Lutakon aukiolla riitti vilskettä kun katusählykiertue saapui Jyväskylään

06/14/2015 - 13:35

Katusählyturnaus

Salibandyliiton katusählykiertue on kiertänyt 20 vuoden ajan ympäri Suomea. Tänä vuonna osaturnauksia on kaiken kaikkiaan 30, joista voittajajoukkueet lunastavat paikan Helsingissä 29.8. pelattaviin Katusählyn SM-finaaleihin. Jyväskylän osaturnaukseen osallistui 28 joukkuetta ja paikasta finaaliturnaukseen taisteltiin miesten-, naisten, seka- ja poikien sarjassa.

Miesten sarjassa finaaliturnauspaikkaa tavoitteli kaikkiaan 13 joukkuetta. Mukana oli muun muassa tuoreita nuorten maailmanmestareita Eemil Ukkonen, Eino Heinonen ja Miro Tuomala, sekä O2-Jyväskylän maratontilaston johtaja maali-, syöttö-, ja pistepörssissä, Vesa Hytönen. Tohtori Hytönen oli rekrytoitu viime vuoden mestareiden Vtun Kyiden riveihin ja nuorten maailmanmestarit luutivat Housumiesten joukkueessa. Miesten sarjassa pelattiin alkusarja kolmessa lohkossa, joista lohkon kaksi parasta ja kaksi parasta lohkokolmosta selvittivät tiensä pudotuspelivaiheeseen.

Lohkossa A Vtun Kyyt selvittivät tiensä lohkovoittoon puhtaalla pelillä. Lohkokakkosena jatkoon selvisi Tre Kronor. Lohko B osoittautui ns. kuolemanlohkoksi. Lohkovoiton nappasi Sympaattiset pensaat jättäen Kissin Chatin toiseksi samoilla pisteillä. Kolmantena lohkosta selvisi jatkoon vielä Katuhait ja näin ollen Housumiesten taival päättyi lohkovaiheeseen. Lohkosta C jatkoon eteni O2-Jyväskylän miesten kakkosjoukkueen pelaajista koostuvat teamSteam, Vuohenjuusto ja naiset liiganousuun johdattaneiden Jere Viljanmaan ja Markus Penttisen joukkue Kohta Sattuu.

Puolivälierissä Vtun Kyyt voittivat Vuohenjuuston 7-3, Katuhait voittivat teamSteamin 2-0, Sympaattiset Pensaat voittivat Kohta Sattuu 8-2 ja Kissin Chat voitti Tre Kronorin 2-1. Näin ollen välierissä kohtasivat Sympaattiset Pensaat ja Kissin Chat sekä Vtun Kyyt ja Katuhait. Molemmat välieräkamppailut olivat erittäin tiukkoja. Sympaattisten Pensaiden ja Kissin Chatin ottelussa maaleja tehtiin tasatahtiin ja lopulta päädyttiin rangaistuslaukauskilpailuun. Rankkareissa Sympaattiset Pensaat olivat tarkempia ja etenivät finaaliin. Toisessa välieräottelussa edettiin maaleitta aina puoleen väliin saakka kunnes Katuhait onnistuivat maalinteossa. Tämän jälkeen Katuhaiden tiukka puolustus onnistui pitämään Kyyt takana. Finaalissa Sympaattiset Pensaat siirtyivät kahden maalin johtoon, josta Katuhait eivät enään toipuneet. Turnausvoitto Sympaattisille Pensaille ja kutsu Katusählyn SM-finaaleihin Helsinkiin.

Naisten sarjassa turnausvoitosta kilpaili viisi joukkuetta. Viime vuoden voittajan Reilukerhon pelaajistoa oli Sulkahattuun joukkueen riveissä. O2-Jyväskylän naisten edustusjoukkue oli saanut jalkeille kaksi joukkuetta - Altavastaajat ja WannaBee. Mielenkiintoa sarjassa lisäsi naisjääkiekkoilijoiden joukkue Hokifäts. Alkulohkon voittoon pelasi itsensä viime vuoden voittajat Sulkahattuun. Altavastaajat ja Hokifäts sijoittuivat toiseksi ja kolmanneksi. Viimeisenä joukkueena pudotuspeleihin selviytyi WannaBee. Sarjan viides joukkue koostui O2-Jyväskylän B-tytöistä, joka ei pystynyt viemään pisteitä kokeneemmilta kilpasiskoilta. Välieräpeleissä Sulkahattuun eteni vastustamattomasti finaaliin kukistaen WannaBeet 5-2. Toisessa välierässä Altavastaajat voittivat Hokifätsin 3-1. Turnauksessa tappioitta pelannut Sulkahattuun koki ensimmäisen tappionsa finaalissa ja näin ollen naisten sarjan uudeksi mestariksi kruunattiin Altavastaajat.

Sekasarjassa nähtiin todellista salibandytaitoa, kun Team Spiritin pelaajistoon kuului Kotilaisen veljekset Paul ja Peter. Team Spirit voittikin molemmat alkulohkon pelinsä ja eteni finaaliin, jossa Lipolan Nuolijat tarjosivat hyvän vastuksen, mutta voittoon asti tuo taistelu ei riittänyt. Turnausvoitto Team Spiritille ja SM-finaalikutsu takataskuun.

Poikien sarjassa nähtiin O2-Jyväskylän ja Duxin välisiä derbyjä. O2-Jyväskylän C-pojat olivat perustaneet kaksi joukkuetta sählyihin, D-pojat yhden ja sarjan neljäs joukkue oli Duxin C2-pojat. Alkulohkon voitto meni D-pojille, joka kohtasi välieräottelussa saman seuran C-pojat. D-pojat läksyttivät vanhempiaan 5-2 lukemin edeten finaaliin. Toisessa välierässä Dux voitti ottelunsa 6-2, joten finaali käytiin O2:sen D-poikien ja Duxin C-poikien kesken. Finaalissa edettiin tasatahtiin ottelun puoleen väliin asti, kunnes D-pojat repäisivät irtioton, joka riitti loppuun asti. D-pojille turnausvoitto 7-4 lukemin.

Turnauksessa pelattiin myös Pistemestari-peli. Pistemestarissa pelaajat keräävät itselleen pisteitä joukkuemestyksen perusteella. Pelaajat jaetaan kahteen joukkueeseen arpomalla jaot aina ennen jokaista ottelua. Paras pelaaja on se, joka kerää näistä otteluista eniten pisteitä. Pistemestarissa nähtiin Suomen maajoukkueessakin esiintyneet Jami Manninen ja Jonne Junkkarinen. Kolmella eri kentällä pelatuissa Pistemestareissa voittajiksi pelasivat itsensä Elina Halonen, Anssi Huisman ja Paavo Asunmaa.

Jyväskylän osalta Katusählyturnaus on nyt pelattu ja turnausvoittajat siirtyvät harjoittelemaan SM-finaaleja varten. Joukkueet joille turnausvoittoa ei vielä ole tullut, voivat sitä lähteä metsästämään vielä jostain muusta karsintaturnauksesta. Osaltamme kiitämme kaikkia peleistä ja toivotamme tervetulleiksi ensi vuonna jälleen pelaamaan katusählyä Jyväskylään.