M2: Voittoputkessa joulutauolle

12/07/2019 - 16:09

Aurinko ei ollut vielä edes ehtinyt nousta kun 16 urhoollista ampparisoturia suunnisti läpi harmaan loskakelin Killerin liikuntakeskus Buugille. Unihiekat oli karisteltava silmistä ripeästi, sillä heti aamusta vastaan asettuisi tunnetusti kovakuntoisista urheilijanuorukaisista koostuva Liikunnan Riemu.

Riemu - Miehet II

Alkulämmöt oli otettu nähtävästi tarpeeksi hyvällä sykkeellä, sillä ottelu alkoi heti amppareiden komennossa. Reilut kolme minuuttia oli pelattu kun näyttävän syöttökuvion päätteeksi Markus "proffa" Kaari pääsi paraatipaikalta täräyttämään pallon ns. keksiin. "Niin ylänurkkaan meni ettei edes verkko heilunut", totesivat O2 vaihtopenkillä istuneet nuorukaiset. Heti seuraavassa vaihdossa Riemulle annettiin vähän siimaa, kun Jussi Kemppi sikaili itsensä kahden minuutin istunnolle. Riemu pyöritti ylivoimaa vain 17 sekuntia jonka päätteeksi Justus Törmälehdon tarkka rannelaukaus kilahti tolpan kautta sisään. Tästä ei oranssipaidat lannistuneet, vaan painoivat ensimmäiseen erään vielä kaksi kaappia. Olli Tanninen sai aikaisen joululahjan Riemun puolustukselta ja laukoi ampparit maalin karkumatkalle. Heti seuraavassa vaihdossa Iikka Aura pääsi nautiskelemaan proffan tarjoiluista ja siirsi helposti erätaukolukemiksi 1-3.

Toinen erä alkoi surkeasti, kun Riemu pääsi viiteen minuuttiin iskemään kaksi maalia joista jälkimmäisen ylivoimalla, Oksasen Jeren istuessa koukkausjäähyä. Edellisiltana kovia tehoja päivän peleihin lupaillut Markus "kusti" Turunen kuitenkin sivalti ampparit nopeasti jälleen johtoon. Samu "Sebastian" Ahonen kuitenkin komennettiin pian maalin jälkeen rangaistajan aitioon ja ampparit olivat taas vajaalukuisia. Tällä kertaa omissa ei kuitenkaan kolissut vaan Jussi Kemppi pääsi rokottamaan alivoimalla oranssipaidat jo kahden maalin karkumatkalle Arttu Isopahkalan namutarjoilusta. Erän loppuun iskettiin vielä maalit mieheen, kolmanteen erään siirryttiin lukemista 4-6.

Viimeisessä erässä maalia vartioinut Tero Laitinen muurasi veräjänsä umpeen eikä Riemu saanut lisämaaleja väännettyä. Ampparit sen sijaan kävivät totuttuun tyyliinsä tuhrimassa yhden ylivoiman ja päivän teeman mukaisesti iskemässä yhden alivoimamaalin. Arttu iski Jussin syötöstä myös yhden, loppulukemat 4-8

Pöytäkirja

Samson Mullets - Miehet II

Aamupäivän jälkimmäisessä pelissä vastaan asettui uusi tuttavuus, Samson Mullets. Komeita takatukkiakin nähtiin mutta pääosaa näyttelivät lyhyempitukkaiset taitavat salibandypelaajat. Mullets oli raapinut tähän mennessä pisteitä vain kauden avausturnauksesta, joten liekö ampparisotureiden panssareista muutama nappi jäänyt laittamatta kiinni helppoa iltapuhdetta odotellessa kun ottelun kaksi ensimmäistä erää mentiin kotijoukkueen komennossa. Heti ajassa 0:33 Saku Ulmanen yllättää amppareiden maalia vartioineen Tero Laitisen tarkalla kaukolaukauksella. Tästä sisuuntuneena Tero laittoikin maalinsa säppiin ja napsi läpi erän tukun tärkeitä torjuntoja Mulletsien vyöryttäessä hyökkäyksiään käytännössä miten halusivat. Jäähylläkin istuttiin, Toni Juonoja ja Kusti kävivät miettimässä tekosiaan kaksminuuttisen verran mutta tällä kertaa alivoimatilanteet kestettiin. Erän lopulla maalinedushässäkässä Ville Seliniä rikottiin rangaistuslaukauksen arvoisesti ja täplältä maalia lähti yrittämään Janne Heikkinen. Rauhallisesti kohti maalia edennyt kapteeni päätti säästää maalit tärkeämpiä hetkiä varten ja yllättävän pitkillä koivilla varustettu Mulletsien maalivahti sai kurotettua varpaansa rankkarin eteen.

Toiseen erään ei ole tilastoihin merkitty kuin torjunnat: Terolle 8 ja Mulletseille 5. Edelleen vaarallisemmat paikat siunaantuivat Mulletseille ja viimeiselle erätauolle oli jotain keksittävä jotta voittoputki jatkuisi. Viimeiseen erään siis lähdettiin Mulletsien 1-0 johtoasemasta.

Heti kolmannen erän alkuun ampparit saivatkin hyvän hässäkän vastustajan päätyyn. Palloa toimitettiin maalille, maalilla hakattiin niin palloja kuin miehiä ja irtopalloille löytyi aina ampparipelaaja ensimmäisenä. Läpi ottelun uhrautuvasti pelannut Mulletsien puolustus sai kuitenkin peitettyä hyvin laukauksia ja loput hoiti maalivahti, mutta momentum oli selkeästi siirtynyt tällä kertaa mustissa pelipaidoissa pelanneelle vierasjoukkueelle. Erän toisessa vaihdossa sitten viimein kuparinen rikkoutui, Niko Räsästä rikottiin laukaisupaikassa mutta hän sai vielä passattua pallon Jussille joka täräytti helpottavan tasoitusosuman. Amppareiden painostus jatkui ja neljä minuuttia myöhemmin Jussin laukauksen jälkeen irtopallolla oli ensimmäisenä Mikki Leppä, jonka rystynosto löysi tiensä maalin kattoon ja ampparit siirtyi ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon. Heti tämän jälkeen Mullets oli pakotettu rikkomaan jäähyn arvoisesti ja mustanutut pääsivät hieromaan ylivoimaa. Totuttuun tapaan parhaat ylivoimakikat on jälleen säästetty kuitenkin kevään isoja pelejä varten, eikä pallo vieläkään löytänyt tietään maaliin pakkopelin aikana. Jäähyn jälkeen oltiin kuitenkin jo viimeisellä viisminuuttisella jonka alkajaisiksi Ville Laitila pääsi laidasta irti. Tarkka rannelaukaus upposi sisään etukulmasta ja Mullets käytti aikalisän tilanteessa 1-3. Aikalisällä hierotut kuviot eivät tuottaneet tulosta, Laitila iski ottelun toisen kaappinsa tyhjään maaliin ajassa 43:48.

Ottelun, ja kenties koko vuoden sykähdyttävin hetki oli kuitenkin vasta tuloillaan.

Sanakirja määrittelee sanan tuuliajolla seuraavasti.

1. Vedessä ohjauskyvyttömänä, tuulen kuljetettavana
2. Avuttomana

Tämä kuvasti hyvin sen hetkistä amppariparvea. Vailla johtajaa päämäärättömästi haahuillut sakki oli hieman tuurinkin avustuksella saanut raavittua voittoon tarvittavat maalit kasaan, mutta selkeä suunnannäyttäjä koko touhulta puuttui.

Tarvittiin sankareita.

Kapteenin nauhaa hihassaan ylpeänä kantava Heikkinen, satojen miesten pelien marinoima kokenut kettu, on mittavalla ja maineikkaalla urallaan ehtinyt nähdä yhtä ja toista. Aiemmin vastustajien puolustuksen kauhuna hyökkääjänä häärinyt pistelinko on lähestyessään auringonlaskun vuosia tippunut kenttäkokoonpanossa alaspäin puolustajan paikalle. Pistesarakkeita jahdannut ja tehopisteistä elänyt taitopelaaja on joutunut keksimään itsensä uudelleen, ja viime vuodet hänet onkin tunnettu romuluisena puolustajana. Kovana miehenä, josta röntgensäteetkään eivät pääse läpi.

Aikansa tätä puuhastelua katseltuaan päätti kapteeni ottaa homman niinsanotusti näppeihin, ja täräyttää ehkä koko salibandyhistorian unohtumattomimman pörsän. Kokematon katsoja saattoi ajatella kun pallo pelattiin Heikkiselle viivaan, että hän ei saanut palloa kunnolla haltuun. Tässä kuitenkin kokemus astui peliin, ja ns. haavoittuva joutsen -harhautuksella Mulletsien pakasta irtosi pari pelaajaa tekemään helpolta näyttävää pallonriistoa, mutta tilanteen herrana häärinyt kapteeni veivasi yhellä kädellä helposti puolustajat kuutamolle jonka jälkeen baana maalia kohti oli täysin auki. Muutama askel lähemmäksi maalia, niin komea insweeper -mallinen laukaus että seuran toiminnanjohtaja Jani Saukko olisi ollut kasvatistaan ylpeä mikäli oli katsomossa tätä todistanut, pallo tolpan kautta sisään ja kädet kohti kattoa.

Aika näyttää miten amppareiden tämän kauden tarina kirjoitetaan, mutta johtohahmoista ei nousuhaaveet ainakaan jää kiinni. Sen tämä lauantainen aamu Buugilla todisti.

Pöytäkirja

Syyskauden kahdeksasta pelistä kirjattiin 8 voittoa, ja voittoputkea lähdetään jälleen kasvattamaaan ensi vuoden puolella. 5.1. vastaan asettuvat Happee III ja KonnU. Pelit pelataan Killerin liikuntakeskus Buugilla. Tätä odotellessa, hyvää joulua ja antoisaa uutta vuotta kaikille ampparisalibandyn ystäville!