M1: Taisteluvoitto Pirkkalasta

10/07/2012 - 11:01

Kauden toinen mittelö, samalla ensimmäinen reissumittelö ei jättänyt selittelyille sijaa: Pirkat ovat yksi päävastustajistamme tällä kaudella, jota vastaan pelit ovat päättyneet useasti maalin erolla suuntaan tai toiseen. Monelle vierasjoukkueelle liukas parketti ja punainen pallo ovat varmasti kulttuurishokki. Ainakin jälkimmäinen oli sitä, tälläkin kertaa, mutta asian kanssa piti elää.

O2 lähti aikalailla täydellä rosterilla pirkanmaalle, Vesa Hytösen poisjäännin myötä, Tommi Moilanen nousi pelaavaan kokoonpanoon pakin tontille ja Jari Aromaa siirrettiin vaihtelun vuoksi hyökkäämään. Viime ottelussa täkissä ollut Simo Saarinen sai myös mahdollisuuden vakuuttaa valmennusjohtoa peliesityksillään.

Ottelu lähti melko tunnustelevasti liikkeelle. Pallollisia vaihtoja ja tottumista perus-tamperelaiseen tuomarilinjaan. Rehellisesti sanottuna, sinipaitaan sonnustautunut Pirkat oli lievästi niskan päällä ensimmäisen parikymppisen. Jari Aromaa otti erän kahdeksannella minuutilla estämisjäähyn keskialueella, kun hän hieman siirsi olkapäällä huonossa tasapainossa olleen sinipaidan väljemmille vesille. Muutama sekunti ennen kuin O2 olisi saanut viidennen miehen takaisin kaukaloon, pelattiin pallo näyttävästi Pirkkain Jari Laaksoselle, joka täräytti kotijoukkueen johtoon. Myös kyseisen kaveri 2-0 maali tuli miltei samoilta tonteilta, tällä kertaa 5v5 pelissä hyökkäyspään pallonmenetyksen jälkeen. Kongin soidessa jäi paljon mietittävää ja parannettavaa.

Toisen erän alku näytti oikeastaan samalta, miltä se oli näyttänyt koko ottelun. Muutaman potkun jäljessä ollut ampparijengi joutui liian useaan rikkomaan vastustajaa, joista kärsittiin seuraukset muutamaan otteeseen, alivoimaa harjoitellen. Tällä kertaa tolppaa pidemmälle eivät sinipaidat kuitenkaan päässeet.

O2 sai kuparisen rikki vasta ottelun puolen välin krouvin ylittyessä. Matinkylän viilein salibandynpelaaja Henri Dahlström laittoi jutimaisesti palloa maalille, jossa haukkana paikalla ollut Tomi Scharin haistoi reboundin ja lapioi pallon sisään. Oikea käsi korkealle ilmaan ja O2 ilmoittautui otteluun. Tätä mieltä oli myös Suomalaisen Jukka, joka tuplasi maalimääränsä O2-paidassa kanttaamalla, Eino Jauhaiselta saadun syötön, keskiympyrästä parin pompun kautta sisään.

”Rinnalle ja ohi”, tuumasi Valentin Kononen. Vaan ei vielä, sillä kuin varkain kotijoukkue nappasi vetojuhdan hieman onnekkaalla, Eikasta kimmoneella, laukauksella. Vierasjoukkueen onneksi Pirkkain, paljon puhuttu, maalin jälkeinen vaihto ei mennyt kuin leffoissa, sillä O2n ihmetykseksi myös vierasjoukkueelle tarjoutui ylivoimaa erän loppuun saakka. Tällä kertaa ei kaveri päässyt alivoimalla rankaisemaan (vrt. Dux-peli), vaan kauden ensimmäinen ylivoimamaali oli tosi, kokoonpanoihin nousseen Tommi Moilasen ja Henri Pitkäsen yhteistyön seurauksena. Erävoiton myötä, ottelun ollessa tasan, jäi hyvät lähtökohdat ottelun viimeiselle parikymppiselle.

Ensimmäinen kymppi kolmannesta erästä oli tarkkaa pallottelua, jossa molemmat puolustivat urheasti omaa maalia, eikä kumpikaan oikein päässyt vaarallisille tekopaikoille. O2 jatkoi tuttua jäähyilyään, kun J-P Paalanen passitettiin ottelussa jo toistamiseen huilaamaan toimitsijoiden seuraksi. Tällä kertaa J-Pn ei tarvinnut koko kaksiminuuttista istua, sillä illan kolmannen viimeistellyt Jari Laaksonen vei isännät jälleen maalin karkumatkalle. Paljon puhuttu pelimiesten kymppi, eli varsinaisen peliajan viimeinen kymmenminuuttinen, ratkaisi ottelun vierasjoukkueen hyväksi. Pelimiesten kympillä O2 malttoi, otti iskuja vastaan, peitti vetoja ja lopullinen lukko maalinsuulla, Seppo Ikonen, piti huolen siitä, että ampparit halusivat tänään voittoa enemmän kuin kotijoukkue.

Ajassa 50:04 Anssi Huisman runnoin pallon, ties-kuinka-monennella-yrittämällä, väkisin sinipaitojen maaliin. Asetelmien muuttuessa, kotijoukkueesta tuli se rikkova osapuoli. Homma lopulta kostautui sinipaidoille, kun neljä minuuttia ennen loppua passitettiin Pirkkain joukkueesta pelaaja jäähypenkille jatkuvasta rikkomisesta. Ottelun kolmannen syöttöpisteensä saalistanut Henri Pitkänen laukoi pallon maalille ja maalin kulmilla kytännyt Joutsan oma poika, JoSePan Brett Hull, Ilari Suuronen, lirppasi pallon maalin kattoon. Näin O2 siirtyi ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon, kun pelikellossa oli jäljellä rapiat kolme minuuttia. Vastustajan aikalisä ja kuudella pelaaminen ei tuottanut tulosta, vaan O2 puolusti maltillisesti. ”Bad hair day” Seppo Ikonen otti lopussa hallitun maalinedustamylläkän hyppysiinsä ja näin summerin soidessa taululla komeili vierasjoukkeelle suotuisat 4-5 (2-0, 1-3, 1-2) lukemat.

O2 osoitti lauantaina hienoa venymistä, vaikka olikin hieman jyrän alla ensimmäisen parikymppisen. Sitkeys ja työnteko palkittiin hienolla taisteluvoitolla. Viime hetken maltillinen puolustuspelaaminen, yhdistettynä varmaan maalivahtipeliin, luo koko joukkueelle itseluottamusta jatkoa ajatellen. Johtoasemassa pelaaminen vaatii saumatonta yhteispeliä ja mentaalista lujuutta.

Seuraavaksi jätetään Sisä-Suomen kakkonen taakse, sillä jo yhden nukutun yön jälkeen odottaa monen osalla neitsytreissu Huittisiin (SBS Rupu), jonne O2 tekee visiitin Suomen cupin kolmannen kierroksen merkeissä.