Ampparien Joel Wenning pelaa miesten MM-karsinnassa - ”Edarin Äyät voittaisi Saksan!”

02/01/2018 - 13:34

Ampparit

O2-Jyväskylän miesten edustusjoukkueen Joel Wenning pelaa tulevien päivien aikana salibandyä vähän normaalista poikkeavassa ympäristössä.

Wenning, 22, nimittäin edustaa Saksan maajoukkuetta miesten MM-karsinnoissa. Tänään torstaina Saksa kohtaa Slovenian, ja seuraavina päivinä vastaan tulevat järjestyksessä Ruotsi, Slovakia ja Ranska.

Ruotsi on luonnollisesti tämän karsintalohkon ylivoimainen ennakkosuosikki. Wenningin arvion mukaan toisesta paikasta ensi joulukuun MM-kisoihin vääntävät tiukimmin Saksa ja kotiyleisönsä edessä pelaava Slovakia. Euroopan karsintalohko numero 4 pelataan Slovakian Nitrassa.

Wenningin isä on saksalainen, eikä kutsu Saksan maajoukkueeseen ollut Joelille uusi asia saati yllätys. Hän on pelannut Saksan paidassa nuorten MM-kisoissa 2013 sekä miesten MM-kilpailuissa 2014. Vuoden 2016 MM-kisat jäivät väliin.

-Hienoa päästä taas pelaamaan poikien kanssa. Suurin osa on tuttuja kavereita, osa vähän vieraampia. Joukkueemme on nuorentunut viime kaudesta aika paljon, mutta toivottavasti se vaikuttaa vain positiivisesti, Wenning kertoo.

Edellisissä, vuoden 2016 MM-kisoissa Saksa pelasi Suomen kanssa samassa alkulohkossa ja sai yhden pisteen tasapelillä Viroa vastaan. Saksa sijoittui kisoissa seitsemänneksi, ja sen ranking maailmanlistalla on 8:s.

Vuonna 2012 Saksa järjesti MM-kisojen jymypaukun pääsemällä välieriin ja sijoittumalla neljänneksi.

-Nytkin tähtäin on MM-kisoissa sijoilla 4–8. Suomi ja Ruotsi ovat tietysti kaukana edellä, mutta Sveitsin ja Tshekin pystymme hyvänä päivänä voittamaan. Ja kaikki muut tietysti, Wenning miettii.

Ampparit

 

Taitotasoltaan joukkueen kärkeä

Jonkinlaista osviittaa salibandyn maailmanlaajuisesta tasosta saa Wenningin arviosta, että O2-Jyväskylän miesten edustusjoukkue voittaisi Saksan maajoukkueen. Eli Suomen Divarin pudotuspelipaikoista taisteleva, Suomen rankingin sijoilla 20–25 oleva seurajoukkue on parempi kuin MM-kisojen puolivälierissä vakituisesti esiintyvä joukkue.

-Sanoisin, että O2 pesisi Saksan mennen tullen. Saksan maajoukkueen taso on selvästi alle Äyien tason, Wenning täräyttää.

-Vertailu on tietysti vaikeaa, mutta etu O2:lle on se, että treenaamme koko ajan yhdessä ja pelitapa on tuttu. Maajoukkueen kanssa meillä on tällä kaudella takana viikon leiri Tanskassa marraskuussa sekä tammikuun viikonloppuleiri, jonne en päässyt mukaan. Siinä ajassa pelitapa ei sulaudu samalla tavalla yhtenäiseksi.

Vaikka yli 82 miljoonan asukkaan Saksa on väkiluvultaan EU:n suurin maa ja merkittävä urheilu- ja palloilumaa, salibandy on siellä(kin) vielä pelkkä kuriositeetti. Se näkyy pelin tasossa.

-Esimerkiksi Saksan liigan pelitempon takia kansainväliset pelit aiheuttavat monille maajoukkuepelaajille vaikeuksia. Taktista osaamistakaan ei ole hirveästi, ja pelikäsitys on monilla riittämätön.

Mutta jokin asia on jopa salibandyssä Saksassa paremmin kuin Suomessa.

-En tiedä, liittyykö se vahvaan palloilukulttuuriin, mutta treeneissä ja peleissä kannustetaan joukkueen sisällä paljon enemmän kuin Suomessa.

Wenning kokee, että harjoittelu ja pelaaminen O2:ssa antaa hänelle erinomaiset pohjat MM-karsintoihin.

-Taitotasoltani olen Saksan maajoukkueessa parhaasta päästä. Mutta roolista en osaa sanoa.

Wenning toivoisi löytävänsä itsensä ykkösketjusta Sveitsin liigan SV Wiler-Ersigenissä pelaavan Tino von Pritzbuerin viereltä.

-Toivottavasti Tino, minä ja joku kolmas olemme ykkösketjussa. Mutta valmentajien käsitys siitä, mihin rooliin kukakin sopeutuu, voi olla erilainen kuin omani, Wenning pohtii.
 

”Kotikisoissa kuuden joukkoon”

Joel Wenning on hyvä esimerkki siitä, että salibandyyn, tai mihinkään muuhunkaan lajiin, ei välttämättä tarvitse erikoistua kovin aikaisin. Hän aloitti salibandyn pelaamisen vasta 14-vuotiaana Forssan Suuppareissa. Mutta pohjalla oli vankka palloilutausta mm. jalka-, lento- ja pesäpallon sekä tenniksen parissa.

Laji vei kuitenkin mennessään niin lujaa ja nopeasti, että 16-vuotiaana Wenning muutti Tampereelle liikuntapainotteiseen lukioon ja pelaamaan KooVeehen. Kauden 2015–16 Wenning pelasi SB Heinolassa kakkosta samaan aikaan kun opiskeli Vierumäellä liikunnanohjaajaksi.

Edelleen Wenningillä riittää runsaasti tavoitteita salibandyssä sekä opiskeluissa. Lähin tavoite on Saksan MM-kisapaikka, keväämmällä on tarkoitus pelata Äyien kanssa Divarin pudotuspelejä.

-Maajoukkueen kanssa suurin tavoite on johdattaa Saksa kuuden parhaan joukkoon Suomessa pelattavissa MM-kisoissa 2020.

Wenning muutti Jyväskylään puolitoista vuotta sitten opiskelemaan liikuntabiologiaa yliopiston liikuntatieteelliselle laitokselle. Samalla seura vaihtui SB Heinolasta O2-Jyväskylään. Kummankin seuran edustusjoukkueet olivat tuolloin kakkosdivarissa.

-Silti erot olivat selvät. O2 on paljon isompi seura, jossa on tekemisen meininki. Niin joukkuetta kuin seuraa yritetään kehittää koko ajan. Urheilugaalailta, jossa olin mukana, oli tästä työstä hieno osoitus, Wenning kehaisee.

Wenningin opinnot kestävät vielä 3,5 vuotta. Tosin koko tämä aika ei välttämättä mene Jyväskylässä.

-Vaihto-opiskelu ulkomailla on ollut mielessä. Paikan valinnassa mahdollisuus salibandyn pelaamiseen ei ole ykkösprioriteetti, mutta plussaa se olisi. Saksa on ollut vähän mietinnässä. Siellä voisi tehdä jotain sählyhommiakin, Wenning miettii.

Kuten esimerkiksi kehittää suurimman EU-maan maajoukkueen peliä kohti 2020 MM-kisoja. Tuolloin – viimeistään – nähtäneen myös Ampparien pelaaja tositoimissa Suomen suurimmalla areenalla.


Teksti: Harri Pirinen

Kuvat: Esa Jokinen