltä oikein tasapainoinen esitys, avauserässä yksi heikko hetki, mutta kolmannessa näytti todella hyvältä. Liian hyvältä. Päästettiin Karhut lepsuilla virheillä lähelle, muta onneksi ei tasoihin. Hyvä kyykky lopussa ja helpottava avausvoitto!

Joka kuitenkin sitten mitätöitiin kun Karhut luopui viikonlopun jälkeen sarjapaikasta, että se niistä pisteistä.

Pirkat - O2-Jyväskylä 9-10, 11.9.2022 Pirkkala

Juuh elikkäs eli. Saatiin peli hyvä lähtö 0-2 johdolla ja ehkä sillein ihan pikkaisen suoristettiin selkää sen jälkeen ja tilanne oli yhtäkkiä 6-2. Yhden katastrofierän takia tehtiin siis itselle homma vaikeaksi, ja vaikka peli parani uomiinsa aika hyvin päätöserään mennessä viimeistään, niin kovasti jouduttiin lopussa johtoa vielä puolustamaan kyykkien. Onneksi voitto tuli, joskaan ei tämäkään helpolla.

Happee - O2-Jyväskylä 6-7, 18.9.2022 Monnari

Kauden eka derby sarjapeleissä! Valmistautuminen meni molemmilla joukkueilla vaikeaksi, kun pukkareita jouduttiin odottamaan käytännössä pelin alkuun saakka. Kuitenkin avauserässä Ampparit iski valmiimpana, ja mentiin yllättävän nopeasti 0-3 johtoon. Tämän jälkeen saivat isännätkin pelin juonesta kiinni, ja meillekin sattui vähän mustia hetkiä. Etenkin Happeen YV oli meille myrkkyä, ja sitä kautta peli pysyi loppuun saakka tiukkana. Tasoitusta ei kuitenkaan Hirville annettu ja tästä napattiin todella tärkeä ja iso W! Yleisön puolella voitto otettiin vähän suuremmin lukemin ;)

LASB - O2-Jyväskylä 9-10, 25.9.2022 Lahti

Pienien vaikeuksien jälkeen löydettiin pelipaikalle ja aika isoihin vaikeuksiin jouduttiin pelin aikana. LASB:n kääntöpelaaminen Teemu Korhosen heittokädestä lähtien oli meille melko karvasta kalkkia, mutta onneksi oma hyökkäyspeli kulki. Jäähyminuutit voitettiin tässä pelissä 0-12, mikä luonnollisesti vaikeutti aika paljon pelaamista. Lopussa LAB tuli vielä kahden miehen ylivoimalla ensin maalin päähän ja sitten YV:llä tasoihin, mutta päätösminuutilla saatiin onneksi rankkari, josta tulleella osumalla saatiin voitto niistettyä. Ei kaunista, mutta riittävän tehokasta ;D

O2-Jyväskylä - TPS 3-11, 1.10.2022 Ampparipesä

Kun annat 0-7 eteen ekassa erässä, niin se vaikeuttaa aika paljon kahta seuraavaa erää. Niin tässä kävi. Ensimmäinen peli, johon jouduttiin lähtemään hieman normaalia kapeammalla rosterilla, ja heti saatiin aika märkä rätti naamalle. Kaksi erää oli sitten ihan kelvollista peliä kuitenkin, mistä iso hatunnosto joukkueelle; joku olisi saattanut heittää hanskat tiskiin ekan erän jälkeen.

O2-Jyväskylä - Nibacos 12-6, 2.10.2022 Ampparipesä

Kasvojenpesua haettiin ja se onnistui. Vieraiden YV:lle annettiin pari helppoa avauserään, mut sen jälkeen oli aika kivaa rallattelua. Päätöserässä pientä kypsyydenpuutetta, ja kaveri pääsi vähän kaunistelemaan, mutta yhtä kaikki tärkeä voitto surullisen edellispäivän jälkeen.

JoukkueP19

O2-Jyväskylä - Josba 4-6, 8.10.2022 Palokka

Ja sitten saapui vierailulle sarjakärki. Rosteriin saatiin paikkaamaan muutama P17- pelaaja, joista jokainen pelasi tonttinsa erinomaisesti. Ja muukin rosteri pelasi itseasiassa todella hyvin. Mutta nyt viimeistään saatiin osoitus sitten siitä, että se hyväkään ei välttämättä tässä sarjassa aina riitä, etenkään kun vastustajan taso oli niinkin korkea. Tappiosta huolimatta tämä peli jätti kuitenkin hyvän maun, ja osoitettiin, että vähän "nimettömämmälläkin" rosterilla pystytään kyllä asioita vielä saavuttamaan!

O2-Jyväskylä - Pirkat 7-8 JA., 15.10.2022 Palokka

Seuraavassa pelissä onnistuttiin jatkamaan siitä, mihin edellisessä jäätiin. Pystyttiin pelaamaan oikein tasapainoinen esitys, ja oltiin myös päätöserään mentäessä ihan voitonkannassa kiinni. Pirkkojen parin kärkikentän rutiini oli kuitenkin sen verran kova, että ei pystytty loppukiriin vastaamaan tarpeeksi. Lopussa painettiin vielä peli tasoihin, ja lähdettiin hyvällä buustilla jatkoajalle; olihan tämä jo todella voitettu piste. Jatkoaika jäi kuitenkin melko via dolorosaksi, kun Pirkat rankaisi heti ekasta laukauksesta ja hyvästä draivista huolimatta oli tyytyminen yhteen pisteeseen. Hieno suoritus, mikä kuitenkin jäi harmittamaan, koska enempään meillä oli täydet mahdollisuudet.

Josba - O2-Jyväskylä 8-2, 16.10.2022 Joensuu

Tästä reissusta ei tee hirveästi mieli kirjoittaa. Pelattiin aivan luokattomalla pelialustalla ja omakin esitys jäi aika heikoksi. Sarjakärki vyöryi kerta toisensa jälkeen ykkössektorista vetopaikoille ja oltiin kyllä (myös ohuesta rosterista johtuen mutta muutenkin) ottavana osapuolena iso aika pelistä. Selkeästi edellisen päivän ikävä pettymys jatkoajalla painoi myös mielessä.

Nibacos - O2-Jyväskylä 11-1, 22.10.2022 Kokkola

Tää halutaan unohtaa varmastikin. Lähdettiin peliin tosi ylimielisellä ja haluttomalla asenteella, kotijoukkue kiitti ja meni jo reippaaseen johtoon. Saatoin erätauolla potkaista kopin roskista. Toisessa erässä hirveä yritys, mutta Nibacosin maali oli kuin noiduttu. Loistavasta yrityksestä ja hyvästä erästä ei siis minkäänlaista palkintoa, ja viimeisessä erässä oikeastaan enää harmitti, ja lukemat repsahti rumista tosi rumiksi. Tuloksesta on oikeasti vaikea päätellä varmasti ulkopuolisen, että tosiaan toinen erä oli meiltä tosi hyvä ja laukaukset maalia kohti meni pelissä muuten tasan. Maalit ei.

O2-Jyväskylä - Happee 6-7 JA., 28.10.2022 Ampparipesä

Derbysarjan osa kaksi! Nyt oli Happee kaivanut esille ihan viimeistä soturia myöten ykkösrosterinsa, joten ainakaan edellistä helpompaa ei tästä derbystä voitu odottaa. Hirvien ykköskentän paine oli päätöserässä myrkkyä meille, ja se nosti vieraat tasoihin; lopulta edessä oli, ikäänkuin käsikirjoituksen mukaisesti, jatkoaika. Jatkoilla Ampparit pääsi osumaan tolppaan, hetkeä myöhemmin Happee pääsi viivan yli ja sai tuulettaa voittoa tästä derbystä. Tästä pelistä muodostui kokonaisuudessaan todella huikea tapahtuma, sillä meininki täpötäydessä Ampparipesässä oli ainakin omalla kohdallani huikein kokemus juniorisalibandyn merkeissä ikinä! Pelaajat saavat myös olla todella etuoikeutettuja, että pääsevät tällaisia pelejä jo juniorina pelaamaan; ihan jokainen ikäluokka ei nimittäin Jyväskylässä tämmöisiä ole saanut kokea.

O2-Jyväskylä - LASB 6-8, 2.11.2022 Ampparipesä

Viimeinen kotiottelu pelattiin arkipäivänä, ja kipeästi pisteitä tarvinnut LASB saapui Jyväskylään todella kovalla miehityksellä, meiltä puolestaan pari kärkiukkoa joutui jäämään levolle. Lahtelaisten rutiini näytti jo välillä olevan meille liikaa etenkin toisessa erässä, mutta lopussa saatiin ihan hyvää kiriä aikaan. Ihan rinnalle se ei riittänyt, vaan LASB:n viimeistely tällä kertaa juuri parin maalin verran parempaa. Laadukas peli kaiken kaikkiaan, harmi että tällä kertaa ei pystytty paremmin vastaamaan pelin tasoon.

TPS - O2-Jyväskylä 9-3, 13.11.2022 Turku

Viimeiselle kierrokselle ei jäänyt enää kilpailullista panosta, sillä sijoitukset oli ennen sitä jo jaettu ainakin kaikkien merkittävien osalta. Pienellä rosterilla jouduttiin matkaan lähtemään, mutta kylläpä oli muuten pari erää tältä sisukkaalta porukalta hyvää taistelua. Ei lähdetty väkisin janoamaan Tepsiltä palloa, vaan pyrittiin pitämään heidät vaarattomilla sektoreilla. Toisesta erästä erävoitto ja tilanne tässä vaiheessa 3-2. Päätöserässä sitten puhti loppui, ja saattoi vähän palaa myös käpy paikalle saapuneisiin mynämäkeläisiin pentuihin, toisaalta myös Tepes oli vikassa erässä melko kliininen. Paljon oli siis hyvääkin, mutta taululle jäivät lopulta selkeät lukemat.

TPS_6

Kuva: Simo Kosunen

Tuloksista voi toki laskea vaikkapa tuon tappioputken, mutta itse en siihen jaksaisi nyt kiinnittää huomiota. Ennemminkin siihen, että noita paria mahalaskua lukuun ottamatta tässä sarjassa se hyväkin suoritus riitti parhaimmillaan tiukkaan voittoon. Yhtään välttämättä erinomaista peliä meiltä ei nähty, ja pisteiden eteen täytyi joka kerta iso työ tehdä. Ja ne muutamat kerrat kun siimaa annettiin, niin vedettiin kyllä matto omien jalkojen alta aika näppärästi. 

Mutta. Nyt on se taso nähty, ja tiedetään millä korkeudella rima on. Monille pelaajistamme nämä ovat olleet uran kovimpia pelejä, ja ne myös vaativat jokaiselta ihan pelistä toiseen täyttä panosta. Hyvä alkukausi ja senkin jälkeen pari taisteltua pistettä kuitenkin riittivät kirkkaasti pitämään meidän SM-Sarjassa, joten Jatkosarjassakin päästään kovia pelejä jatkamaan, ja katsomaan, mitä kaikkea syksyltä opiksi otettiin. Yksi mielenkiintoinen paluumuuttaja saatetaan saada myös pelaajistoon, mutta pidetään vielä kortit salassa ;)

Amppareiden Alkusarjan pörssijakauma näytti kärjen osalta seuraavanlaiselta:

1. Aatu Knuuti 14+11=25

2. Marius Niemelä 11+14=25

3. Arttu Saikkonen 10+8=18

4. Aaro Kokko 9+4=13

5. Matias Knuuti 4+5=9 / Elmeri Tiilikainen 3+6=9

Hieman tulee sarja muuttumaan Alempaan Jatkosarjaan, kun Alkusarjan joukkueista Josba ja TPS jatkavat ansioituneesti pelejään Ylemmässä Jatkosarjassa (Ampparit onnittelee molempia suuresti ja nostaa hattua; pelasitte kyllä pirun hyvää sählyä!) ja Nibacos puolestaan putoaa 1-divisioonan Jatkosarjaan (kiitokset myös Kokkolaan syksyn peleistä ja tsemppiä loppukauteen!). Alemmassa Jatkosarjassa jatkavat Amppareiden lisäksi LASB, Happee sekä Pirkat. Ilmansuunnat Joensuuhun, Turkuun sekä Kokkolaan siis poistuvat kartalta, ja tilalle saadaan kolme kaistaa Espooseen, kun sarjan täydentävät 1-divisioonan voittanut Westend Indians, Nibacosin karsinnoissa murjonut 1-divisioonan kakkonen Stars sekä Tepsille karsinnoissa taipunut ja Ylemmästä Alkusarjasta näin pudonnut Oilers NG

Jatkosarja

Otetaan tähän loppuun vielä pienet ennakot tulevan Jatkosarjan muista joukkueista:

Oilers NG

Koki kovia menetyksiä viime kauden jälkeen, lähti kauteen kovin nuorella joukkueella; käytännössä vain kentällinen P19- ikäisiä mukana. Omaa silti varmasti kovien pelien osalta parhaan kokemuksen Alkusarjasta ja se on varmasti Öljymiehille vahva etu Jatkosarjaan. Sarjan ehkä laadukkain veskariduo Antti Molarius - Jimi Sipiläinen sekä yksi sarjan parhaista pelaajista Jussi Hakala tekevät Oilersista todella vahvan joukkueen myös Jatkosarjaan. Kokoonpano voi elää suuresti riippuen P22- ja P17- peleistä.

Alkusarjan Top-3 pörssit:

Jussi Hakala 12+5=17

Niko Ikkala 3+4=7

Aleksi Kohi 3+4=7

LASB

Pelattiin tiukkoja pelejä Alkusarjassa. Parhaalla rosterilla pelatessaan koko sarjan laajin hyökkäyskalusto, joista käytännössä kaikki painavat isoja minuutteja myös P22 SM-Sarjassa. Tolppien välissä sarjan paras yksittäinen maalivahti Teemu Korhonen, pakistossa sarjan paras pallollinen puolustaja Atte Raappana. Elää paljon sen mukaan, miten P22 pelaa ja sitä mukaa rosteri voi vaihdella suuresti. Taitava joukkue, joka kääntää peliä äärimmäisen myrkyllisesti.

Alkusarjan Top-3 pörssit:

Karo Kantola 10+10=20

Miro Huvinen 15+2=17

Saku Cajan 8+4=12

Happee

Ah, rakas vihumme. Alkusarjan Derbyistä ei tunnetta puuttunut, etenkin jälkimmäinen oli melkoista urheilujuhlaa. Parhaimmillaan yksi sarjan vaarallisimmista rostereista heittää kentälle niin hyökkäyksen kuin puolustuksenkin osalta, terävimpänä kärkenä tietty sarjan paras pelaaja Ville Heiska. Mutta laatua tosiaan kyllä löytyy ainakin maalintekovoiman osalta, jonkin verran rosteria voivat verottaa P22- pelit myös kauden aikana vielä. Aika pirun hienoa, että pari derbyä päästään vielä vääntämään!

Alkusarjan Top-3 pörssit:

Jami Markkanen 9+10=19

Tomi Mielonen 12+6=18

Paavo Siekkinen 8+9=17

Pirkat

Tuttu vastus jo parin vuoden ajalta. Tällä kaudella pelitapa nojaa selkeästi enempi vastahyökkäyksiin, missä ovat kyllä todella hyviä ja viimeistelevät kliinisesti. Oikein laadukkaat maalivahdit, ja hyviä yksilöitä löytyy etenkin hyökkäyksestä yllin kyllin. Alkusarjassa väännettiin kaksi maalin peliä, samanmoista tiukkaa vääntöä voidaan odottaa myös tulevista peleistä. Oliver Myllymäki ja Elmeri Lahdensivu kantavat ison vastuun joukkueen tulivoimasta.

Alkusarjan Top-3 pörssit:

Elmeri Lahdensivu 12+6=18

Eeli Pohjola 13+4=17

Topi Koivunen 6+10=16

Westend Indians

Eipä taida sarjasta löytyä muita joukkueita, joilla koko ykköskenttä olisi maajoukkuepelaajia? Juuh. Indiansilla tosiaan parhaan rosterin osuessa pelille on ykkösviisikkossa neljä pelaajaa jotka ovat kantaneet Suomipaitaa ja yksi joka on pukenut Latvian maajoukkuepaitaa ylleen. Viime kaudella Indians löi meidät kahdesti parin maalin erolla, yhteensä kahdeksan maalia noissa peleissä iskenyt Setti Roimela on vienyt minulta myös yöunia, kuten Indiansin koutsi Lyttinen hyvin tietää. Eikä tuo taso ainakaan tipu, kun mukaan nostetaan Amos Jäppinen, Jere Lahti, Onni Forss ja tämä Latvian ihme Markuss Dumpis. Muuten rosterissa paljon P17- pelaajia, joskin heilläkin laatua riittää tähän sarjaan tarjota. Sama juttu kun parilla muullakin; rosteri elää todella paljon P22- ja P17- pelien mukaan.

Alkusarjan Top-3 pörssit:

Setti Roimela 25+2=27

Markuss Dumpis 3+22=25

Jere Lahti 11+9=20

Stars

Pidin ilmiselvänä nousijana. Hyökkäyspäässä järkyttävä määrä taitoa ja maalintekovoimaa, ja pelasi Alkusarjasta 90% käytännössä leikitellen. Nyt joutuu varmasti vähän kovemman testin eteen, mutta etenkin Oilers- ja GrIFK- taustaisten hyökkiensä ansiosta tulee mättämään kovia maalimääriä myös SM-sarjan puolella. Vaarallinen joukkue, jonka aliarviointi hyökkäyskolmanneksella koituu turmioksi nopeasti. Valmentajana kaiken kokenut Harry Virtanen. Hynninen - Uusitalo - Seppälä kolmikko sarjan parhaita hyökkäystrioja.

Alkusarjan Top-3 pörssit:

Matias Hynninen 27+13=40

Tuukka Uusitalo 14+18=32

Ben Kolster 10+16=26

Tämän jutun kirjoittamishetkellä ovat otteluohjelmat alkaneet valmistua, mutta mitään konkreettista ei vielä tiedetä. Joulukuussa aloitetaan, ja sinne maaliskuulle asti pelataan. Sarjajärjestelmä sanoopi sellaista, että Alemman Jatkosarjan 1. ja 2. pääsevät runkosarjan jälkeen karsimaan paikoista SM- Pudotuspeleihin Ylemmän jatkosarjan seiskaa ja kasia vastaan. Alemman Jatkosarjan sijoille 3-5 sijoittuvat päättävät kautensa runkosarjaan ja jatkavat ensi kaudella samalla sarjatasolla. Kuudenneksi sijoittunut karsii paikasta 1-divisioonan kolmosta vastaan, ja sarjan viimeiseksi sijoittunut putoaa ensi kaudeksi 1-divisioonaan. 

Isot on siis panokset Jatkosarjan osalta! Puhtaalta pöydältä lähdetään rakentamaan, ja siihen tähdätään että Amppareiden kevät tulee päättymään iloisissa merkeissä.

Kirjoittajan osalta nyt käynnistyy samalla viimeinen matka tämän joukkueen ja seuran kanssa, joten ainakin omalta osaltani lupaan, että kaikki paukut laitetaan siihen, että P19 Amppari nousee tuhkista vielä ja meillä on edessä vielä hienot kuukaudet!

Kiitokset jos jaksoit tämän novellin lukaista; tästä tuli aiottua pidempi vahingossa. Nyt niin kuin aina ennenkin: Eteenpäin

- JK

SM Alkusarja

Joukkue