M1: Ilves ei murissut - pisteet kärkikamppailusta amppareille

10/28/2014 - 16:48

Miehet edustus

Aina yhtä ihastuttava Raholan liikuntakeskus pelipaikkana, vastassa oli viimekaudella vielä divarissa taapertanut Ilves Salibandy. Takkuturkit olivatkin vahvistuneet menneen kesän aikana merkittävästi ja vastassa oli sarjan neljällä voitolla aloittanut nimivahva joukkue. Amppareitten tiukka otteluputki viime viikonlopulta oli kuitattu tämän viikon treeneillä ja sunnuntain koitokseen saatiin raavittua kasaan 3 kentällistä pelureita.

Itse ottelu alkoi tunnustellen molemmilta joukkueilta. Pallon hallinta oli enimmäkseen kotijoukkueella, mutta ensimmäisen kaapin kihautti ajassa 6.14 Tuomas ”Pulu” Pulkkinen kauan hiotulla kantillaan, syötön tarjoili Vesa ”Tohtori” Hytönen. Kauan johtoasema ei kestänyt, kun seuraavassa vaihdossa Joona Nieminen syötti ja Jarkko Kumpulainen tasoitti pelin oikealta puolelta tulleella laukauksella. Seuraavat vaihdot olivat ilveksen pallollista hallintaa, mutta hyvä puolustus ja Henri ”Köne” Tikkasen torjunnat pitivät numerot tasoissa. Ajassa 14.37 Ilves sai jäähyn Ismo ”Lisbet” Nybackan kaltoinkohtelusta laidan lähellä. Alkukauden tehoja hakenut ylivoima lähti viimein toimimaan. Ensin Niko ”Suonenveto” Kuusela painoi Hytösen syötöstä vasemmalta takatolpalta pallon Ilves veskarin alta maaliin. Heti perään seuraavassa vaihdossa Eetu ”e2” Erosen johtaman vitjan keskialueen trappi katkaisi Ilveksen pelinrakentelun, pallo pomppi Henri ”Mauno” Eskeliselle, jonka syöttö tavoitti kapteeni Nybackan ja peli oli tilanteessa 1-3. Enempää maaleja ei ensimmäisessä erässä nähty, joten taukokahville.

Toisessa erässä vierasjoukkue oli ottavana osapuolena Ilveksen myllyttäessä palloa amppareiden puolustuspäässä erän alussa. Ajassa 22.18 Jonny Holmqvist rikkoi liukasta Ilves-peluria ja joutui boksiin istumaan. Ipan ylivoima rakensi hyvinä paikkoja, mutta raudat ja sivuverkot pelastivat takaiskuilta. Jäähy kestettiin, mutta jäähyn jälkeen Kara Tilhe löysi lättysyötöllä oikealle takatolpalle uineen Joona Niemisen: 2-3 kavennus Ipalle. Seuraavaksi ajassa 29.56 Nieminen löytää lätyllä keskelle unohtuneen Reentilän ja peli oli tasan 3-3. Ilves painostus jatkui vielä tämänkin jälkeen. Hetkeksi peliin saatiin happea, kun Ilves sai jäähyn väärästä vaihdosta. O2 -ylivoima ei tuottanut tällä kertaa tulosta, vaikka paikkoja luotiin. Erän lopulla Ilkka ”Lasi” Tepponen painoi tärkeän pukukoppimaalin Tohtorin syötöstä maalin etukulmalta. Ilvekselle annettiin mahdollisuus ylivoimaan Mikko Nenosen otettua kiinnipitämisestä 2 minuutin istunto erän lopussa. Toinen erä oli kokonaisuudessa heikoin erä, kotijoukkueen painaessa päälle.

Kolmannessa erässä alkoi tapahtua. Ilves jatkoi myllytystä ja tarpeeksi kauan kun myllyttää, jossain vaiheessa pomppii. Digitaalit pysähtyivät aikaan 44.51 ja Costello Companyn tuttu maaliralli soi Raholassa. Osmo Reentilä puttasi maalin edestä sekavan tilanteen päätteeksi pelin tasoihin 4-4. Hetken aikaa ehdittiin pelata tasaisesti, kunnes Nenonen päätti pelata palloa kädellä, mies toistamiseen istunnolle ja Ipa ylivoimalle. Alivoima kestettiin ja hetken päästä tarjoutui mahdollisuus ylivoimaan. Minuuttia kauempaa ei tarvinnut jauhaa, kun Tepposen syöttö tavoitti Kuuselan lavan ja mies kiskaisi illan toisen osumansa. Reilu minuutti eteenpäin ja Nybackaa rikottiin puolittaisessa läpiajossa. Seurauksena on rankkari ja pallo keskelle, laukomaan Kuusela: turhat riplailut pois ja pallo yläpeltiin. Kuvitteelliset hatut lentävät kentälle. Peli 4-6 O2:lle. Ottelun käännekohta tapahtuu ajassa 53.52, kun harmittoman näköinen kukkupallon lähti keskikentältä kohti Ilveksen maalinedustaa. Palloa tavoittelivat kilpaa Mauno ja Ipan maalivahti. Alueeltaan ulos tullut maalivahti potkaisi pallon sijasta Maunoa reiteen. Tästä seurauksena Ilveksen veskarille viiden minuutin jäähy väkivaltaisuudesta ja Maunolle kylmää reiteen. Kylmä veskari sisään ja O2 ylivoima pääsi käyntiin. Vajaaseen kahteen minuuttiin Hytönen, Eronen ja Manninen pöllyttävät Ilves verkkoa ja peli ratkeaa käytännössä tähän. Pelin loppuun molemmille joukkueille tuomittiin jäähyt, jolloin Tepponen ja Hytönen pääsivät kaunistelemaan ylivoimatehoja. Lopputuloksena kotiin vietäväksi vierasvoitto, numeroin 4-11.

Ottelun tehohahmoiksi nousivat Niko Kuusela (3+2), Vesa Hytönen (2+3) ja Ilkka Tepponen (2+2). Lisäksi ylivoimapelistä saatiin ketsuppipullo kunnolla auki kuuden YV-maalin myötä. Uhrautuvaa puolustuspeliä koko joukkueelta, nopea pelinkääntö ja hyvä ylivoimapeli siivittivät tänään ampparit voittoon. Ilves osoitti kuitenkin vaarallisuutensa, ja se tulee olemaan jatkossakin kova vastustaja sarjan joukkueille.

Hattutempun ja kaksi syöttöä päälle saalistanut Niko Kuusela oli pelipäällä sunnuntaina. Mitkä olivat fiilikset ennen ottelua?

Mielenkiinnolla odotin Ilves-kamppailua, koska ennakkoon kovaa huhuttua joukkuetta vastaan ei ollut aikaisemmin päässyt pelailemaan kun divarissa. Näin oli mukava päästä katsastamaan joukkueen taso sarjaporrasta alempana. Kärkiottelut ovat aina kärkiotteluita, niihin syttyy aina hieman paremmin.

Minkä osa-alueen näkisit olleen ratkaisevassa osassa ottelun lopputuloksen kannalta?

Yleisesti ottaen Ilves pelasi hyvin ja heillä oli hetkensä, mutta kyllä meidän aktiivisuus, ylivoima ja maalivahti-peli oli tänään se ase, millä laitettiin mirri viimeistään vipuun. Kiitettävä peli koko joukkueelta, mutta kyllä mainitsemisen arvoisia pelaajia oli kyllä Köne, joka otti loistavia torjuntoja. Myös loistavan pelin pelasivat mielestäni ehdottomasti Vesa Hytönen ja Ilkka Tepponen. Kaksinkamppailuvoitot, terävät alastulot ja vastahyökkäyksiin nopeammat lähdöt olivat sunnutaina myös paremmalla mallilla kun kaverilla.

Päävalmentaja Ilkka Peltonen analysoi ottelun jälkeen tapahtumia näin.

Kauden kolmas vieraspeli oli tällä kertaa puhtaan pelin joukkuetta ja sarjakärkeä Ilvestä vastaan. Ensimmäinen erä oli meiltä hyvää tekemistä ja ilves ei löytänyt aseita puolustuksemme murtamiseen. Nopeat pelinkäännöt toimivat turhautuneita vastustajia vastaan.
Toiseen erään Ilves paransi liikettä ja olivat erässä selkeästi aktiivisempia ja parempia. Toisen erän aktiivisuus selkeästi myös väsytti vastustajia ja kolmannessa erässä heiltä ei paukkuja enään löytynyt. Pelin lopputulos 4-11 ei kuitenkaan kerro kaikkea pelistä. 4-6 tilanteessa Ilves otti typerän 5 minuutin jäähyn ja siihen ottelu ratkesi. Ylivoimamme sai tänään ketsuppipullon auki ja se oli murhaavaa. Puolustuspelimme oli lähes koko ottelun hyvällä tasolla yksittäisiä nukahduksia lukuunottamatta. Työnteko jatkuu ja seuraavaksi keskitymme huolella ensi sunnuntain FoSu otteluun.