M1: Miesten kausi päättyi pettymykseen

04/08/2013 - 13:38

O2:n miesten edustusjoukkueelle jäi Divarikarsinnoista lopulta vain luu käteen, kun FBC Turku oli ratkaisevan kolmannen karsintakierroksen molemmissa otteluissa niukasti parempi. Lauantaina turkulaiset hakivat arvokkaan vierasvoiton Monnarilta lukemin 3-5(0-2,0-1,3-2), ja sunnuntaina Turussa rangaistuslaukauskilpailu osoitti lopulta länsirannikon miesten paremmuuden 7-6(2-3,2-2,2-1). Näin ollen FBC Turku nousi Divariin kaudeksi 2013-2014, ja O2:n kohtalona on hienosta kaudesta huolimatta jatkaa kakkosdivarissa myös ensi kaudella.

Lauantaina liikaa eteen

Länsirannikon lohkon voittanut FBC tiedettiin ennalta todella hankalasti voitettavaksi vastustajaksi, ja sitä se myös osoitti olevansa heti ensivihellyksestä lähtien. O2 oli lauantain ottelussa ensimmäiset kaksi erää täysin tuuliajolla, ja vaisusti kotiyleisölle esiintynyt ampiaisparvi sai olla tyytyväinen vain kolmen maalin takaa-ajoasemaan. Päätöserän alkuun Henri Pitkänen kavensi nostattaen samalla toiveita kiristä. FBC kuittasi tämän nopeasti, mutta Anssi Huismanin ja Pitkäsen maaleilla isännät kiipesivät jo maalin päähän. 3-4- tilanteessa O2 oli useaan otteeseen lähellä tasoitusta, mutta onni ei ollut matkassa, ja lopussa vanha jyväskyläläinen Antti Kauppinen kävi tekemässä tyhjiin ratkaisevan 3-5- osuman. Kaiken kaikkiaan ottelu oli pääpiirteittäin vieraiden hallussa, ja päätöserän kiristä huolimatta ”Beeceen” voittoa voi pitää ansaittuna. Vain Jaakko Kaistisen loistavat otteet isäntien maalissa etenkin kahden ensimmäisen erän aikana antoivat joukkueelle vielä mahdollisuuden nousta taistelemaan ottelun voitosta.

Sunnuntaina mentiin kovaa

Sunnuntain otteluun O2 oli juoninut hieman uusia juonia, ja ottelu olikin huomattavasti tasaisempi vääntö alusta alkaen. Kimmo Paananen vei vieraat alivoimalla johtoon Sport Gardenin runsaslukuisen yleisön harmiksi, ja isäntien ylivoimakuitin jälkeen amppareiden parhaana palkittu Jari Aromaa iski 1-2- maalin. Molemmat osuivat vielä kertaalleen erän lopulla Eino Jauhiaisen toimittua 2-3- maalin isänä.

Toisessa erässä Aromaan illan toisella tilanne oli jo 2-4, mutta FBC kiri tasoihin vain nähdäkseen Simo Saarisen vievän vieraat toisellekin erätauolle maalin johdossa. Kolmannessa FBC tuli taas tasoihin, mutta ylivoimalla Paanasen ranne lauloi ja vieraat olivat voitossa kiinni. Miika Hämäläinen oli illan viimeisen pelitilannemaalin tekijä, kun puolestaan FBC:n ylivoima toimi. 6-6- tilanteessa FBC pääsi yrittämään ratkaisua peräti kahden miehen ylivoimalla Simo Saarisen saatua todella köykäinen jäähy maalinedustilanteesta. O2 kuitenkin taisteli leijonan lailla, ja ratkaisua haettiin jatkoajalta.

Jatkoajalla O2 loi paremmat paikat, ja saadulla ylivoimalla ainoastaan maagisia otteita esittänyt FBC-vahti Jussi Kauppi piti enää isännät pelissä mukana. Maali jäi kuitenkin saamatta, ja ratkaisu siirtyi lopulta rankkareille. Niissä Anssi Ala-Nissilä ja Eerik Marttila onnistuivat turkulaisilta, ja kun tiukassa paikassa ainoastaan Jari Aromaan pää kesti vierailta, juhli FBC Turku divarinousua. Jaakko Kaistinen pelasi maalissa jälleen loistavan ottelun Kaupin tavoin, ja 40 torjuntaa sisälsivät tukun ällistyttäviä pelastuksia.

Tiivistettynä sunnuntain ottelu oli todella vauhdikas, viihdyttävä, loistavatunnelmainen ja yleisöönmenevä ykkösdivaritasoinen ottelu, jossa pelasivat vastakkain ehkä kaksi tämän kauden valtakunnan parasta kakkosdivarijoukkuetta. Karsintakaavion oltua tällä kertaa tällainen joukkueet joutuivat nyt kuitenkin vastakkain, ja toinen erittäin hyvä joukkue jäi ilman divaripaikkaa. FBC Turku oli molemmissa otteluissa pallollisesti hallitsevampi osapuoli, ja he ansaitsivat nousunsa. Onnea Turkuun ja tsemppiä jatkoon! Nuori ja lahjakas ryhmä tulee varmasti pärjäämään Divarissa.

Liitossa olisi ehkä syytä miettiä kakkosdivaria vielä kerran uudelleen. Nykyinen lohkojako on liian suppea, eikä hyville joukkueille tule kauden aikana tarpeeksi laadukkaita otteluita. Vuoden jynssääminen pääosin heikkotasoisia pelejä vain sitä varten, että pääsee pelaamaan muutaman kovan pelin keväällä, ei palvele lajia ja sen viemistä eteenpäin. Näin ollen lohkojen vähentäminen kustannuksien lisääntymisenkin uhalla olisi ainoa oikea ratkaisu, mikäli kakkosdivisioonaa halutaan kehittää eteenpäin pelailusarjasta kilpailullisemmaksi sarjaksi. Lisäksi karsintasysteemi ei ole toimiva, ja vielä ensi kaudellakaan ei Divarissa välttämättä nähdä neljäätoista sinne kuuluvaa joukkuetta.

Pikainen kausianalyysi

O2:n valmentaja Ilkka Peltonen summasi viikonlopun pettymystä ja kulunutta kautta analyyttisesti.

- Lähdettiin pelaamaan joukkueen terveystilanteesta johtuen rauhallisemmin, mitä oma pelityylimme kauden aikana on ollut ja piti olla. Harmillisesti kaveri iski lauantaina meidän omista virheistämme, eikä käsijarrun poiston jälkeen kolmannen erän kiri aivan riittänyt enää nousuun. Etumatka oli liian suuri noin kovalle ja tasavahvalle ryhmälle, kuin mitä Turku on.

- Sunnuntaina pelimme olikin jo aivan erilaista, sillä jarrupalat jäivät jo matkalla Jämsään. Ensimmäisessä erässä Turku oli aika ihmeissään, mutta he saivat hatunnoston arvoisesti muutettuaan omaa peliään toiseen erään ja viisikkomme aukesi kuin Sokoksen ovet. Onneksi Kaistinen piti meitä pystyssä loistavalla pelillään. Päätöserässä öljyvalo alkoi palaa, ja loppu olikin aika selviytymistaistelua. Jatkoajalla meillä oli paikat niitata, mutta Jussi Kauppi pelasi unelmapelinsä, eikä onnikaan ollut myötä. Sama jatkui sitten rankkareissakin, joissa Kauppi oli loistava.

- Kokonaisuutta jos mietitään, niin kausi eteni niin kuin kesällä suunniteltiinkin – nousujohteisesti niin kunnon kuin pelillistenkin asioiden kanssa. Joukkue oli sairastelusta huolimatta kovimmassa kunnossa silloin kun pitikin. Sanoin ennen karsintoja joukkueelle, että jos joku meidät tiputtaa, niin se porukka on todella kova. Nyt kävi näin, ja tulokset kertovat minkä verran perässä olimme vastustajaamme.

Tulevaisuutta on aika Peltosen mukaan pohtia myöhemmin, ja oma jatkokin valmennuksessa on vielä auki.

- Nyt hengähdetään hiukan. Lyödään saunaillassa kausi pakettiin, ja katsotaan tulevaisuutta vuotta viisaampana. O2 tulee taas nälkäisenä ja valmiina ensi kaudella sarjaan. Se, kenen käskyttämänä, on vielä arvoitus. Siihen en osaa vastata tässä vaiheessa.

O2 haluaa kiittää pelaajia, valmentajia, taustahenkilöitä, vanhempia, talkoolaisia, sponsoreita ja kaikkia muita seuran toiminnassa ja tukena olleita kuluneesta kaudesta 2012-2013. Työ jatkuu pienen tauon jälkeen, ja ensi kaudella kaukaloissa nähdään taas toivottavasti asteen verran pisteliäämmät ampiaiset.