O2-Jyväskylän johto toivoo Suomeen vastuullisempaa rahapelikulttuuria – seuran hallitus tukee Pelikoneet Kaupoista -aloitetta

11/14/2019 - 16:32

O2 Jyväskylä

Salibandyseura O2-Jyväskylän hallitus toivoo Suomen rahapelikulttuurin muuttuvan vastuullisempaan suuntaan. Siksi seuran hallitus päätti tukea Pelikoneet Kaupoista -kansalaisaloitetta. Seuran hallituksen jäsenet ovat allekirjoittaneet kyseisen kansalaisaloitteen, jolla pyritään poistamaan Veikkauksen rahapeliautomaatit arkisista ympäristöistä, kuten kauppojen auloista, kioskeista ja huoltoasemilta.

Viime aikoina julkisuudessa on keskusteltu runsaasti rahapeliyhtiö Veikkauksen toiminnasta. Yksi keskustelun haara koskee yhtiön rahapeliautomaatteja, jotka aiemmin tunnettiin ns. kolikkoautomaatteina. Suomessa on noin 18.000 hajasijoitettua peliautomaattia, ja lisäksi vastaavia pelejä pystyy pelaamaan netissä.

Suomessa on tutkittu olevan noin 125.000 rahapeliriippuvuudesta kärsivää henkilöä ja näiden lähipiirit mukaan lukien noin 900.000 välillisesti tästä riippuvuudesta kärsivää henkilöä. Rahapeliautomaatit tuottivat Veikkaukselle vuoden 2018 tilinpäätöksen mukaan noin 840 miljoonaa euroa – toisin sanoen automaatteihin hävittiin näin paljon rahaa. On tutkittu, että noin viisi prosenttia pelaajista tuottaa noin 50 prosenttia Veikkauksen tuotoista.

On myös tutkittu, että nimenomaan peliautomaatit aiheuttavat ja panevat alulle suuren osan rahapeliongelmista ja -riippuvuuksista. Kaiken lisäksi peliautomaatteja on eniten alueilla, joilla asuu paljon vähävaraisia ihmisiä. O2-Jyväskylä haluaa omalta osaltaan tukea vähävaraisten harrastusmahdollisuuksia esimerkiksi Tukirahastonsa avulla.

Mittavaa junioritoimintaa harjoittavan O2-Jyväskylän hallitus on sitä mieltä, että Suomeen ei pidä kasvattaa enää yhtään uutta peliriippuvaista henkilöä saati sukupolvea. Siksi hallitus päätyi kannattamaan Pelikoneet Kaupoista -kansalaisaloitetta, ja hallituksen jäsenet allekirjoittivat aloitteen.

–Asiaa ei tarvinnut hallituksen kokouksessa liiemmin avata tai perustella. Lähes jokaisella hallituksen jäsenellä oli joko omakohtaisia tai välillisiä kokemuksia rahapeliautomaattien aiheuttamista ongelmista. Päätös aloitteen tukemisesta syntyi nopeasti ja yksimielisesti, asian esille ottanut O2-Jyväskylän hallituksen jäsen Harri Pirinen kommentoi.

–Seuramme arvoihin on kirjattu muiden muassa termit ”kasvattava” ja ”turvallinen”. Kasvatustehtäväämme kuuluu myös tietoisuuden lisääminen, mihin osaltaan pyrimme tällä kannanotolla. Mielestämme raha-automaatit eivät kuulu turvalliseen kasvuympäristöön, seuran puheenjohtaja Jaakko Andersson sanoo.

Andersson korostaa, että seuran tapahtumissa ja pelimatkoilla on ehdoton nollatoleranssi alle 18-vuotiaiden rahapelaamiselle.

O2-Jyväskylä on 1044 lisenssipelaajallaan Suomen kolmanneksi suurin salibandyseura. Kaikkiaan seuralla on 1169 jäsentä. O2-Jyväskylän hallitus kannustaa seuran jäseniä ja kaikkia Suomen urheiluihmisiä allekirjoittamaan Pelikoneet Kaupoista -aloitteen ja haastaa muut seurat mukaan muuttamaan Suomen rahapelikulttuuria terveempään ja vastuullisempaan suuntaan.

Pelikoneet kaupoista -kansalaisaloite


O2-Jyväskylän hallituksen puolesta,

Puheenjohtaja
Jaakko Andersson
jaakko.andersson@o2-jkl.fi
0400 832 042

Hallituksen ja Tukirahaston johtoryhmän jäsen
Harri Pirinen
harri.pirinen@o2-jkl.fi
040 577 5948