M1: Kauden ensimmäinen Jyväskylän derby Amppareille

12/05/2016 - 16:01

Heti alkuun pahoittelut verkkotoimituksen toiminnasta 26.11. pelatun FoSu pelin raportin suhteen. Vati kaatui toimituksessa, kun vanha kunnon acer lopetti toiminnan kalkkiviivoilla ja teksti hävisi. Käydään tämä peli nopeasti läpi nyt: Peli oli Forssassa. Se on joukkueen saksalaisen Joel Wenningin kotikaupunki, ampparit pelasivat kauden huonoimman eränsä. Joni Lempinen teki maaleja, Roope Pohjola vaihdettiin maaliin ensimmäisessä erässä ja torjui debyytissään hyvin. Tämän vuoksi valittiin myös ottelun rytkijäksi. Ampparit voittivat 12-7.

Takaisin asiaan. Amppareilla oli viikko aikaa valmistautua kovaan koitokseen, kun luvassa on melkoinen sählyrupeama. Neljän päivän aikana pelataan kolme ottelua. Lauantai 3.12. aloitti rupeaman. Otteluun vastustajaksi asteli erittäin rakas paikallisvastustaja Steamers. Että siis mikä?! Kyseessä on kahden vanhan tanssiparin Nousun ja Duxin, sekä liigajoukkue Happeen täksi kaudeksi rakentama fuusiomöykky. Elikkä siis Happee Steamers. Tampereelta tulevien makkararahojen avulla rakennettu joukkue on aloittanut kauden vahvasti ja majailee sarjassa playoff-paikan tuntumassa. Tähänkin otteluun Steamers sai käyttöönsä apuja liigaseura Happeelta mm. parin kauden ajan amppareiden takalinjoilla tuhoa tehneen Markus Mannisen ja jo pitkän pätkän hirvipaidassa pelanneen peruspakin ruumillistuman, Jaska Kuneliuksen.

Amppareilla terveystilanne on suhteellisen hyvä, kun poissa on vain alaraajavamman vuoksi Sampo Laukkala ja liikunnantanssiaisissa nuhan saanut Joel Wenning. Myös valmennus on hetkellisessä puutetilassa, kun fysiikkakoutsi Arto Kotamäki on käskyttämässä Viron maajoukkuetta Latviassa pelattavissa MM-kisoissa.

Ensimmäinen erä oli tunnustelevaa ja ajoittain jopa vierasjoukkueen hallinnassa ja he vastasivatkin ottelun ensimmäisestä maalista. Markus Manninen nosti laidalta ja ampui pallon tarkasti ohi Henri Tikkasen. 15 vuotta samassa joukkueessa pelanneiden ystävien ensimmäinen kohtaaminen Manniselle. Hetkeä myöhemmin iski vierasjoukkue uudestaan, tällä kertaa asialla Jussi Toivonen. Ottelun ensimmäisen erän loput tilastomerkinnät olivat jäähyjä ja Tikkasen torjuttu rankkari.

Toiseen erään ampparit lähtivät 0-2 takaa-ajosta ja tarkoituksena oli ottaa ero kiinni. 37 sekunttia erää kerkesi kulua, kun vieraiden Josba-kasvatti Jukka Suomalainen puttasi pallon metristä sisään. Tämän jälkeen ottelu alkoi kuitenkin kääntyä kotijoukkueelle ja pitkään kaivattu ottelun avausmaalikin näki päivänvalon. Kaikkien yllätykseksi maalin iski joukkueen kapteeni Joni Lempinen. Pari minuuttia tästä ja jo aikoinaan Nousussa tuhoja tehneet Bergin-veljekset (Lamberg-Mahlberg) rakentivat amppareiden 2-3 kavennuksen. Lamberg lähti myöhemmin istumaan jäähyä, kun team keltainen ei miellyttänyt. Alivoima ja Henri Tikkanen kesti reilun minuutin pätkän ja sitten oli vierasjoukkueen vuoro sikailla. Maaleja ei erässä enää nähty.

Viimeiseen erään lähdettäessä homma oli selkeä: Ensiksi rinnalle ja sitten ohi. Kaksi minuuttia ja ensimmäinen vaihe suoritettu a´la Lempinen. Seuraavaan vaihtoon iski sitten silky-smooth hansikkailla operoiva Niko Kuusela, joka menetti ensiksi pallon, sai sen takaisin ja harhautteli vastustajan maalimolken kyljelleen ja iski pallon nuottaan. Toinen vaihe, suoritettu. Pelimiesten kymppi ja tylsäksi käyvä Joni Lempinen iskee aamupäivän kolmannen. Normipäivä tälle Pieksämäen pelimannille. Myöhemmin ikinuori Vesa Hytönen taiteilee ampparit jo kolmen maalin johtoon ja pakottaa vierasjoukkueen aikalisälle. Reilu kolme minuuttia Steamers haki lisämaaleja ja yhden he onnistuivatkin tekemään. Loput yritykset pysähtyivät sitten viimeistään maalilla muurin virkaa toimittaneeseen Tikkaseen. Summerin soidessa digitaalit näyttivät numeroita 6-4.

Ensimmäinen ottelu ohi ja alle 24 tuntia aikaa seuraavaan. Joukkueen pelaajat lähtivät niin nopeasti valmistautumaan seuraavaan peliin, ettei kukaan kerennyt edes kommentteja antamaan ja jotta loppu hassuttelu farssi olisi täydellinen niin kerrottakoon, että Roope Pohjola oli estynyt tulemasta paikalle jakamaan ottelun parhaan pelaajan palkintoa. Hän sai viimeinkin ylioppineiden lakin, joten hän oli sitä juhlimassa. Verkkotoimitus onnittelee Roopea!

Pelit jatkuivat siis sunnuntaina, raporttia tästä myöhemmin.