Keski-Suomen ensimmäinen Tyttö Akatemia

O2-Jyväskylän tyttöjuniori puolella on viime vuosina käynyt täysi tohina. Innokkaita tyttösalibandyn pelaajia on liittynyt ampparijoukkoihin mukaan sen verran, että seurassa toimii tällä hetkellä viisi tyttöjuniorijoukkuetta. Seuran nuorimmaiset pelaajat löytyvät E-junioreista ja vanhimmat ovat aina A-ikäisiä pelaajia. Keväällä 2016 seurassa otettiin jälleen yksi askel edemmäs tyttöjunioreiden kehittämisessä, kun O2-Jyväskylä aloitti Keski-Suomen alueen ensimmäisen Tyttö Akatemian toiminnan.

Tyttö Akatemian ensimmäiset askeleet

Tyttö Akatemian kehittäminen alkoi jo kevättalvella 2016, jolloin seuran tyttöpuolen toimihenkilöt istuutuivat alas pohtimaan seuran seuraavaa askelta tyttösalibandyssa. Tiedossa oli, että monet B-ikäiset tytöt kasvaisivat tulevalle kaudelle A-ikäisiksi, joten ainakin A-tytöt olisi perustettava.
-Samalla tiedostimme, ettei meillä olisi kuitenkaan tarpeeksi pelkästään A-ikäisiä pelaajia, jolloin ajatus B- ja A-tyttöjen yhdistämisestä syntyi, kertoo Akatemian apuvalmentaja Satu Pöntinen.

Käytännön tasolla Tyttö Akatemiassa siis yhdistetään B- ja A-ikäiset juniorit, jolloin pelaajarinki on laaja ja ajatuksena onkin, että samat tyttöpelaajat pelaisivat mahdollisimman kauan yhdessä.
-On tutkittu, että mikäli pelaajat pelaavat pitkään yhdessä, heidän pelaaminen käy fyysisesti taloudellisemmaksi kun tietää täsmälleen mitä muut pelaajat kentällä tekee. Syöttöjä pystyy antamaan melkeinpä silmät kiinni ja pelaaminen käy rohkeammaksi, Pöntinen kertoo.
Akatemian pelaajiston ikäjakauma on suuri nuorimmaisten ollessa 2002-syntyneitä ja vanhimmat 1997-syntyneitä.
-Ikäero ei ole mikään ongelma, sillä sama tilannehan tytöillä tulee mahdollisesti olemaan sitten tulevaisuudessa naisten joukkueessa, jossa ikäerot saattavat olla vieläkin suurempia. Tämä on vain hyvää harjoitusta tytöille kuinka toimia eri-ikäisten pelaajien kanssa, Pöntinen hymyilee.

-Toimintamme keskittyy viemään pelaajia kohti urheilullisuutta sekä tyttö- ja naissalibandyn huippua, kuitenkaan unohtamatta sitä faktaa, että harjoittelun ja pelaamisen pitää olla mukavaa. Pelaajien hyvinvointi, niin henkinen kuin fyysinen, on meille ensisijaista, Pöntinen toteaa. –Meillä on aina korostettu joukkuehengen ja positiivisen fiiliksen merkitystä, eikä sitä olla tässäkään vaiheessa unohdettu.

 

Kesä toi mukanaan uusia tuttavuuksia ja mahdollisuuksia

Tyttö Akatemian toiminta käynnistettiin toukokuussa ja kesäharjoitukset ovat pyörineet siitä asti täydellä teholla. Kesän myötä joukkueen valmennustiimikin alkoi hiljalleen hahmottua ja joukkueesta löytyy tällä hetkellä monipuolinen valmennusporukka. Mukana on yhteensä viisi lajivalmentajaa, kaksi fysiikkavalmentajaa sekä maalivahtivalmentaja.
-Pakko sanoa ettei tyytyväisempi voisi olla. Valmennustiimimme koostuu monipuolisesta osaamisesta ja jokaisella valmentajalla on ne omat vahvuusalueensa, joita pyritään hyödyntämään maksimaalisesti, Pöntinen kertaa.

Toukokuussa Akatemian matkaan lähtivät ensimmäisenä Saarijärveltä kotoisin olevat sisarukset Mikko Tapper ja Jenni Raatikainen. Molemmilta löytyy aiempaa valmennuskokemusta sekä pelaajakokemusta, ja kun tuli mahdollisuus lähteä Akatemian matkaan, eivät kumpikaan pystyneet kieltäytymään.
-Akatemia on Keski-Suomalaisessa tyttösalibandyssa huikea juttu, joka varmasti auttaa lahjakkaita tyttöjä eteenpäin. Eihän tällaisesta mahdollisuudesta voinut olla kiinnostumatta, Tapper hehkuttaa.
-Myös minua kiinnosti heti Akatemiaan mukaan lähteminen, toki pieniä järjestelyitä sai tehdä jotta aikaa valmentamiselle löytyi, kahden pienen lapsen äiti Raatikainen naurahtaa. –Ensimmäisten tyttöjen reenien jälkeen fiilis valmentamiseen vain vahvistui ja tekemisen ollessa hyvällä tasolla päätin lähteä toimintaan mukaan.

Pian kesäkuun koittaessa mukaan tyttöjen valmennukseen lähti myös pitkän yleisurheilutaustan omaava ja vuosia salibandya pelannut Sallamari Koskinen. Alun perin Pohjanmaan lakeuksilta lähtöisin oleva Sallamari innostui tyttöjen ahkerasta työmoraalista sekä hyvästä fiiliksestä harjoituksissa.
-Mukava päästä taas lajin pariin pienen tauon jälkeen ja auttaa tyttöjä kehittymään. Näen myös O2-Jyväskylän kasvavana seurana joka panostaa junioreihin, joten on hienoa olla toiminnassa mukana, Sallamari kertoo.
Joukkue pyrkii hyödyntämään Sallamarin kokemusta ja tietämystä yleisurheilun puolelta mahdollisimman paljon. Esimerkiksi alku- ja loppuverryttelyt sekä kauden aikana lajin oheiset fysiikat kuuluvat Sallamarin vetoalueeseen.

 

Päävalmentaja suoraan Mikkelistä

Vaikkakin valmennustiimi alkoi hiljalleen löytää uomiinsa, oli Akatemiaan vielä haussa päävalmentaja. Tähän pestiin löytyi yllättävienkin mutkien kautta Mikkelin salibandypersoona Kari Saukkonen. Pitkän valmentajauran Mikkelin Hatsinassa tehnyt konkarivalmentaja on nähty myös 1999-syntyneiden tyttöjen ikäluokkavalmentajana.
-Kysely liittymisestä Akatemiaan tuli minulle juuri oikeaan aikaan. Akatemian motivoituneet tyttöjuniorit sekä O2-Jyväskylän hyvin hoidettu seura kiinnostivat sen verta, että lähdin hommaan mukaan, Saukkonen kertoo.

Saukkonen on ollut Akatemian toiminnassa mukana viimeiset kolme viikkoa ja on ollut hyvin tyytyväinen näkemäänsä.
-Pelaajat vaikuttavat sitoutuneilta ja halukkailta kehittymään. Vaikka oma tekeminen onkin vielä alkutekijöissään, vaikuttaa toiminta silti napakasti suunnitellulta ja näin ollen tuleminen joukkueen tekemisiin on ollut varsin helppoa.
Pöntinen kokee Saukkosen tulon äärimmäisen tärkeänä niin Akatemialle kuin koko seurallekin.
-Olemme työskennelleet Kapon kanssa nyt muutaman viikon yhdessä, ja tuntuu että olen oppinut valmentamisesta enemmän kuin koko menneellä kaudella, Pöntinen naurahtaa. –Tuon tasoisen valmentajan liittyminen joukkueeseemme on kullan arvoinen asia. Kapolla on paljon lajitietämystä, kokemusta, mutta myös yhtälailla halua kehittää itseään jatkuvasti.

Kohti A-tyttöjen SM-karsintoja ja B-tyttöjen aluesarjan alkua

Tyttö Akatemian A-tytöt osallistuvat elokuun lopussa SM-karsintoihin, jotka pelataan Jyväskylässä Palokan koulukeskuksessa 27-28.8. Kyseiseen viikonloppuun on valmistauduttu koko pitkä kesä ja hiljalleen työnteon hedelmää on poimittavissa.
-Tyttöjen kehitys on ollut kesän aikana jälleen kerran huimaa. Eniten kehitystä on tullut urheilijana elämisessä: ensimmäistä kertaa ikinä harjoitteluumme on kuulunut niin aamu- kuin iltaharjoitukset. Jo pelkästään näiden kautta tyttöjen on täytynyt oppia syömään ja lepäämään tarpeeksi jotta jaksavat, ja samalla venyttelyt ovat tulleet kanssa kesän aikana tutuksi, Pöntinen hymyilee.
Myös muut valmentajat komppaavat Pöntistä.
-Tytöt ovat harjoitelleet erittäin laadukkaasti ja motivaatiota harjoitteluun tuntuu löytyvän kovasti. Pelaamista palvelevaa kehitystä on varmasti tapahtunut, Tapper kehuu.
-Kyllä tällä harjoittelumäärällä tyttöjen fysiikka on ainakin kohdillansa, melko kovassa kunnossa suurin osa tytöistä on, Raatikainen naurahtaa.
Koskinen tukee muita valmentajia kertomalla, että tyttöjen tekeminen on ollut työntäyteistä, mutta rentoa. –Kyllä tyttöjen tekemistä on ollut ilo seurata vierestä, huikeita ihmisiä!

Viimeisimpänä silauksena Akatemian valmennukseen liittyi heinäkuun lopulla maalivahtivalmentaja Jaakko Andersson. Jaakon vastuulla on kehittää maalivahteja yksilöinä, mutta tuoda myös samalla muille lajivalmentajille maalivahdin näkökulmaa harjoituksiin mukaan.
-Liian usein harjoituksissa mietitään vain kenttäpelaajia ja maalivahti jää toissijaiseksi. Jaakon mukaan tuleminen tarkoittaa sitä, että maalivahtimme saa ensinnäkin laadukasta valmennusta, mutta samalla meitä lajivalmentajia opetetaan ottamaan jatkuvasti myös maalivahdit huomioon, Pöntinen kertaa. –Itse olen hyvin innoissani, että Jaakko on mukana. Innolla odotan, mitä hän saa tyttöjen kanssa aikaiseksi!

B-tyttöjen sarja alkaa syyskuun lopulla, joten elokuu mennään hyvin A-tyttöjen tapahtumien mukaan. Pöntisen mukaan A-tyttöjen pääseminen SM-sarjaan olisi koko seuran tyttöjunioripuolelle iso juttu, joten karsintaviikonloppuun panostetaan todenteolla.
-Elokuu mennään täysin katseet karsinnoissa. Meillä on paljon erilaisia tapahtumia, niin reenipelejä kuin myös erilaisia joukkueiltoja, jotta olisimme mahdollisimman valmiita kun elokuun viimeinen viikonloppu koittaa.
Syyskuussa Akatemia siirtää katseet B-tyttöjen sarjan alkuun ja hakeekin B-tytöille paljon reenipelejä alle.
-Akatemian tarkoitus on panostaa ihan yhtälailla B- kuin A-tyttöihinkin. Elokuussa painotetaan A-tyttöjä ja syyskuussa taas B-tyttöjä. Näin molemmat joukkueet saavat aikaa valmistautua rauhassa kauden alkuun, Pöntinen toteaa.
Akatemialla olisi ollut mahdollisuus osallistua myös B-tyttöjen SM-karsintoihin, mutta joukkue ilmoitettiin kuitenkin aluesarjaan viime vuoden tapaan.
-Päätimme jo keväällä, ettei B-tytöt osallistu SM-karsintoihin, koska koimme että haukkaisimme silloin liian ison palan. Akatemia on vasta alkutekijöissään ja siksi pitääkin edetä askel kerrallaan. B-tyttöjen aluesarjakin on kovatasoinen, joten sieltä saadaan oikein hyviä pelejä!

 

Tyttö Akatemia tiedottaa A-tyttöjen SM-karsinnoista vielä lähempänä elokuun loppua. Ole siis kuulolla ja tiedät mitä joukkueessa tapahtuu!

05.08.2016

Share |