Nuija, tosinuija ja ampparinuija – ”valta” vaihtui ampparipesässä

11/01/2018 - 14:43

Helpotuksen pystyi näkemään. Aivan kuin valtava paino olisi pudonnut miehen harteilta, suupielet kääntyivät väkisin ylöspäin.

Kari Jauhiainen, Mister O2-Jyväskylä, oli juuri kopauttanut ampparinuijalla pöytään ja päättänyt (toistaiseksi) viimeisen seuran syyskokouksensa puheenjohtajana.

Ampparit

Oli halausten ja kiitosten aika, sitten pienimuotoisten seremonioiden vuoro. Näissä ”juhlallisuuksissa” Jauhiainen luovutti puheenjohtajan nuijan syyskokouksen valitsemalle seuran uudelle puheenjohtajalle Jaakko Anderssonille (kuvassa keskellä, oikealla varapuheenjohtaja Marko Hyvönen).

-Helpottunut, oli Karin vastaus kysymykseen, mikä on tunne nyt.

-Nyt en ole enää MrO2JKL, vaan pelkkä Kari, hän jatkoi.

Kari väistyi puheenjohtajan paikalta omasta tahdostaan. Hän on tehnyt miehen, itse asiassa monen, työn seuran eteen puheenjohtaja-aikanaan, jota kesti lähes päivälleen 15 vuotta. Kari valittiin O2-Jyväskylän puheenjohtajaksi 27. lokakuuta 2003 pidetyssä syyskokouksessa. Seuran historian kaksi ensimmäistä vuotta puheenjohtajana toimi Juha Hirvonen Karin ollessa varapuheenjohtaja.

-Pari viime vuotta ovat olleet melko raskaita, kun olen ollut niin paljon vartijana, Kari sanoi.

Lopullisesti päätös puheenjohtajan paikan jättämisestä kypsyI viime kesänä Ampparipesän työmaalla. Kari touhusi hellekesänä Buugilla Ampparipesää rakentaen käytännössä kellon ja kalenterin ympäri.

-Olen iloinen, että minun puheenjohtaja-aikanani seura on käynyt läpi oikeastaan niin pitkän kehityskaaren kuin mahdollista. Perustimme seuran aikanaan (2001) yhdelle miesten joukkueelle. Nyt meillä on yli tuhat jäsentä ja oma kenttä, Kari huokaisi hieman haikeuttakin äänessään.

Mutta älkää olko huolissanne, ei Kari Amppareita jätä. Hän aikoo toimia seurassa yhä aktiivisesti ja auttaa uutta puheenjohtajaa ja hallitusta.

-Varmaan niin kauan tietyllä tavalla stressaan, kunnes huomaan, että minua ei oikeasti enää tarvita, hän tuumaili.

Siihen voi mennä vielä tovi...

Uudella puheenjohtajalla
on vahva lajitausta

Samassa paikassa, missä Karin päätös nuijan luovuttamisesta tuli lopulliseksi, alkoi myös kypsyä uuden puheenjohtajan ajatus vastuullisen roolin vastaanottamisesta.

-Kesällä Ampparipesän lattiaa rakentaessa juttelimme Karin kanssa ja ilmaisin, että voisin olla käytettävissä. Olin ollut kolme vuotta hallituksessa ja olin aktiivisesti mukana kenttäprojektissa. Ajattelin, että voisin olla valmis ottamaan vetovastuuta ja tuomaan omaa näkemystäni seuran käyttöön enemmänkin, Jaakko Andersson kertoi.

-Tavallaan toivon, että tämä toisi itsellenikin lisää virtaa ja tekemisen meininkiä eli toimisi vähän kuin potkuna omalle pepulleni, Jaakko puntaroi.

Myös Jaakolla on vahva tausta salibandyn parista. Hän toimi 1990-luvun lopulla Happeen hallituksessa, kunnes sai mahdollisuuden pelata Happeen paidassa Salibandyliigaa. Jaakko vartioi Happeen maalia kahtena liigakautena, ja palkintokaapissa on SM-pronssi keväältä 2000.

Jaakko kuului myös O2-Jyväskylän historian ensimmäiseen joukkueeseen. O2 perustettiin vuonna 2001 siksi, että liiton sääntöjen mukaan Happeen kakkosjoukkue ei voinut nousta divariin, koska ykkösjoukkue pelasi liigassa.

-Nousimmekin divariin ja pelasimme siellä muutaman vuoden. Kun putosimme 2006, päätin panostaa erotuomarin uraan, ja vihelsin liigassa 2007–09. Kolme vuotta sitten ”Karra” soitti ja pyysi seuran hallitukseen vastaamaan olosuhdeasioista – ja nyt meillä on oma kenttä, Jaakko iloitsee.

Andersson haluaa
aktivoida seuraväkeä

Minkään seuran vetovastuussa Jaakko ei ole ennen ollut. Puheenjohtajana hän haluaa ensisijaisesti aktivoida jäsenistöä entistä vahvemmin mukaan seuran toimintaan.

-Kenttäprojektin aikana huomasin, että käytännön työ jäi sitten kuitenkin aika pienen piirin vastuulle. Haluaisin saada entistä useampia ihmisiä tekemään jotakin seuran ja lajin eteen. Toivoisin, että yhteisen hyvän tekeminen ampparilipun alla koettaisiin tärkeäksi. Meillä on yli tuhat jäsentä, ja tässä joukossa on valtavasti voimavaroja, Jaakko miettii.

Jaakko huomauttaa, että oma kenttä mahdollistaa monia asioita – ennen kaikkea laadukkaan perustan rakentamisen päivittäisessä arjessa.

-Haluaisin, että jossakin vaiheessa meillä olisi liigajoukue niin miehissä kuin naisissa. Silloin seuralla olisi näkyvä lippulaiva, joka näyttäytyisi pelaajapolun yläpäässä houkuttelevana vaihtoehtona kaikille junioreille. Mutta korostan, että jokainen ihminen ja harrastaja on seuralle yhtä tärkeä, Jaakko sanoo.

Jaakko myöntää, että ison seuran puheenjohtajuus myös jännittää.

-Ehkä eniten jännittää se, että seuratoiminnassa puheenjohtaja on näkyvä toimija. Toisaalta haluankin olla vaikuttamassa asioihin. Ajatellaan vaikka Hippos-hanketta: olemme yksi kaupungin suurimmista seuroista, ja mielestäni meillä pitäisi olla mahdollisuus saada äänemme kuuluviin ja vaikuttaa hankkeeseen, Jaakko huomauttaa.

Jaakon uran aikana salibandy on ainakin noussut huomattavasti merkittävämmäksi ja vaikutusvaltaisemmaksi lajiksi kuin se oli 1990-luvulla.

-Kun soittelin aikanaan Happeen edustajana yrityksiin ja kerroin olevani salibandyasialla, minulta kyseltiin, että mitäs soitinta sinä soitat siinä bändissä. Toivottavasti ainakin ne ajat ovat ohi! Jaakko naurahtaa.

Kyllä ne ovat. Ja nyt on (toistaiseksi) ohi myös Karin aika seuran puheenjohtajana. Seuran puolesta syvin mahdollinen kumarrus ja suurin mahdollinen kiitos Karille – ja Jaakolle ja uusiutuneelle hallitukselle tsemppiä tuleviin haasteisiin!

O2-Jyväskylän syyskokous valitsi seuralle seuraavan hallituksen kaudeksi 2018–19:

Puheenjohtaja: Jaakko Andersson
Varapuheenjohtaja: Marko Hyvönen

Varsinaiset jäsenet:
Marko Ylennysmäki
Elina Kylmälahti
Harri Pirinen
Jouni Mutka (uusi)
Jari-Arvi Mäkelä (uusi)
Sami Niemi (uusi)

Varajäsenet:
Kati Pulkkinen
Jenni Pekkarinen
Volter Pietarinen (uusi)
Pasi Rautio (uusi)