Seppo Pulkkinen visioi naisten edustusjoukkueen tulevaisuutta

05/14/2018 - 14:15

Seppo Pulkkinen

Naisten edustusjoukkueen ja akatemiajoukkueen avoimet harjoitukset alkavat tänään (14.5.). Naisten edustusjoukkueen uutena päävalmentajana aloittaa Seppo Pulkkinen. Pulkkisen johtamaan valmennusryhmään kuuluvat lisäksi Jere Viljanmaa ja Jaakko Saavalainen.

 

”Kolmessa vuodessa mitalipeleihin”

Uuden haasteen ääreen hyppäävä Seppo Pulkkinen näkee kahdessa divarijoukkueessa suuren mahdollisuuden.
-Näkisin, että molemmat joukkueet on saatava nousemaan kaudeksi 2019–20 perustettavaan Naisten Liiga B:hen, ja edustusjoukkue sitä seuraavaksi kaudeksi Liiga A:han. Silloin asetelma olisi hyvä ja seuran pelaajapolun yläpää kunnossa, Pulkkinen kaavailee.

Mittavalla valmennusurallaan mm. Happeen miehet Suomen mestariksi 2014 luotsannut valmentajavelho on valmis johtamaan naisten edustusjoukkueen paitsi liigaan, myös kohti menestystä. Samalla Pulkkinen palaa halusta kehittää koko organisaation toimintaa.

-Meidän pitää pystyä rakentamaan organisaatio, joka kerää Keski-Suomen alueen parhaat pelaajat saman katon alle. Haluan olla rakentamassa vetovoimaista seuraa, jonka tavoitteena on nousta suht nopeastikin valtakunnan kärkeen. Sanoisin, että jos onnistumme työssämme, meidän olisi realistista taistella kolmen vuoden päästä mitaleista, Pulkkinen sanoo naama peruslukemilla.

Moni varmasti pitää tällaisia kommentteja vasta divariin pudonneen joukkueen päävalmentajalta utopistisena haihatteluna, mutta Pulkkinen on vakavissaan. Ja melko usein hänen visioillaan on ollut taipumus totetutua.

-Tavoitteet ovat kunnianhimoisia, mutta ilman niitä ei voi saavuttaa mitään. Puhuahan aina voi, mutta nyt on tekojen aika, Pulkkinen alleviivaa.

 

Kipinä syttyi roihuksi

Vuosi sitten keväällä Pulkkinen jätti pitkän pestinsä Happeen miesten liigajoukkueen valmentajana. Tuon jälkeen hän piti valmentamisesta taukoa, mutta helppoa päivittäisestä valmennustyöstä sivussa olo ei ikänsä valmentaneelle miehelle ollut.

-Aluksi tuntui, että ihan kuin käsi olisi leikattu irti. Sitten alkoi tuntua, että on viety jalkakin. Sitten tuli Australian maajoukkueprojekti. Kun olimme Korsmanin Jyrin kanssa vetämässä karsintoja, alkoi tuntua, että tämä on se maailma, jossa olen kotonani, Pulkkinen kuvailee viime vuoden loppupuolen tuntojaan.

Helmi-maaliskuun vaihteessa Pulkkinen liittyi O2-Jyväskylän naisten edustusjoukkueen valmennustiimiin.

-Kun tulin ensimmäisistä harjoituksista, vaimoni Merja kysyi ensimmäiseksi, että helpottiko? Vastasin, että helpotti! Pulkkinen nauraa.

 

Laajan kaaren rakentaja

Kauden jälkeen joukkueessa ja seurassa käytyjen perusteellisten keskustelujen jälkeen päädyttiin siihen, että Pulkkinen ottaa ykkösjoukkueen johdettavakseen ja viime kauden päävalmentaja Kari Saukkonen keskittyy Akatemiajoukkueeseen.

-Mitä enemmän olen jutellut pelaajien kanssa, sitä vahvemmaksi uskoni käy. Itselläni on tästä projektista todella hyvä tunne. Yksin ei pärjää kukaan, mutta porukalla olemme hiton vahvoja. Se on se juttu, Pulkkinen maalailee.

Hän korostaa, ettei ole koskaan tehnyt eroa naisten ja miesten valmentamisen välille.

-Vaikka valmensin pitkään miesten Liigassa, minulle ei ole mikään ongelma hypätä naisten divariin. Olen erittäin sinut tämän jutun kanssa ja ylpeä siitä, että saan valmentaa naisten divarijoukkuetta.

Pulkkinen sanoo, ettei ole koskaan valmentamisessaan eikä siviilityössään rehtorina hakenut pikavoittoja.

-Rakennan aina pidempää kaarta. Tavoitteet pitää asettaa lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Ensimmäinen osakilpailuvoitto on otettavissa ensi keväänä voittamalla divari, mutta se on vain osatavoite. Eihän kukaan jaksa lähteä tekemään mitään, jos sanotaan, että meillä on joku tavoite viiden vuoden päässä, Pulkkinen huomauttaa.

 

”Kukaan muu ei uskonut Happeen mestaruuteen”

Pulkkisen mukaan visio – tai hänen suomen kielessään suunnitelma – on ensiarvoisen tärkeä toiminnan linjaaja. Pulkkinen onkin suuressa roolissa O2-Jyväskylän huippu-urheilun strategiatyöryhmässä.

-Pitää tietää, minne on menossa. Jos ei tiedä, voi joutua ihan mihin tahansa, hän filosofoi.

-Jos me emme tiedä, että olemme menossa kohti valtakunnan kärkeä, voimme joutua vaikka kutosdivariin.

Niistä Pulkkisen mitalipelipuheista vielä. Hänen edellinen viisivuotissuunnitelmansa toteutui lähes pilkulleen niin kuin hän oli visioinut.

-Kun pelastimme Happeeta konkurssin partaalta vuonna 2009, tuskin kukaan uskoi, että Happee on jonakin päivänä Suomen mestari. Minä ja ydintiimi uskoimme. Sanoin silloin, että tämä tie johtaa vääjäämättä Suomen mestaruuteen, mutta vuosiluku on vähän auki. Ja se mestaruus tuli 2014.

-Yhteistyö, vahva usko, kova asenne, intohimo ja respect (kunnioitus) – niillä hyvä tulee, mestarivalmentaja naulaa.

 

Kuva: Jaakko Perälä