B-tyttöjen joukkue valmiina kauden alkuun

O2-Jyväskylän B-tytöt pääsevät tulevan viikonlopun sunnuntaina tositoimiin, kun Sisä-Suomen aluesarja potkaistaan käyntiin Ylöjärvellä. Alkavaan kauteen on valmistauduttu jo monta kuukautta ja uudistunut joukkue onkin ottanut vahvoja harppauksia eteenpäin kesän aikana. Joukkue on asettanut itselleen tavoitteeksi kevään sm-karsinnat sekä sitä kautta B-tyttöjen sm-sarjan ja tämän tavoitteen eteen tehdään töitä tinkimättömästi.

Takana monipuolinen ja opettavainen kesä

Tämä joukkue on jo tehnyt seurahistoriaa olemalla seuran ihka ensimmäinen B-tyttöjen joukkue. Kyseistä joukkuetta aloitettiin kasaamaan viime keväänä ja jo silloin joukkueelle asetettiin yhteinen pitkän tähtäimen tavoite: B-tyttöjen sm-sarja.
-Tuossa kesäkuun puolella kun joukkueemme alkoi hahmottumaan kunnolla nähtiin heti, kuinka iso potentiaali tässä porukassa on. Olisi hölmöä asettaa kauden päätavoite yhtään alemmaksi, toteaa joukkueen päävalmentaja Satu Pöntinen. –Tottakai meillä on myös pienempiä välitavoitteita, joiden kautta lähdetään sitten kipuamaan kohti tuota päätavoitetta.

Joukkue on harjoitellut yhdessä läpi kesän runsaasti ja monipuolisesti. Harjoituksia on ollut toisinaan jopa 4-5 kertaa viikkoon ja tytöille on tullut tutuksi niin Laajavuoren rinteet kuin Vaajakosken painisali.
-Joo, aika hyvällä temmollahan tytöt ovat tämän kesän vetäneet. Alkukesästä totuteltiin fysiikkaharjoitteluun ja ylipäätänsä urheilijan elämään. Siitä sitten hiljalleen alettiin nostamaan tehoja ja kyllähän aika moni näistä tytöistä ovat ylittäneet itsensä tänä kesänä, Pöntinen hymyilee.
-Parhaiten kesästä jäi mieleen paini- ja kehonhallintareenit, joissa tytöt pääsivät kokeilemaan mm. voltteja ja kaverin selättämistä mattoon. Näissä tapahtumissa tytöt ylittivät itsensä monesti uskaltaessaan kokeilla mitä haasteellisimpia liikkeitä. Näistä reeneistä otetut kuvamateriaalit naurattavat varmasti vielä myöhemminkin.
Mennyt kesä antoi myös muutamille joukkueen tytöille täysin uuden mahdollisuuden kehittyä, kun ovet naisten liigajoukkueen harjoitusrinkiin avautuivat.
-Meiltä käy viisi kenttäpelaajaa (Kiia-Mari Avikainen, Veera-Maria Jalkanen, Noora Peltola, Jessica Lustig ja Sara Huhtala) sekä yksi maalivahti (Alina Laitinen) seuramme naisten edustusjoukkueen mukana harjoittelemassa ja muutama tyttö myös pelaamassa. Olemmekin tehneet todella paljon yhteistyötä edustusjoukkueen lisäksi myös seuramme naisten kakkosjoukkueen kanssa harjoittelemalla kerran viikossa yhdessä. Tästä on ollut todella paljon hyötyä joukkueellemme, iso kiitos siitä siis heille, Pöntinen kiittelee.

Maalivahtivalmentaja Ilkka Siiki komppaa Pöntistä ja toteaa joukkueen kehittyneen kesän aikana todella paljon.
-Kesän alussa meillä oli vain kasa pelaajia, kun nyt meillä on joukkue isolla J:llä. Maalivahtien kanssa ollaan tehty kesällä paljon hommia ja molemmat (Alina ja Miisa Salminen) ovat menneet hurjasti eteenpäin. Vielä totta kai on hommia tehtävänä, varsinkin henkisellä puolella, mutta hyvältä näyttää, Siiki toteaa tyytyväisenä.
Kysyttäessä millaiset maalivahdit B-tytöillä nähdään tulevana kautena, vastaa Siiki hyvinkin varmasti:
-Nähdään ja kuullaan. Ollaan harjoiteltu tyttöjen kanssa paljon äänenkäyttöä ja uskallusta ohjata kenttäpelaajia. Näemme myös varmasti nopeaa liikkumista sekä perusvarmuutta. Ei pitäisi jäädä tällä kaudella maalivahdeista mitään kiinni.

Joukkueessa hyvä fiilis ja tekemisen meininki

Joukkue on valmistautunut paitsi fyysisesti myös henkisesti tulevaan kauteen: paljon on työstetty joukkuehenkeä erilaisten joukkueiltojen sekä tapahtumien kautta.
-Kesällä teimme paljon asioita porukalla, kävimme muuan muassa pelaamassa pesäpalloa naisten edustuspelaajien kanssa, pidimme yhdet fysiikkareenit järvessä, kävimme rannalla pelailemassa eri pelejä ja kaikkea muuta. Nämä tapahtumat yhdistivät joukkuetta todella paljon, Pöntinen toteaa.
-Elokuun alussa pidimme viimeistelyleiriviikonlopun Mikkelissä ja pelasimme yhteensä kolme harjoitusottelua Hatsinaa vastaan. Tuon viikonlopun aikana joukkue hitsautui lopullisesti yhteen, varsinkin kun veimme tytöt yhtenä yönä silmät sidottuina makaamaan rantahietikolle ja teimme siinä sitten erilaisia luottamustehtäviä. Se oli varmasti hetki, minkä tytöt muistavat pitkään, osa hyvällä ja osa pahalla, Pöntinen nauraa pilke silmäkulmassa.

Hyvästä joukkuehengestä ja sen merkityksestä on puhuttu joukkueessa pitkään. Valmennus on pyrkinyt korostamaan joukkuehengen merkitystä peleissä ja ylipäätänsä kaikessa tekemisessä.
-Faktahan on se, että kaikesta huolimatta tämän homman pitää olla hauskaa ja parhaimmillaan joukkue tuntuu kuin toiselta perheeltä. Hyvä joukkuehenki saattaa olla yksi kovimmista aseista, mitä joukkueella voi olla ja se myös saattaa ratkaista monia tiukkoja pelejäkin.
Joukkueen kapteenisto Noora Peltola, Jessica Lustig ja Maija Peltokangas toteavat samoin.
-Joukkueessa on tällä hetkellä todella hyvä ja odottava fiilis. Meillä on tosi hauskaa reeneissä ja jokainen pelaaja on täysillä mukana kaikessa mitä ikinä tehdäänkään.
Puhuttaessa kauden alkamisesta kapteenisto myöntää, että pientä jännitystä on myös havaittavissa. Joukkueen lohko on todella kova, sillä lohkon muut joukkueet olivat ainakin viime kaudella aluesarjojen kärkisakkeja. Tällä kaudella varsinkin RSS Panthers pärjäsi oikein mallikkaasti sm-karsinnoissa, joten kovia pelejä on tiedossa.
-Kauteen lähdetään hyvällä fiiliksellä, totta kai vähän jännittää, mutta se kuuluu asiaan, Peltokangas toteaa hymyillen.
-Kyllähän tätä kauden alkua on jo odotettukin, Peltola komppaa.
-Kiva lähteä pelaamaan ja odotettavissa on kovia vääntöjä sekä fyysistä pelaamista, Lustig intoilee.

Alla monia ja varsin erilaisia harjoituspelejä

-Kauden koviin peleihin ollaan valmistauduttu myös pelaamalla paljon harjoituspelejä. Näin ollaan saatu tytöille pelirutiinia ja totuttu myös omiin kenttäkavereihin paremmin, Pöntinen kertoo.
-Harjoituspelien vastustajat ovat olleet hyvinkin erilaisia, jotta löydettäisiin se oma pelitaso vastustajasta huolimatta. Ollaan pelattu niin poikia vastaan kuin myös reilusti vanhempia naisia vastaan. Mainittakoon muuan muassa voitto Tipasta, joka pelaa naisten II-divisioonaa.
Viimeksi tämän viikon keskiviikkona tytöt pelasivat viimeisen harjoitusottelun seuran naisten kakkosjoukkuetta vastaan, kuitenkin kokien tappion.
-Tuon pelin loppulukemilla ei ollut meille mitään merkitystä. Ainoa tarkoitus oli kokeilla viikonlopun ketjuja ja saada tytöille pelituntumaa. Peli näytti aika ajoin todella hyvältä sekä fyysiseltä, ja otetaan kuitenkin huomioon, että vastustajan riveissä vilisi monia pitkän ajan naisten sm- ja mm-tason pelaajia.

”Joka vaihto täysillä ja loppuun asti!”

Joukkueen kapteenisto lupaa katsojille, että tulevalla kaudella joukkueen peli tulee olemaan erittäinkin fyysistä sekä aktiivista, eikä periksi tulla antamaan missään tilanteessa.
-Me aiomme pitää huolta siitä, että meidän joukkue tulee saavuttamaan asettamamme kauden tavoitteen.
Kysyttäessä kuinka kapteenisto aikoo kantaa kortensa kekoon Peltokangas vastaa:
-Tsemppaamalla kaveria loppuun asti sekä näyttämällä omalla tekemisellään hyvää esimerkkiä!
-Niin ja toki pelaamalla täysillä ja viemällä jokainen tilanne loppuun asti. Tärkeää on myös luoda sitä hyvää ja taisteluhenkistä ilmapiiriä joukkueeseen läpi kauden, Peltola komppaa.
-Mikään ei ole koskaan mahdotonta, joten kovalla työllä varmasti saavutetaan tämä tavoite, Lustig näpäyttää.
-Katsotaan sunnuntaina, kuinka peleissä käy. Emme ole hirveästi pelanneet oman ikäisiä tai varsinkaan tyttöjä vastaan, niin vaikea vielä sanoa mitään, Peltokangas toteaa.

Päävalmentaja Pöntinen ja maalivahtivalmentaja Siiki komppaavat kapteenistoa.
-Varmasti tässä jännittää itse kutakin, niin meitä valmentajia, pelaajia kuin myös vastustajia. Mutta kyllähän nämä meidän tytöt sen pelaamisen haltsaavat, jos vain sitä haluavat. Luottavaisin mielin lähdetään kauden alkuun!

Näitä pelaajia kannattaa pitää kauden aikana silmällä

-On todella vaikeaa lähteä sanomaan, ketä kannattaisi pitää erityisesti silmällä. Koko joukkue on mennyt paljon kesän aikana eteenpäin! Kapteenisto toteaa yhteen ääneen.
Päävalmentaja Pöntinen kiemurtelee saman kysymyksen edessä.
-Joo, komppaan tyttöjä. Jokainen pelaaja tässä joukkueessa on tehnyt kovasti töitä sen eteen, jotta pääsisi mukaan pelaavaan kokoonpanoon tälle kaudelle, joten siinä mielessä haluaisin nostaa jokaisen tytön esille. Mutta mikäli jotakin pitää sanoa, niin tottakai kannattaa pitää silmällä näitä meidän liigatyttöjä (Avikainen, Jalkanen, Peltola, Lustig ja Huhtala). Tämä kausi tulee olemaan heille kunnollista esiinmarssia.
-Lisäksi nostaisin puolustuksesta esiin kapteenistoonkin kuuluvan Peltokankaan ja hänen lisäkseen Ella Mikkosen. Nämä tytöt ovat menneet todella paljon kesän aikana eteenpäin ja puhkeavat varmasti kauden aikana vielä enemmän kukkaan. Hyökkäyksestä kannattaa pitää silmällä pallotaitavaa Lumi Myllylää, tarkkaan vetävää Sanni Virtasta sekä ringetestä kovan fysiikan saanutta Marjukka Silvennoista.

Maalivahtivalmentaja Siiki pitää luonnollisesti omiensa puolta.
-Tytöt (Alina ja Miisa) tulevat varmasti menemään paljon eteenpäin kauden aikana, kun pelikokemusta kertyy entistä enemmän plakkariin.

Kohti maalia ja sen läpi!

Enää muutama yö kauden aloitukseen ja monet odottavat innolla B-tyttöjen pelien alkamista.
-On hienoa tajuta, millaisessa seurassa sitä saakaan tehdä valmennustyötä. Nytkin sunnuntaina mukaamme lähtee naisten edustuksen valmentaja sekä pari edustuksen pelaajaa auttamaan sekä tukemaan tyttöjä, aivan mahtavaa yhteisöllisyyttä! Pöntinen hehkuttaa.
Joskus joukkueille saatetaan myös asettaa paineita menestymisistä, mutta näistä ei Pöntinen liikoja murehdi.
-Tottakai monilla on tietynlaisia odotuksia joukkuettamme kohtaan, mutta ei niitä pidä lähteä liikaa pohtimaan. Mennään peli ja vaihto kerrallaan, ja katsotaan mitä tuleman pitää. Kaikesta huolimatta luotamme näihin tyttöihin 110% ja tiedämme mihin kaikkeen he pystyvät. Nämä ovat aivan huikeita tyttöjä, monellakin eri tapaa, ja me valmentajat seisomme heidän tukenaan tilanteessa kuin tilanteessa. Yhdessä me tätä joukkuetta kannattelemme ja yhdessä me ollaan vahvempia!

Loppuun kapteenisto lähettää vielä terveisensä salibandykatsojille:
-Tervetuloa katsomaan sankoin joukoin meidän pelejä sekä kannustamaan, varsinkin sitten kun on kotipelit tulossa!

O2-Jyväskylän B-tyttöjen aluesarjan alkulohkon pelit sekä pelipaikat:

11.10, Ylöjärven liikuntakeskus: klo 12 Classic-O2Jkl & klo 14 O2Jkl-Rss Panthers
1.11, Huhtasuon koulukeskus: klo 10 Koovee-O2Jkl & klo 13 O2Jkl-Steelers Jsb
21.11, Riihimäen urheilutalo: klo 10.30 Classic-O2Jkl & klo 12.30 O2Jkl-Rss Panthers
13.12, Spiral-Halli Tampere: klo 12 O2Jkl-Steelers Jsb & klo 14 Koovee-O2Jkl

09.10.2015

Share |