M1: Kotituplasta jäi käteen tappio ja voitto

01/08/2019 - 15:02

Miehet edustus

Etelä-Suomen vieraat eivät päässeet Palokassa helpolla.

Miesten edustusjoukkue pelasi viime viikonloppuna vuoden 2019 ensimmäiset ottelunsa Divarissa, kun Palokan koulukeskuksella vierailivat lauantaina Loviisan Tor ja sunnuntaina EräViikingit Akatemia. Molemmat joukkueet oli O2-Jyväskylä kaatanut kauden avausviikonloppuna vieraissa, joten todella mielenkiintoiset pelit oli luvassa.

O2JKL - Loviisan Tor 4 - 6 (3-1, 0-0, 1-5)

Lauantain otteluun oli saapunut runsaasti myös vierasjoukkueen kannattajia Loviisasta, jotka pitivätkin hyvää mekkalaa heti ottelun alusta lähtien. Ottelun alkuminuutit olivatkin Loviisan hallintaa, mutta O2-Jyväskylän maalissa #84 Tommi Kauppinen venytti heti alkuminuuteilla muutaman tärkeän torjunnan. Ja avausmaalia saikin juhlia hieman yllättäen kotijoukkue, kun vastahyökkäyksestä #17 Kaarlo Mahlberg pääsi rankaisemaan keskustasta ajassa 6.15. Loviisan tasoitus tulee kuitenkin vain reilun minuutin kuluttua, kun jyväskyläläisyleisölle tuttu Aki Kolari tarjoilee maalin takaa ja Asko Santero sutii maalin edustalta pelin tasoihin. Erän puolivälin tienoilla Loviisan kokenut Andreas Hietala ottaa jäähyn ja sitä seuranneesta ylivoimasta Äyät rankaisee, kun #73 Markus Manninen ampuu lyhyellä, mutta tulisella kantilla pallon oikealta puolelta takakulmaan ja lukemiksi 2-1! Ja ajassa 14.19 muuttuvat lukemat puolestaan jo 3-1:een, kun #8 Iiro Kinnunen pääsee ampumaan terävän vastahyökkäyksen päätteeksi keskikaistalta lähes samaan paikkaan, kuin edellinenkin maali oli mennyt. Loppuerä mennään melkoista hurlumheitä päästä päähän, mutta molemmat veskarit poimivat tarvittavat torjunnat ja lukemista 3-1 siirrytään myös erätauolle.

Toisessa erässä riitti kyllä tapahtumia ja maalipaikkoja, kun ensimmäisen erän päästä päähän aaltoillut peli jatkui, mutta maaleja ei erässä nähty ainuttakaan, siitä pitivät huolen isäntien maalissa Tommi ja vieraiden puolella Henri Haapaniemi. Molemmat joukkueet pääsivät erässä koittamaan ylivoimaa, vierailijat jopa lähes täyden kaksiminuuttisen 5vs3- peliä, mutta alivoimatkin olivat rautaa ja päätöserään lähdettiin myös tilanteesta 3-1.

Kolmas erä alkaa sitten vieraiden vahvalla painostuksella ja ajassa 41.57 Loviisan pörssikärki Jesse Tolvanen pääsee nostamaan maalin edestä lukemat 3-2:een. Tämän jälkeen on taas molemmilla joukkueilla paikkansa, kunnes ajassa 47.23 vasta kauden toista otteluaan pelannut kokenut Jonas Hällfors pääsee ampumaan keskeltä pelin tasoihin. Tästä kuitenkin kuluu vain pari minuuttia niin, ottelun toisella maalillaan ja jo neljännellä tehopisteellään Iiro laukoo keskikaistalta Äyät jälleen johtoon, kun kellossa on jäljellä vielä reilu kymmenen minuuttia. Tämä johto kestää kuitenkin ainoastaan minuutin ja yhden sekunnin, kunnes Loviisan siirtää uudelleen tasoihin Jonathan Flinck vasemmalta puolelta laukauksella takakulmaan. Viimeiselle vitoselle lähdettäessä molemmilla joukkueilla on paikkansa kääntää peliä itselleen, mutta ratkaisu nähdään käytännössä, kun ajassa 55.40 O2-Jyväskylän pelaaja kulmatilanteesta jäähylle, ja reilun minuutin ylivoiman jälkeen vieraat osuvat, kun Tatu Könönen ampuu kahden O2- pelaajan peitosta ohi pallon verkkoon ja lukemiksi 4-5. Hetki pelataan maalin jälkeen, kunnes vierailijat ottavat aikalisänsä ja pelin jatkuessa isännät lähtevät hakemaan maalia ilman maalivahtia pelaten. Ottelun viimeseksi jäävä 4-6 maali nähdään ajassa 58.51, kun Jesse Tolvasen roikkupallo karkaa isäntien alimmalta pelaajalta ja Jonathan Flinck pääsee kuittamaan loppuluvut tyhjiin maalin edestä. Isänniltä nähdään viimeisille sekunneille asti vielä hyvä myllytys Torin päässä, mutta viereiden peittopeli on ratkaisevilla hetkillä terästä ja summerin soidessa Tor kuittaa voiton ja täydet sarjapisteet loppuluvuin 4-6.

Ottelun tilastot

"Oli kyllä hieno peli ja oltiin lirissä kaksi erää, mutta onneksi todella hieno kolmas erä ja pystyttiin kääntämään hieno voitto tästä. Iso voitto meille, vaikea paikka pelata ja vastustaja oli tänään todella hyvä", kommentoi vieraiden puolelta päävalmentaja Peik Salminen antaen tunnustusta myös hienosti taistelleelle kotijoukkueelle.

"Puhuttiin, että kahden maalin johto on pahin mahdollinen ja luotettiin siihen, ja näinhän juuri olikin. Tänään oltiin fiksuja, ja vaikka oltiinkin pari maalia tappiolla, niin ei tehty hirveästi muutoksia; meillä oli kuitenkin todella paljon maalipaikkoja toisessa erässä, mutta ei saatu vaan sisään. Kolmannessa saatiin ja hienoi voitto sitä kautta", Salminen jatkoi kysyttäessä syytä joukkueen hienoon ilmeen muutokseen päätöserään.

O2JKL - EV Akatemia 11 - 5 (4-2, 0-0, 7-3)

Mutta mahdollisuus voiton hakemiseen siunaantui hewti seuraavana päivänä, kun toinen Etelä-Suomen vierailija EV Akatemia saapui Palokkaan. He olivat edellisenä päivänä hakeneet Nurmosta jatkoaikavoiton Jymyä vastaan, joten haaste oli varmasti oleva kova O2-Jyväskylälle myös nyt.

Ja jäälleen nähdään aika samanlainen erän aloitus, kun nähtiin edellisenäkin päivänä, kun ensimmäiset vaihdot mennään täysin vieraiden komennossa, vaikkakaan EV Akatemia ei kovin vaarallisia maalitontteja pysty luomaan, mutta avausmaalin, sen iskee kotijoukkue ajassa 2.57 #21 Miika Huusko pääsee kanttaamaan vasemmalta pallon maaliin ja iskemään isännät jo aikaisessa vaiheessa johtoon. Ja seuraavaa osumaa ei tarvitsekkaan odotella kuin 12 sekuntia, kun O2-Jyväskylän ykkösketju iskee, #5 Joni Lempinen tarjoilee maalin edessä vasemmalta oikealle #17 Kaarlo Mahlbergille ja tällä on helppo työ sijoittaa pallo puolityhjään maaliin. Todella hyvän alun jälkeen meininki hieman tasaantuu, vaikka isännät pitävätkin hallinnan nyt itsellään. Erän puolivälin jälkeen Ampparipelaajaa rikotaan maalintekotilanteessa, ja päivän ensimmäinen ylivoima on tosiasia. Sitä keretään pelata vain 35 sekuntia, kunnes Mahlbergin veljekset rankaisevat, Kaarlo tarjoilee keskustaan ja #13 Alvar Mahlberg napauttaa keskeltä pallon verkkoon. Ja kolmisen minuuttia myöhemmin isketään taululle jo lukemat 4-0, kun edellisen päivän pörssikuningas #8 Iiro Kinnunen nousee terävästi oikealta ja ampuu pallon vastustamattomasti takakulmaan ohi ErVi- vahti Sakari Pulkkisen. Sitten kuitenkin isäntien pelaaminen hieman hidastuu erän loppuun, ja vieraat osittavat, että siihen ei todellakaan olisi ollut varaa, sillä vieraat iskevät viimeisen kolmen minuutin aikana kahdesti; ensin osuu komealla yksilösuorituksella vasenta laitaa pitkin Aaro Pohjanmaa ajassa 17.05 ja 2-4 kavennuksen iskee oikealta Remu Kultanen. Näin erätuolle siirrytään ainoastaan lukemista 4-2, vaikka parempaankin oli mahdollisuudet, sillä erän hallinta oli ensimmäisiä ja viimeisiä pariminuuttsia lukuunottamatta täysin isännillä.

Toisen erän tarina on hyvin eilisen kaltainen, sillä siinä molemmilla on maalipaikkoja, mutta osumia ei nähdä. Etenkin vierailla on muutama huipputontti ja yksi ylivoima, joista joukkue ei kuitenkaan onnistu erässä kahdeksaa kertaa torjunutta Tommi Kauppista yllättämään. Amppareillakin on erässä pari hyvää tonttia, mutta 0-0 erä mairittelee silti kotijoukkuetta hieman, sillä lukemat olisivat voineet olla myös synkemmät. Nyt kuitenkin päätöserään päästään eilisen kaltaisesta parin maalin johtoasemasta.

Ja kolmannen erän alku onkin varsin villi, sillä jo ensimmäiseen neljään minuuttiin ovat molemmat joukkueet osuneet jo kahdesti. Lopulta kymmenen maalin karkeloiksi edenneen kolmannen erän maalitehtailun aloitaa ajassa 40.39 Iiro, kun pallo uppoaa tutuilta jalansijoilta lähes samaan paikkaankin kuin edelliset ja lukemat 5-2:een. EV Akatemian Atte Niskanen kuittaa kuitenkin vain 19 sekunnin päästä maalinedustalta vieraat jälleen kahden maalin päähän. Maalin päähän vieraat pääsevät nousemaan ylivoimalla ajassa 42.41, kun kotijoukkueen mailan nostamisesta tullutta jäähyä kerkeää kulua vain kuusi sekuntia; Konsta Kupela tarjoilee poikittaissyötön vasemmalle Juho Niinikoskelle ja vieraiden kauden pörssikärki ampuu suoraan syötöstä pallon verkkoon. Tasan minuutti kuitenkin vieraiden kavennuksesta tulee heille myöskin seuraava jäähy, tällä kertaa syynä väärä etäisyys. Ja kyllähän vaan O2-Jyväskylän todella myrkyllinen ylivoima puree jälleen, kun #82 Joonas Lundell tinttaa vasemmalta pallon etukulmasta juuri ja juuri verkkoon, lukemat näin 6-4:ään. Mutta nyt ei päästetäkkään enää vieraita hivuttautumaan lähemmäksi, vaan parin minuutin kuluttua nähdään Amppareilta pari peräkkäistä kauden ensimmäistä maalia, kun ensin ajassa 46.23 #52 Timo Takanen napauttaa viivasta yllättävällä vedolla kauden avausmaalinsa ja minuuttia myöhemmin MM-kisoissa Saksan paidassa viilettänyt #18 Joel Wenning puolestaan pääsee laukomaan kauden ensimmäisensä. Erän puolivälissä kotijoukkueelle vihelltetään jäähy, josta reilun puolen minuutin ylivoimapelin jälkeen EV Akatemian Miikka Martikainen kaventaa takatolpalta lukemiksi vielä 8-5. Ampparit eivät kuitenkaan anna pelinsä hyytyä, vaan noin puolitoista minuuttia myöhemmin #33 Iiro Pieviläinen pääsee rankaisemaan vastahyökkäyksestä jo hieman riskilläkin hyökännyttä vierailijaa vastaan ja iskemään terävällä laukauksella lukemat 9-5:een, kun varsinaista peliaikaa on jäljellä hieman alle kahdeksan minuuttia. Viimeiselle vitoselle Ampparit pääsevät siirtymään ylivoimalla, kun digitaalit iskevät aikaan 55.46, iskee kentän puolella viikonlopun pörssipelaaja Iiro Kinnunen ottelun kolmannen maalinsa ja yhdeksännen tehopisteensä, kun hän sutaisee Joonas Lundellin viivavedosta tulleen reboundin verkon perukoille. Vieraat lähtevät tämän jälkeen hakemaan kavennuksia vielä ilman maalivahtia ja ajassa 57.27 tarjotaan heille myös vielä ylivoima- aikaa. Kumpikaan ei kuitenkaan tuota vieraille lisämaaleja, sen sijaan juuri päätösminuutille siirryttäessä kotijoukkue saa vastahyökkäyksen alivoimalla, josta Iiro Pieviläinen tarjoilee ja Joel Wenning pääsee iskemään samantien otelun sekä kauden toisen maalinsa ja ottelun loppulukemat 11-5:een. Pian soi summeri ja niin kotiyleisö kuin kotijoukkuekkin saavat tuulettaa pitkästä aikaa kotivoittoa!

EV Akatemian päävalmentaja Tomi Rastas summasi ottelun näin:

"Eka erä oltiin kyllä aika telineissä, ei päästy peliin mukaan ollenkaan ja ensimmäinen kymppi oltiin täysin vastaan tulijoita, hävittiin kaikki kaksinkamppailut ja juoksukisat kentällä. Vikalla kympillä päästiin vähän paremmin peliin mukaan, ja tehtiin pari maaliakin. Toiseen erään olin muuten tyytyväinen, mutta ei saatu vain maaleja aikaan; toinen erä hallittiin ja saatiin tilanteita luotua, mutta ei pistetty paikoista sisään. Toinen erä oli mielestäni pelin kulminaatipiste, kun ei päästy tarpeeksi lähelle siinä. Kolmannessa erässä pysristeltiin alku hyvin, mutta sitten O2 pääsi rankomaan meidän virheistä ja he olivat todella tehokkaita tänään, ja kyllä O2 selkeästi parempi joukkue oli tänään.

O2-Jyväskylän päävalmentaja Ilkka Peltonen tiivisti viikonlopun seuraavanlaisesti:

"Valmistavat asiat tehtiin koko tuplaviikonloppua ajatellen, ja tämä toinen peli tuli todella nopeasti eilisen jälkeen. Hyvä startti saatiin tauon jälkeen; eka erä oli täysin meidän, toinen erä sitten vähän ohi- erä ja sitten rutinoitunut vastustaja nousi tasoihin ja kolikko olisi voinut kääntyä kummalle puolelle tahansa. Harmittava jäähy siihen loppuun, mikä ratkaisi käytännössä pelin. Siitä jatkettiin sitten tähän päivään, jossa eka erä oli myöskin erittäin hyvä; ehkä liian helppo alku, sillä jalka nousi vähän kaasulta, ja kaveri sai siihen pari onnenkantamoista ja peli oli taas auki. Toinen erä oli taas eiliseen tapaan ohi- erä. Mutta se mistä opimme eilen, niin kolmanteen erään saimme nostettua omaa tekemisen tasoamme, ja saimme tarvittavat maalit, mitkä käytännössä katkaisi selkärangan vastustajalta. Hyvä tasonnosto viimeiseen erään, ja tästä on hyvä lähteä ensi viikonloppuun.

Viikonlopun ehdoton ykköstähti oli isäntien #8 Iiro Kinnunen, joka summasi kahteen peliin yhteensä tehot 5+4.

"Lauantaina päivällä oli vielä vähän epävarmaa, pystyykö Iiro pelaamaan ollenkaan, mutta joskus näin käy, että käydään vähän aallonpohjalla ja sitten tullaan taustalta ohi, hyvä että Iiro sai onnistumisen tähän viikonloppuun, oli yksittäisistä pelaajista kyllä selkeästi meidän paras", Peltonen kommentoi Iiron erittäin onnistunutta viikonloppua.

Valmentajien kommentit sekä Aki Kolarin (Loviisan Tor), Iiro Kinnusen, Atte Niskasen (EV Akatemia) ja Juha-Pekka Mannisen erätaukohaastattelut voit käydä tuttuun tapaan katsomassa ja kuuntelemassa o2jkl Instagram- tilin IG-TV:stä.

Näin tuplaviikonloppu päättyy kuitenkin ansaitusti hienoon voittoon, ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Ensi viikonloppuna 12.-13.1. olisi taas tuplaviikonloppu edessä, kun lauantaina matkaamme Sipooseen ÅIF:n vieraaksi ja sunnuntaina Palokkaan saapuu vieraaksemme Nurmon Jymy.