D1-pojat kulttuurimatkalla Uppsalassa

01/07/2016 - 14:24

d1-pojat

Uusi vuosi ja uudet kujeet. Sitä se todellakin oli kun D1-poikien joukkue suuntasi vuoden ensimmäisenä päivänä naapurimaata kohden. 625:n kilometrin matka taittui bussilla ja Itämeren prinsessalla. Yön matkustamisen jälkeen tehtävä Uppsalassa oli valmis alkamaan. Ensimmäisenä pelipäivänä vastassa olivat Grankulla IFK ja turnausjärjestäjä Storvreta IBK. Alkulohkomme kolmas joukkue oli IBK Härnösand. Yhteensä 2002-syntyneiden poikien kilpasarjassa oli 32 joukkuetta ja haastajasarjassa 56 joukkuetta. Suomesta matkaan oli lähtenyt muun muassa OLS, Erä, SPV, Oilers, M-team, Steelers... ja tietenkin ampparipojat. Alkulohkojen kaksi parasta joukkuetta jatkoivat matkaansa A-playoffeihin ja lohkon kaksi muuta B-playoffeihin.

O2-JKL vs Grankulla IFK 4-8

d1-pojat

Reilu 24 tuntia matkan alkamisen jälkeen päästiin ensimmäistä kertaa tositoimiin. Kuudelta aamulla nautittu meriaamiainen ja ruotsalaiset koulun lihapullat lounaaksi toimivat ampiaisten energianlähteinä. Ei välttämättä optimaalisin tapa valmistautua peliin, mutta pojat osoittivat, että vireystilan säätely on asennekysymys. Ottelun alku ei toki kauhean mairittelevasti alkanut, mutta siitä ei voi liiaksi syyttää heikkoa vireyttä. Grankullan dynaaminen avauspeli ja ajoittain jopa hullun rohkea karvauspelaaminen aiheuttivat päänsärkyä pojille pelin alussa. Grankulla viimeisteli pelin toisella, neljännellä ja kuudennella minuutilla kolme perättäistä maalia. Kun Aaron Kostamo komennettiin vielä hetkeä myöhemmin huitomisesta jäähypenkille, oli alku kaikkea muuta kuin toivottu. Grankulalaiset jauhoivat kaksi minuuttia ylivoimaa, kunnes aktiivisesti taistelleilta amppareilta loppui pörinä ja pallo löytyi neljännen kerran Milo Salmisen selän takaa. Mutta ei niin huonoa, etteikö jotain hyvääkin. Noel Kemell latasi B-pisteen kaarelta pallon yläriman kautta verkon perukoille ja jyväskyläläisten suupielet tekivät u-käännöksen. Erän lopussa GRIFK onnistui vielä kertaalleen ja erätauolle mentiin 1-5 lukemissa.

Erätauolla pyrittiin löytämään lääkkeet päänsärkyä aiheuttaneeseen hullun rohkeaan karvauspelaamiseen, jota GRIFK esitti. Lääkkeet näyttivät löytyneen ja ensimmäistä kertaa tämä näkyi tulostaululla kun toista erää oli kolme minuuttia pelattu. Milo Salminen heitti Patrik Salmensaaren puolittaiseen läpiajoon, josta joukkueen kapteeni ei erehtynyt. Hetkeä myöhemmin Petteri Hämäläinen latasi pallon uudestaan GRIFK maalin perukoille ja ottelu oli nopeasti 3-5. Valitettavasti tämän lähemmäksi takaa-ajo ei enää tuottanut tulosta. Grankulla teki nopeaan tahtiin kaksi maalia, eikä Patrik Salmensaaren ottelun toinen maali muuttanut tulosta muuta kuin esteettisesti. Ottelun viimeisellä minuutilla Grankulla onnistui vielä viimeistelemään tyhjään ampparimaaliin. Lopputulos 4-8.

Storvreta IBK vs O2-JKL 4-2

d1-pojat

Muutama ruotsalainen lihapulla naamariin ja taas pelaamaan. Suomen aikaa klo 2215 alkaneessa pelissä koeteltiin jälleen poikien pääkoppaa. Vastaan asteli turnauksen isäntäjoukkue Storvreta IBK, joka voitti ensimmäisessä ottelussa Härnösandin 9-0. Ottelun ensimmäiset minuutit osoittivat heti, että peli on luonteeltaan aivan erilainen kun päivällä pelattu peli GRIFKiä vastaan. Storvreta ryhmittäytyi karvausasetelmaan noin puolen kentän tuntumaan. Joukkue luotti tiiviin keskustan puolustamiseen ja vakuuttavaan maalivahtipeliinsä. Pallonhallinnan Storvreta luovutti suomalaisille. Kun ensimmäisessä ottelussa avaussyötön antamiseen oli aikaa noin 0,5 sekuntia, oli sitä tässä pelissä noin 30,5 sekuntia. Ja kun kerran aikaa annettiin, otettiin siitä myös kaikki ilo irti. Ensimmäinen erä ei varmasti tarjonnut turnauksen parasta salibandyviihdettä yleisölle. O2 rytmitti peliä ja Storvreta iski kiinni kun pallo ylitti puolen kentän. Vastahyökkäyspelaaminen näytti olevan ruotsalaisjoukkueen vahvuus ja pallo löysikin hyökkäyksissä usein vapaana olleen pelaajan lapaan. Hidas tempoisen ensimmäisen erän lopputulos oli 0-0. Markus Takanen ja ruotsalainen maalivahtivirkaveli hoitivat virheettä ne harvat paikat mitä kenttäpelaajat saivat luotua.

Toiseen erään pyrittiin nostamaan ottelun tempoa ja saamaan pallonriistoja syvemmällä Storvretan alueella. Tällä kertaa taktiikka puri kuitenkin omaan nilkkaan. Storvreta riisui aseista korkean karvauksemme ja pussitti pallon maaliin heti erän alkuun. Tästä rohkaistuneina ruotsalaispelaajien hyökkäyspeli alkoi tuottamaan tulosta - tai tarkemmin ottaen Johannes Rönmarkin hyökkäyspeli alkoi tuottamaan tulosta. Johannes laukoi Storvretan kaikki kolme maalia viiden minuutin sisään. Saimme edelleen rytmittää pelin temmon, mutta Storvretan puolustus vaikutti murtumattomalta. Storvreta meni 26. minuutilla jo 4-0 johtoon kunnes O2 pyrki hakemaan tasoitusta ilman maalivahtia. Viimeisten minuuttien ylivoimapeli rupesi vihdoin tuottamaan tulosta ja Eero Luokkanen mursi ruosalaispuolustuksen ensin Ville Jansan syötöstä ja hetkeä myöhemmin uudestaan Joonas Selänteen syötöstä. Takaa-ajo tyssäsi kuitenkin summerin soimiseen ja loppulukemat kirjattiin 4-2.

IBK Härnösand vs O2-JKL 6-2

d1-pojat

Toisen turnauspäivän ensimmäisessä ja lohkovaiheen viimeisessä ottelussa kenttäpäädyn toiseen päähän astelivat ruotsalaispojat Härnösandista. Molemmat joukkueet olivat hävinneet aikaisemmat pelinsä, joten panoksena oli lohkon kolmas sija. Tällä kertaa Ampparit onnistuivat ensimmäisenä maalinteossa ja vieläpä heti kolmannella peliminuutilla. Wictor Wirzenius laukoi pallon maaliin. Härnösand ei tästä kuitenkaan masentunut vaan avasi turnauksen maalitilinsä kaksi minuuttia myöhemmin. Aaron Kostamo laukoi ylivoimalla Elias Pasasen tarjoilusta Ampparit uudelleen johtoon. Erätauolle siirryttiin kuitenkin tasatilanteessa Härnösandin onnistuessa erän lopussa. Erä oli ehkä hienoista hallintaa amppareilta, mutta varsinkin erän loppua kohden Härnösand pääsi paremmin otteluun mukaan.

Toisen erän alku oli jäähyjen värittämä. Molemmat joukkueet saivat ensin kahden minuutin rangaistukset, jota seurasi hetkeä myöhemmin Eemeli Kettusen ottama rangaistus työntämisestä. Härnösand onnistui neljällä kolmea vastaan ylivoimapelissä tekemään maalin ja siirtymään ottelussa ensimmäistä kertaa johtoon. Kolme minuuttia myöhemmin ruotsalaiset löivät lisää vettä kiukaalle ja siirtyivät 4-2 johtoon. Amppareiden lievä hallinta oli kääntynyt nopeasti kahden maalin takaa-ajoksi. Jyväskyläläisten jäähyily sai jatkoa kun ensin tuli rangaistus väärästä vaihdosta ja perään vastustajaa rikottiin läpiajossa, josta seurauksena rangaistuslaukaus. Pallo rankkarista sisään ja ottelu oli taputeltu. Ottelun loppulukemat olivat 6-2 ruotsalaisille.

Skellefteå IBK vs O2-JKL 8-1

Alkulohkon neljäs sija tarkoitti jatkopelejä B-playoffeissa. Vastaan asettui Skellefteå IBK, joka sijoittui omassa alkulohkossaan kolmanneksi. Skellefteå oli hävinnyt Åkersberga IBF:lle ja Espoon Oilersille, mutta voittanut SPV:n omissa alkulohkopeleissään. Pelin henki oli selvä - voitolla puolivälieriin, häviöllä laulukuoroon. Pelitaktiikkaa pyrittiin jalostamaan aikaisempien koitosten pohjalta ja otteluun viritettiin tavallistakin kovempi tsemi. Skellefteå osoittaui erittäin urheilulliseksi joukkueeksi, jonka pelitaktiikka oli aktiivinen kentän kaikilla osa-alueilla. Skellefteå antoi karvauspaineen vastustajan päästä asti ja mikäli pallo pelattiin keskialueen taskuun tai hyökkäyspään kulmaan, oli puolustus tuplaamassa palloa välittömästi. Hyökkäyspelissä Skellefteå:n hyökkääjät tekivät Pavel Bure maisia harppuunahyökkäyksiä vastustajan selustaan, mikä piti O2-puolustajat työn touhussa. Carl From sivalsi ottelun avausmaalin toisella peliminuutilla. O2-jäähyily alkoi tällä kertaa jo ottelun kolmannella peliminuutilla. Tuloksena jälleen kerran vastustajan maali. Skellefteå laukoi vielä perä perään kaksi maalia ja peli oli nopeasti jo 4-0 kuuden minuutin kohdalla. Elias Pasanen nostatti kuitenkin jyväskyläläisten tunnelmia maalillaan ottelun kymmenennellä peliminuutilla. Erän loppuun Skellefteå onnistui vielä kertaalleen ja erätauolle siirryttiin 5-1 lukemissa.

Kiirettä piti kentällä myös toisessa erässä, eikä löysäilyyn todellakaan ollut varaa. Erän alussa näytti, että suomalaiset alkoivat päästä jyvälle ruotsalaisten nopeudesta ja fyysisyydestä. Seitsemännellä peliminuutilla fyysisyys meni kuitenkin taas yli ja ampparipelaaja komennettiin jäähypenkille. Skellefteån YV teki virheetöntä jälkeä ja peli oli 6-1. Muutamaa minuuttia myöhemmin ampparipelaaja komennettiin jälleen jäähypenkille ja lopputuloksen voinee arvata. Ottelun loppuun Skellefteå onnistui myös tasaviisikoin ja näin ollen loppulukemat olivat 8-1 isännille. Skellefteå eteni lopulta B-playoffien välieriin saakka.

Tässä vielä ruotsinkielisille faneillemme ottelun tulkkaus.

1' Comment - Matchen är igång. Det blir en tuff och tät match mellan Skellefteå och JKL.

2' Comment - Det är Skellefteå som har tagit tag i taktpinnen och har ett avslut på mål från farligt läge direkt.

2' Goal 1-0 Skellefteå IBK - 15 Carl From
Carl får ett läge på kanten och gör inga misstag. Fint i bortre hörnet!

3' Comment - Skellefteåspelaren drar den bakåt och får ett powerplay med sig.

4' Goal 2-0 Skellefteå IBK - 21 Anton Sundström, ass 15 From
Mål i powerplay. Förvaltar övertaget bra

4' Comment - Jätteräddning från JKL målvakten, oj oj oj. Nära förvskellefteå!

5' Comment - JKL anfaller men skottet över.

5' Comment - Frislag mittplan för JKL samtidigt som publiken strömmar in.

5' Goal 3-0 Skellefteå IBK - 8 Hampus Stål, ass 18 Nyström
Snyggt! Rejäl uppförsbacke för JKL nu.

5' Goal 4-0 Skellefteå IBK - 15 Carl From, ass 9 Lövf Lindqvist
Skellefteå utökar direkt. 4-0

10' Comment - Väldigt böljande spel för tillfället.

10' Goal 4-1 O2-Jyväskylä - 76 Elias Pasanen, ass 87 Selänne
Backskott letar sig in. Chans att komma tillbaka nu?

11' Comment - Kontringar fram och tillbaka. Svårt att se vilka som gynnas av det, finnarna är vassa i just det momentet.

11' Comment - Sånär att en skellefteåkontring blir mål.

12' Goal 5-1 Skellefteå IBK - 91 Emil Wiklund, ass 17 Gillblad
En målvaktsretur som förvaltas. Upprinnelsen till målet är nummer 36 i Skellefteås hårda jobb.

15' First period end - Intensivt, men Skellefteå tar kommandot från start och håller i hela vägen. Hur ska JKL komma tillbaka i andra perioden?

16' Comment - Skellefteå tar i boll direkt och ser inte ut att vilja tappa den ledningen de skaffat sig.

16' Comment - JKL forcerar och är otroligt nära. Bra räddning av Skellefteås keeper.

17' Comment - Skellefteå äger spelet för tillfället och låser sig fast i anfallszon.

18' Comment - Vilken kontring av Skellefteå! Nummer 91 chippar fram bollen till kedjekamraten vara volleyskott går en bit över.

20' Comment - JKL räddning på mållinjen!

21' Comment -Powerplay skellefteå igen. Mål senast, kan de upprepa?

21' Comment - Bra jobb i boxplay utav finnarna. De vinner bollen och har nu dödat ca 1 minut av utvisningen.

21' Comment -JKL fulltalliga.

22' Goal 6-1 Skellefteå IBK -7 Rasmus Heikkinen, ass 91 Wiklund
Oj vilket kämpamål! Skellefteå trycker in bollen i mål

22' Comment - JKL missar öppet mål och Skellefteå målvakten skadar sig i samma situation

22' Comment - Målvakten repar sig och är redo för spel igen.

27' Comment - Spel utan målvakt för JKL. Kan de forcera in ett mål?

27' Comment - Kan Skellefteå göra ännu ett mål i powerplay? Än så länge 100 procentiga

28' Goal 7-1 Skellefteå IBK - 21 Anton Sundström, ass 91 Wiklund
Ännu ett mål i en man mer.

28' Goal 8-1 Skellefteå IBK - 91 Emil Wiklund, ass 7 Heikkinen
Matchen är därmed avgjord.

30' Final whistle - Skellefteå dominerar och sätter dig i ett bra läge in för andra perioden vilket JKL aldrig hämtar sig ifrån. Gratulerar.

d1-pojat

Vaikkakin turnaus päättyi neljään tappioon, oli jokainen peli nautittava näytelmä ainakin kaukalon ulkopuolelta katsottuna - ja eiköhän se ollut myös itse pelaajillekin. GRIFK, Storvreta, Härnösand ja Skellefteå olivat kaikki hienoja ja erilaisia joukkueita. Jo nämä ottelut itsessään tarjoilivat sellaisen kulttuuripläjäyksen nuorten urheilusta, että sulatellessa menee hetki. Tähän kun lisätään turnauksen finaalipelit, niin Uppsalassa on rakennettu jotain, mikä innostaa toimijoita urheilun parissa tekemään työnsä vielä huomennakin. Turnauksen pääpelipaikkana toimi Fyrishov-halli, jossa oli viisi salibandykenttää kahteen kerrokseen jaettuna. Pääkentän katsojakapasiteetti oli 2800 katsojaa. Sarjojen finaalipelit pelattiinkin Fyrishovin pääkentällä katsomoiden täyttyessä jo tippuneiden joukkueiden pelaajista, toimihenkilöistä ja kannattajista. Tunnelmaa hallissa riitti ja turnausjärjestäjät olivat miettineet finaalipelien ottelutapahtumat kyllä viimeisen päälle. Liekinheittimet, valonheittimet, ruotsalaiset kannatuslaulut ja jännittävät ottelut takasivat katsojalle viihteen turnauksen viimeisenä päivänä.

Työmme jatkui tänään Keljonkankaan koululla, jossa ei ole 2800 katsojan katsomoita tai täysikokoista kenttää, mutta reissun tuomalla innolla harjoittelumme on potenssissa vielä pitkään. Ja sen tulevat ruotsalaisetkin huomaamaan kun seuraavan kerran meidät kohtaavat.

Turnauksen kaikki otteluiden tulokset voit katsoa tästä.
Sportwikistä löytyy otteluiden tunnelmat kommenteineen, videoineen ja maalintekijöineen.