Ampparittaret jatkaa naisten Liigassa!

04/03/2017 - 10:47

Ampparit

Jere Viljanmaa jättää päävalmentajan pestin helpottuneena: ”Näin tämän kuuluikin mennä”.

Ampparit

O2-Jyväskylän naiset pelaavat Salibandyliigassa myös ensi kaudella. Asia varmistui sunnuntaina Vantaalla karsintasarjan viidennessä ottelussa, vaikka vähän tiukalle meni. ”Ampparittaret” voitti ratkaisuottelun SB Vantaata vastaan maalein 4-3 ja ottelusarjan voitoin 3-2.

Kaksi tuntia sen jälkeen, kun kevään piinaviikko oli päättynyt onnellisesti, O2:n päävalmentajana toistaiseksi viimeisen ottelunsa luotsannut Jere Viljanmaa oli jopa yllättävän tyyni.

-Pelin jälkeen oli hyvät tuuletukset, ja tunteet purkautuivat. Mutta yllättävän rauhallisesti tytöt ovat ottaneet tilanteen. Tämä oli yksi päivä muiden joukossa. Bussimatkalla on ollut sellainen mukava fiilis, että näin tämän kuuluikin mennä, Viljanmaa kuvaili tuntoja kotimatkalta.

O2 ei totisesti hoitanut liigapaikkaa helpoimman kautta. Viime viikonloppuna Ampparittaret haki Vantaalta 6-5-vierasvoiton, mutta hävisi vuorokausi myöhemmin kotonaan 1-5. SB Vantaa voitti kolmannen ottelun 3-1, joten viikonloppuna O2:n oli voitettava molemmat ottelut.

Palokan kotipesässä homma hoitui luvuin 9-4, mutta Myyrmäessä oli tiukempaa. SB Vantaa johti ottelua jo 2-0, kunnes ratkaisupeleissä huimaan vireeseen äitynyt Maiju Parttimaa aloitti Ampparittarien kirin.

-Kuormitimme viikonloppuna runsaasti kahta kärkiketjua. Maiju sai näissä peleissä aiempaa isomman roolin, teki hienosti duunia ja oli kärkipelaajiamme. Nyt hänet palkittiin työnteosta myös pisteillä, Viljanmaa kiitteli.

Ampparit

2-2-tasoituksen viimeisteli Tiia Hattara. Liigapaikan ratkaisseet osumat iski lopulta tuttu ja odotettu pelaaja. O2:n historian toistaiseksi ainoa maajoukkuepelaaja Kiia-Mari Avikainen oli kolmessa edellisessä ottelussa tuskaillut maalinteon kanssa ja kasannut harteilleen melkoisen gorillan. Mutta kun gorilla putosi, se lävähti saman tien Myyrmäen Urheilutalon lattian läpi ja suoraan uima-altaan pohjaan: Avikainen iski toisen erän loppupuoliskolla O2:n kolmannen ja neljännen maalin, jotka lopulta riittivät voittoon.

Liekö ex-joukkuekaveri Silja Penttisen lauantaina Avikaiselle pitämä äidillinen ja huumoripitoinen ”puhuttelu” avannut lukot, mutta kauden tärkeimmällä hetkellä Avikainen astui vahvasti kuvaan.

Itse asiassa Avikainen teki koko ottelusarjan ensimmäisen ja kaksi viimeistä maalia. Kummassakin vierasvoitossa U19-maajoukkuehyökkääjä teki myös voittomaalin.

-Kiia loi koko ajan paikkoja ja jatkoi saman duunin tekemistä, vaikkei maaleja tullut. Parin viime pelin jälkeenkin hän käsitteli tilanteen kypsästi. Sunnuntaina Kiia puttasi maailman rumimmat maalit. Toisen hän taisi hakata sisään maaliviivan takaa. Ylipäätään emme sunnuntainta tehneet asioita hienoimman kautta, mutta saimme tarvittavan tuloksen, Viljanmaa tuumaili.

Viljanmaan mielestä joukkueiden tasoero oli hieman suurempi kuin tulokset ja tilastot antavat ymmärtää. Koko viiden ottelun sarjassa maaliero oli yhden maalin O2:n eduksi.

-Kolme viimeistä peliä myllytimme aika lailla yhtä päätä, vaikkei se tilastoista välity. Pallokontrolli oli selvästi meillä. Me yritimme rakentaa maalipaikkoja huolellisemmin, kun Vantaa heitti palloa suoraan kohti maalia. He laukoivat tarkemmin, me vetelimme pitkin seiniä. Ja kun ei lauo maalia kohti, se ei näy tilastoissakaan.

-Pitkässä sarjassa ratkaisu oli se, että me vaan rummutimme ja loimme enemmän paikkoja. Meillä oli pelin tekemisessä pykälä enemmän nopeutta ja laatua. Kun tarpeeksi luo paikkoja, vahingossakin yhden tekee. Kyllä me tämän voiton ja liigapaikan ansaitsimme, Viljanmaa analysoi.

Pallonhallinnassa auttoi yleensä hyökkääjänä pelaavan Jenna Vierijärven siirtäminen puolustajaksi.

-Jenna alkoi pakin paikalla dominoida kenttää ja rytmittää peliä. Kolmessa viimeisessä pelissä viimeistään hän alkoi kääntää pallonhallintaa meille, Viljanmaa kehui.

O2:n maalilla Tanja Matilainen osoitti kokemuksen merkityksen tärkeissä peleissä. Matilainen, 41, pelasi koko runkosarjan ilman voittoa, mutta karsinnoissa 200 liigapelin ”wannabe-nuori” oli itse varmuus jokaisessa voitto-ottelussa.

Viljanmaa korosti myös kevääksi penkin taakse avukseen saamansa Kari Saukkosen merkitystä. U19-tyttömaajoukkueen valmennustiimiin kuuluva Saukkonen ottaa naisten edustusjoukkueen vetovastuun ensi kaudeksi, ja Viljanmaa jää hänen apuvalmentajakseen.

-Karin tulo mukaan rauhoitti porukkaa ja toi itseluottamusta. Oli tärkeää, että meillä oli vahva tukiverkko joukkueen apuna. Ja Karin läsnäolo oli pelaajille myös pieni muistutus siitä, miten tästä jatketaan. Ehkä se vähän vielä lisäsi näyttöhaluja, kun jokainen pelasi jo ensi kauden paikastakin, Viljanmaa mietti.

Pelaajat ryhtyvät uudelleen hakemaan paikkojaan huhtikuun huilin jälkeen tryoutilta – joukkueena O2-Jyväskylän paikka on edelleen Liigassa.


Harri Pirinen