M1: Paikalliskamppailusta voitto jatkoajalla, O2 jatkaa lyömättömänä

10/14/2012 - 11:02

Lauantai-illan prime time -show tarjosi katsojien rahoille vastinetta aivan jatkoaikaa myöten. Tasainen ottelu ratkesi jatkoajan toisella minuutilla, kun kovaluinen ampparipakki Jari Aromaa rannasi kotijoukkueelle täyden pistepotin.

Kauden toinen kotipeli ja samalla toinen paikallisderby, vastassa pohjoisen Keski-Suomen ylpeys Suolahden Urho. Otteluun lähdettäessä Urhon rosteria marinoitiin muutamalla liigapelaajalla, kun farmipykälän myötä ottelussa pelasivat hirvipaidoissakin esiintyneet Jaakko Perälä, Hemmi Kinnunen, Joni Haapamäki, Petteri Kääriäinen sekä Lauri Lavonen. Lainapelaajat muodostivatkin vierasjoukkueen kovimman kentällisen.

Ottelun ensimmäinen erä oli hermostunutta ja rikkonaista. Vierasjoukkueen ottaessa kaksi kaksiminuuttista ja kotijoukkueen ottaessa yhden kakkosen, nähtiin molempien kyvyt erikoistilanteiden suhteen. Tällä kertaa vastustajan ylivoima oli paljon laadukkaampaa (100%), kuin kotijoukkueen. Avausmaalia odoteltiin aivan erän viimeiselle minuutille, kun Urho hyödynsi oman etsikkoaikansa tehokkaasti sahaamalla näyttävän ylivoimakuvion päätteeksi pallon Petteri Kääriäiselle. Mies paukutti vakuuttavasti pallon pussiin ja vierasjoukkueen karkumatkalle. Kotijoukkue vastasi maalin jälkeisessä vaihdossa huutoon ja Henri Dahlström tarjoili paikan Tomi Scharinille maalin kulmalle: napakka sijoitus tolpan kautta pömpeliin, eli maaliin. Tauolle lukemissa 1-1.

Toiseen erään tuli laadukas ja voitontahtoinen Urho. Kylmä suihku ampparipaitojen niskaan heti avausminuutilla, kun J-P Paalanen passitettiin jäähylle päällä pelaamisesta. Samassa tilanteessa tuomarit näkivät mahdollisen maalintekotilanteen estämisen, nyrkit ristiin ja pallo pilkulle. Uninen Urhojunnu ei näyttänyt vaaralliselta, mutta parin kikan jälkeen kämmeneltä maalin kattoon, ohi Seppo Ikosen. Tämän jälkeen alkoikin kevyehkö pesuohjelma vastustajan toimesta. Pallo liikkui näyttävästi ampparipaitojen päädyssä, välillä painittiin ja välillä miekkailtiin, jotta pysyttiin tahdissa. Oman pään löysäilyn myötä Urho karkasi jo kahden maalin karkumatkalle. Ilmari ”Impo” Pitkänen nousi röyhkeästi maalille, laukoi ja oli kärppänä omassa reboundissa, muiden valkopaitojen vain seuraillessa tapahtunutta. Digitaalit numeroihin 1-3.

Urhon ottelun dilemma, maalin jälkeinen vaihto, koitui jälleen kohtaloksi, kun kotijoukkueen Eino Jauhiainen kavensi vastustajan syöttöhassin myötä taululle 2-3. Tämän jälkeen astui kuvioihin molempien päiden maalivahdit. Kotijoukkueen Seppo Ikonen jatkoi vakuuttavia esityksiä maalin suulla, ja vieraiden liiga-apu Kinnunen tarjosi mahdollisuuden omalle joukkueelle taistella voitosta. Toiselle erätauolle lähdettiin kuitenkin lukemista 3-3, kun hurjaan maalivireeseen äitynyt Ilari Suuronen nosti maalinedustahässäkän päätteeksi pallon ylähyllylle. Syöttö kirjattiin tai puhuttiin Eino Jauhiaiselle.

Jos toisen erän alku oli Urhon, kolmannen alku oli täysin kotijoukkueen. Ampparipaidoilla oli mahdollisuus naksautella suolahtelaisten selkärankaa toden teolla, kun maalintekopaikkoja tarjoutui helpostikin puolisen tusinaa. Laadukas maalivahtipeli a’la Hemmi Kinnunen piti numerot siedettävinä, sillä kahdesti O2 pääsi rankaisemaan hyvän momentumin aikana. Ensimmäisessä tilanteessa irtokaran laittoi reppuun HIFK-legenda Simo ”tsaari” Saarinen ja toisen, illan toisella maalillaan, Ilari Suuronen.

Pelimiesten kympillä saatiin taas ottelulle lopullinen ratkaisu. Urhon aikalisän jälkeen ottelun voimasuhteet tasautuivat ja Urho haki vimmatusti kavennusta, prässäämällä välillä aivan päätylaudasta asti. Jaakko Perälän rystylämäri toi kaverin maalin päähän, kun ottelua oli pelaamatta kahdeksan minuuttia. O2 asettautu puolustamaan ja kyttäilemään vastaiskuja, vastustajan lisätessä karvausta muutama naksu kerrallaan. Muutamille paikoille kotijoukkue pääsikin, mutta huono viimeistely säilytti lukemat ennallaan.

Ilman maalivahtia tasoitusta yrittänyt Urho oli jo lähellä taipua, kun Tuomas Pulkkinen käytteli palloa aina maaliviivalla saakka. Urho taasen kolkutteli tolppia useampaan otteeseen vyöryttäessään hyökkäyksiä amppareiden puolustusmuuriin. Tiukan taistelun päätteeksi Jari Aromaa tuomittiin istunnolle maassa pelaamisesta ja/tai ilman mailaa pelaamisesta. Ottelua jäljellä 14 sekuntia, kiista ja kaverille 6vs4 yv. Aloitusvoitto Urholle – pallo viivaan – viivalaukaus tolppaan - tolpasta pallo maalin edustalla kytänneelle Petteri Kääriäiselle ja tällä kertaa onnetar oli ehkä ansaitustikin Urhon puolella. Tolpasta kimmonnut kuti sisään ja taululle 5-5. Pitkävetolappuun merkki X ja ottelu jatkoajalle.

Kokoonpanomuutoksilla O2 tiivisti peluutustaan ja lähti hakemaan voittoa, oman pään kautta. Tarkka jatkoajan kaksiminuuttinen ratkesi kotijoukkueen eduksi, kun Jari Aromaa haisteli vastustajan pitkän avaussyötön poikki, iskien 3vs2 yv-hyökkäyksen päätteeksi kuulan pussiin ykkössektorilta. Kypsä ratkaisu kokeneelta pelimieheltä: ei turhia syöttöjä, vaan kuula vastustamattomasti verkon perukoille.

Jännittävien vaiheiden jälkeen ampparipaitojen voitettujen otteluiden sarja venyi kolmeen (cup mukaan lukien seitsemään). Tällä kertaa avainasemassa oli jälleen laadukas mv-peli a’la Seppo Ikonen ja ketju Suuronen-Pitkänen-Jauhiainen, Aromaa-Paalanen.

Homma jatkuu seuraavaksi vierasreissulla aina pahaa Lasbia vastaan. Ottelu pelataan ensi viikon lauantaina, Hakkalan liikuntakeskuksessa, missä luvassa mattoalusta, ryyditettynä verrattain pienellä kaukalolla… Isot ja tuikitärkeät pisteet jälleen jaossa. Kuten viisaat miehet ovat sanoneet: ”Syyskaudella et voi mestaruuksia voittaa, ainoastaan hävitä.”